‘Misschien is KRO-NCRV iets voor Erland Galjaard’

Geplaatst op wo 11 jan 2017 om 16:00

Als RTL’s televisiebaas Erland Galjaard écht zo’n moeite heeft met trash-tv, kan hij misschien beter overstappen naar de publieke omroep. Dat stelt tv-recensent Hans Beerekamp vandaag in NRC Handelsblad. Youp van ’t Hek heeft zijn pijlen gericht op de RTL-baas, omdat hij op de bühne acteert als hoeder van de goede smaak, maar ondertussen hulpeloze mensen gebruikt voor tv-amusement. “Erland werkt bij RTL, hij is niet RTL“, verdedigde zijn vrouw Wendy van Dijk hem.

Daaruit maakt Beerekamp op dat Galjaard kennelijk niet de macht heeft om trash-tv als de soap van Peter Jan Rens tegen te houden. “Daar zou je uit kunnen afleiden dat de programmadirecteur het niet alleen voor het zeggen heeft en ook niet zo gelukkig zou zijn met excessen bij de hulptelevisie (daar bood hij al eerder excuses voor aan) en dit soort exploitatie van mensen met weinig andere keuze dan zo’n aanbod met beide handen aannemen.

Want dat de Rens-soap het zoveelste trash-tv-programma van RTL is, staat als een paal boven water, aldus Beerekamp. “Natuurlijk is het tinnef, exploitatie en neerbuigende uitlachtelevisie“, zegt hij.

Maar, vervolgt hij: “RTL zendt al jaren dit soort programma’s uit, waarin aan de onderkant van de samenleving verkerende, maar schilderachtige en verbaal sterke landgenoten laten zien hoe ze proberen te (over)leven.

Het is een spagaat: Galjaard wil RTL minder plat maken, meer kwaliteit tot stand brengen. Een loffelijk streven, maar vooralsnog blijkt dat de kwadratuur van de cirkel. Er is net een vacature voor programmadirecteur KRO-NCRV.

De NRC-column ‘Realitysoap Peter Jan Rens is uitlachtelevisie als gebruikelijk’ van Hans Beerekamp kunt u lezen op de website van NRC.

Lees ook:
Youp van ‘t Hek: ‘Erland Galjaard is gewoon een lul’ (zondag)
Wendy van Dijk: ‘Youp van ‘t Hek wil gewoon scoren’ (zondag)
Jan Dijkgraaf vindt Wendy van Dijk onverstandig (maandag)
Jean-Pierre Geelen blij met verzet tegen Erland Galjaard (maandag)
Evert Santegoeds: ‘Youp hard aangekomen bij Erland’ (maandag)
Peter van der Vorst: ‘Wendy van Dijk onverstandig’ (dinsdag)
‘RTL kan zich niet langer kijkcijfertellend verstoppen’ (dinsdag)
‘Galjaard-kampt hapt heerlijk op Youp van ’t Hek’ (dinsdag)

Foto: RTL
18 Reacties op “‘Misschien is KRO-NCRV iets voor Erland Galjaard’”


 1. Martini

  Denk niet dat ‘ie zal solliciteren op die publieke functie. Dat is slechts wat benzinegeld voor die Ferrari van ‘m…

 2. VPRO LID sinds 1977

  Als ze hem niet meer zien zitten ,zit hij zo bij SBS of bij de NPO
  of denk je dat hij bij een reg of klein com. zendertje gaat werken
  never nooit
  of hij wordt Media marketeer bij UNILEVER

 3. Wigwam

  Bij de KRO-NCRV kotsen ze hem uit, als ik Erland was zou ik daar geen postzegel aan wagen.

 4. joop55

  Erland Galjaard verdient de NPO niet, en de NPO verdient Erland Galjaard niet.

 5. Conny

  Ik kijk juist altijd naar de NPO voor de beschaafde, leuke, interessante programma’s.
  Daar heeft Erland geen kaas van gegeten.Dus nee, die past niet bij de NPO.

 6. Nicotine Cointreaux-Bohème (reikimaster in ruste)

  Karma, karma, karma…. Ik wilde ooit aan de slag als reiki-beoefenaarster tijdens de nachtelijke programmering maar dit heeft Erland Galbak verhinderd. Nou, ik zou zeggen: dit krijg je er dus van, Erland. Gedonder in de glazen. Lekker puh.

 7. Hendrix

  Erland is zo rijk, Wigwam, dat hij een eigen frankeermachine heeft.

  Ik denk echt dat de laatste dagen zijn geteld voor Erland bij RTL. Als zelfs de presentatoren bij RTL Boulevard hem laten vallen, uitgezonderd die lafbek van v/d Vorst, dan is het einde in zicht. Erland wordt dan gewoon directeur van een groot mediabureau.

 8. Pardon

  Asjeblieft niet. Dat kijkplezier ook nog bederven. Voorbeeld van respectvolle tv maken: de serie Schuldig.

 9. Brulbeer

  T aantal keer dat er aandacht aan deze man wordt gegeven begint inmiddels zorgelijke vormen aan te nemen. Is er geen PR afdeling die hier in kan grijpen? Dat zou toch elk zichzelf respecterend bedrijf doen? Of laten ze hem bewust in zijn eigen shit gaarkoken?

 10. Panda

  Nu is het wel een beetje klaar toch? Is Erland de nieuwe Sylvana in medialand of zo? Iedereen moet er wat van zeggen. En meestal hetzelfde. Kom met wat nieuws nu of hou erover op.

 11. gerdien

  Het wordt een beetje genant zo vaak als Hans Beerenkamp RTL en/of Galjaard verdedigt. Je gaat er bijna iets achter zoeken (een bijbaantje ergens in die contreien als adviseur??). Nu weer zou Galjaard zelf liever kwaliteits-tv maken maar hij wordt door de bazen van RTL gedwongen om de zoveelste ranzige real life soap uit te zenden. Ehm: Galjaard is toch zelf een van de bazen bij RTL?? Om niet te zeggen: dé baas? Misschien dat de recensent zich beter kan beperken tot een sec oordeel van wat er op de buis verschijnt in plaats van een potje te gissen naar de werkelijke motieven dan wel geheime dromen van de (commerciële) omroepbazen? Laat staan RTL en/of Galjaard te verdedigen tegen -al dan niet terechte- kritiek van anderen. Dat kan de PR-afdeling van RTL heel goed zelf.

 12. Wim Bosboom

  Alsof Galjaard het salaris van de NPO zou overwegen. Helemaal daar de speelruimte bij de NPO kleiner is ; het internet mag je niet vrijelijk op.Ook ben je niet eindverantwoordelijk , want de netmanager bepaalt . Beerenkamp is vanwege Zwarte Piet en een verbindende ,zwarte talkshowhost fan van Galjaard.
  Alle mensen die zich zorgen om Rens maken : maak een crowdfundactie aan op internet .Niemand heeft zich afgelopen jaren om Rens bekommerd en misschien terecht .Maar Youp en Beerenkamp huilen echt krokodillentranen .Ook een raad voor hen : fileer ook eens de Postcodeloterij, die afgelopen jaren het weeshuistoerisme aanwakkerde, miljoenen kilo”s milieuvervuilende post verstuurt en arme mensen met doortrapte marketingtrucs talloze loten aansmeert .

 13. Rubicon

  Beerenkamp heeft gelijk. Reactie wendy lijkt te zeggen dat ie niet achter dit programma stond. Ook de bochten waarin hij zich wringt omtrent de hulp tv en de bemoeienissen rondom Boulevard te verheffen (niet echt gelukt) denk ik dat de man serieuzere tv wil maken. Moet ie iets minder op ibiza zitten, iets meer de nieuwe media in. Denk niet dat dat KRO-NCRV iets is voor hem. Beter nieuwe nieuwszender opzetten

 14. gtstfites

  RTL heeft een nieuwe directeur nodig die wat minder van die hulp programma’s maakt.

 15. Jaap

  En minder van die pulpsoaps.

 16. Anoniem

  @gtstfites Eens!

 17. VPRO lid sinds 1977

  Er moet meer Heavy en rock muziek programma`s komen op RTL 4 Concerten of goede documentaires over onze Nederlandse rock formaties, RTL doet niets met onze grootheden uit de rock popmuziek ,
  op Duitsland had je Rockpallast daar zag je de wereldgroepen ook uit de jaren 60
  van bands die nog steeds optreden!

 18. Sannie

  Misschien is het beter voor iedereen als meneer Galjaard met vervroegd pensioen gaat!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.