Willem Vermeend prees cyber-Rian aan bij Nieuwsuur

‘Techdeskundige’ Rian van Rijbroek had haar optreden in Nieuwsuur maandag voor een belangrijk deel te danken aan Willem Vermeend, de oud-minister met wie ze het boek schreef dat donderdagavond uit de handel is gehaald vanwege plagiaat. Dat heeft Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, bekend op NPO Radio 1. Vermeend prees Van Rijbroek aan bij Nieuwsuur. Dat is niet zo vreemd, omdat haar tv-optredens de verkoop van hun boek zou kunnen stuwen.

Nieuwsuur had al een lijntje met Vermeend. “Een redacteur van ons had toevallig met Vermeend gesproken, ook over andere dingen. Hij vertelde toen dat het boek eraan kwam met een heel interessante co-auteur die ook in de hackwereld actief was geweest. Daar sloegen wij op aan, omdat natuurlijk ook dat DDoS-gebeuren vooral over hacken ging“, aldus Oranje.

Dat boek is uitvoerig doorgenomen door RTL-journalist Daniël Verlaan, die bewees dat Van Rijbroek niets van tech begrijpt. Heeft Nieuwsuur het boek dan niet gelezen, voordat ze een nieuwe deskundige lanceren op tv? “We hadden het niet van kaft tot kaft gelezen. Dat hadden we misschien wel moeten doen. Mea culpa.”

De deskundigheid van Rian van Rijbroek is nooit onderzocht door Nieuwsuur. “Het was de dag dat er een grote DDoS-aanval kwam op grote Nederlandse instanties en banken. We wilden daar aandacht aan besteden en zochten een goede deskundige die vooral uitleg gaf op twee hoofdvragen: wat zit hier achter? En: is dit een voorbode voor iets groters? Daar is met verschillende deskundigen over gebeld.”

De redactie wilde de kijker iets anders dan anders bieden. “Wij proberen ook een beetje origineel te zijn en niet altijd dezelfde mensen in de studio te hebben als het even kan. Zij kwam ook naar voren, omdat zij een boek heeft geschreven en eerder in de media was opgetreden bij BNR en De Telegraaf. Ze is ook een oud-hacker; dat was ook een interessant punt. Er is met haar over gebeld en in eerste instantie had ze best een genuanceerd verhaal.”

De dingen die Van Rijbroek telefonisch zei, zijn ook voorgelegd aan andere mensen, aldus Oranje. “Uiteindelijk is besloten om haar uit te nodigen. Vervolgens ging ze in het livegesprek veel verder en zei ze andere dingen dan ooit in de voorbereiding aan de orde waren gekomen, onder andere het verhaal over mobiel bankieren. Ik was net zo verbaasd als heel veel andere mensen.

Het is tijdsdruk, live televisie, het ingewikkelde onderwerp, de wil van de redactie om ook eens andere mensen in de studio te krijgen en, zoals achteraf blijkt, niet goed genoeg te checken. Het is wel verklaarbaar zoals het gegaan is, want er is wel achteraan gebeld, maar niet goed genoeg. Dan gebeuren dit soort dingen.

Het gesprek met Joost Oranje op NPO Radio 1 kunt u hier terugzien.

Lees ook:
NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (woensdag)
NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek (donderdag)
Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering (donderdag)
Nieuwsuur: ‘Cyber-Rian zei in voorgesprek iets anders’ (donderdag)
Nieuwsuur excuseert zich op tv voor cyber-Rian (vrijdag)
Willem Vermeend over boek met cyber-Rian: ‘Ik schrok!’ (vrijdag)
Cyber-Rian blijft achter uitspraken in Nieuwsuur staan (vrijdag)
Nieuwsuur-baas vindt Margriet Vroomans zuur (vrijdag)

Foto: BNN-VARA

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen