RTL uit kritiek op Tim Hofman, presentator zegt sorry

Het was eind vorig jaar een enorme rel: de twintigjarige mbo-student José drong zich in de partyvilla van de RTL 5-show De Villa op aan een half slapende kandidate. Door de montage leek het te gaan om seksueel overschrijdend gedrag en op social media ontstond er direct onrust over de op het oog opdringerige deelnemer. Tim Hofman springt er gretig bovenop en neemt een sensationele aflevering van #BOOS op met de dame in kwestie. Maar zij blijkt achteraf een sensatiezoeker.

Tv-baas Peter van der Vorst reageert pro-actief, geeft aan ‘kapot geschrokken’ te zijn en stelt vast dat tv-makers ‘kandidaten hebben aangezet tot grensoverschrijdend gedrag’. De betrokken RTL-medewerkers worden op non-actief gezet en Blue Circle moet zich volgens hem ‘kapot schamen’. En dan moest Tim Hofman nog op bezoek komen.

Hofman deed er nog een schepje bovenop. Er is toegekeken bij aanranding, bijt hij Van der Vorst toe. “Er zijn drie schuldigen. Dat is de productie, dat is RTL, en dat is José.

Hij hangt een plakkaat op de muur met de tekst: ‘Wij denken dat aanranding entertainment is’. “Toekijken bij aanranding als productieteam is niet waartoe we op aarde zijn, hier in Hilversum.”

Inmiddels heeft RTL bekendgemaakt dat uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat er helemaal geen strafbare feiten hebben plaatsgevonden, maar volgens het NRC is er meer aan de hand.

Montage

Waar veel mensen dachten dat de ongemonteerde beelden vast nóg erger waren, blijkt volgens het NRC dat juist de gemonteerde beelden het allemaal erger maakten. “NRC mocht geen ruwe beelden zien om privacyredenen, maar kon die reconstrueren op basis van bronnen die kennis hebben van het onderzoeksrapport en de beelden.”

Die bevestigen onafhankelijk van elkaar dezelfde lezing, aldus de krant. “Er is in de slaapkamer vrijwel voortdurend sprake van interactie geweest – maar die is er door de montage uitgeknipt. Er was sprake van aantrekken en afstoten. Waar zij grenzen aangaf, respecteerde hij die, is de conclusie van de commissie.

‘Rol Tim Hofman kwalijk’

Zo erg was het dus kennelijk allemaal niet. RTL noemt het nu ‘kwalijk’ dat Tim Hofman ‘deelnemers in een context heeft gezet van strafbare feiten en RTL en Blue Circle heeft beticht van toekijken bij aanranding’, en gaat ervan uit dat hij rectificeert en excuses maakt.

Wat vindt de BNNVARA-presentator daarvan? “Met de publiekelijke mea culpa van Blue Circle en RTL, de stevige quotes over het maakproces van Peter van der Vorst en het op non-actief stellen van RTL-collega’s was het niet gek dat wij toen deden wat we deden en zeiden wat we zeiden.

Tim rectificeert

RTL kwam als eerst op grote schaal publiekelijk met de term én het oordeel seksueel grensoverschrijdend gedrag, stelt Hofman. “Wellicht zijn ze die week – net als wij en de rest van Nederland – in hun eigen montage getrapt.

Hofman neemt het oordeel van de onafhankelijke expertcommissie ‘voor waar aan’. “Maar we zeggen ook: de makers van De Villa hebben er alles aangedaan, zowel in de show als in de media, om dat anders te laten lijken. Bij dezen dan een rectificatie met terugwerkende kracht aangaande de term ‘aanranding’. Die verantwoordelijkheid nemen wij gerust.

Hij heeft kandidaat José in een kwaad daglicht gesteld. Over de verdenking van smaad die de commissie uit, zegt hij: “Dat is met opzet iemands goede naam aantasten. Dat hebben wij nooit en te nimmer zo gewild bij desbetreffende mannelijke kandidaat.”

Het NRC-artikel ‘Slachtoffers van een suggestieve slaapkamerscène’ kunt u hier lezen.

Lees ook:
RTL 5 stopt met De Villa, tikt Blue Circle op vingers (21 november 2019)
‘Kielhalen De Villa is heel pijnlijk voor Blue Circle’ (22 november 2019)
Olcay Gulsen: ‘Peter moet geweten hebben van De Villa’ (22 november 2019)
Wat verzwijgt Peter van der Vorst over De Villa? (27 november 2019)
Voice-over Temptation Island: ‘De Villa ging te ver’ (28 november 2019)
RTL deelt resultaten Villa-rapport: ‘Geen strafbare feiten’ (30 maart)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen