Tubantia pissig om journaliste die klaagt over salaris

Hoofdredacteur Martha Riemsma van De Twentsche Courant Tubantia was pissig toen ze maandagavond naar Wat Verdien Je? zat te kijken. Hierin onthulde freelancejournaliste Britt van Uem haar salaris bij de krant. Dat vertelde ze vanochtend in het Mediaforum op NPO Radio 1. Van Uem kreeg 57,85 euro voor een artikel waar ze vier à vijf uur aan werkte. Het leidde tot ongeloof bij presentatrice Astrid Joosten, bij panelleden, maar ook bij veel journalisten en kijkers thuis.

Riemsma ergerde zich dood aan de uitzending. “Zij is er heel verdrietig over en dat is pijnlijk om te zien, want het is iemand die hart heeft voor de regionale journalistiek. Dat heb ik ook. Ik vond het rot om te zien, maar tegelijkertijd was ik ook heel erg pissig over de verontwaardiging die vervolgens ontstond bij het panel en het makkelijke oordeel wat vervolgens geveld werd.

Een krant moet nou eenmaal zijn eigen broek ophouden, aldus Riemsma. “Wij zijn geen publiek medium, er gaat geen publiek geld in. Elke euro die eruit gaat, moet ook verdiend worden. Dat zei Annemarie van Gaal ook heel goed. Wij maken heel duidelijk keuzes: wat doen wij zelf – waar zetten wij onze vaste mensen op in, die het journalistieke onderzoekswerk doen – en wat relatief makkelijk te behappen is, besteden wij uit aan freelancers. Dat zijn vaak verhalen waar je soms twee, drie of één uur over doet. Daar geldt het basistarief voor.

Van Uem krijgt het basistarief betaald, aldus Riemsma. Dat is 13 eurocent per woord. “We hebben een basistarief voor het lokale werk, zoals het amateurvoetbal of een opening van een tentoonstelling, en dan zijn er nog andere tarieven voor speciale rubrieken. Het is genuanceerder dan gisteren aan bod kwam.”

Die 13 eurocent geldt voor ‘lichte journalistiek’. “Het zijn niet de verschil makende verhalen. Voor zwaar journalistiek werk hebben we andere tarieven. Als je een grote dragende productie voor ons zou maken voor 13 cent per woord, dan zou dat inderdaad lastig zijn.

Veel net afgestudeerde journalisten zijn blij met die 13 cent, aldus Riemsma. “Die vinden het fantastisch om voor dat tarief heel veel werkervaring te doen.”

Is Riemsma nog welkom bij de krant? “Ik denk dat Britt zelf de afweging moet maken of ze onder deze voorwaarde wil werken. Dat besluit laat ik graag aan haar. Als zij goed werk levert en onder die voorwaarden wil werken, is ze natuurlijk welkom.”

Foto: NPO Radio 1

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen