RTL deelt resultaten Villa-rapport: ‘Geen strafbare feiten’

Geplaatst op ma 30 mrt 2020 om 10:46

RTL maakt een einde aan de rel rondom het omstreden verleidingsprogramma De Villa. De zender heeft twee partijen onderzoek laten doen naar de opnames en daaruit kan worden geconcludeerd dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Dat heeft de zender laten weten. De Villa werd eind vorig jaar gestaakt vanwege beelden van seksueel overschrijdend gedrag. Dat het zwaar ongepast was, hebben we allemaal kunnen zien, maar er is volgens RTL dus niets strafbaars gebeurd.

Hoffmann Bedrijfsrecherche was verantwoordelijk voor een volledig integriteitsonderzoek naar het productie-, montage- en uitzendproces. Een speciale commissie van experts, onder leiding van strafrechtadvocaat mr. Richard Korver, heeft een oordeel gevormd over de vraag of er sprake is van enig strafbaar handelen.

De rapporten worden niet gedeeld met de media. “De onderzoeken bevatten gevoelige persoonsgebonden informatie en daarom zullen alleen de conclusies op hoofdlijnen worden gedeeld waarbij de privacy van de individuele deelnemers wordt gewaarborgd.”

Conclusies op hoofdlijnen

RTL deelt de volgende drie ‘conclusies op hoofdlijnen’:

 • Op basis van het (ruwe) beeldmateriaal, beschikbare documenten en gesprekken met betrokkenen heeft de commissie van experts onder leiding van strafrechtadvocaat mr. Richard Korver geoordeeld dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.
 • In de keten, met name het montage- en uitzendproces zijn ongelukkige inschattingen gemaakt, waardoor in de media en bij kijkers de perceptie kon ontstaan dat er strafbare feiten zouden zijn gepleegd.
 • Er zijn geen onregelmatigheden geconstateerd in het productieproces op locatie. Hier was sprake van een veilige omgeving met duidelijke grenzen en passende ondersteuning.

Peter reageert

RTL’s tv-baas Peter van der Vorst zegt: “Hoewel het een opluchting is dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd en dat het productieproces op locatie zorgvuldig was, moeten wij wel lering trekken uit de conclusies. De beelden die de maatschappelijke discussie hebben aangewakkerd, zijn door de montage en onze checks geglipt. Dat had nooit mogen gebeuren en dat spijt ons.”

De kijker reageerde verbolgen. “Het is heel begrijpelijk dat dit tot publieke verontwaardiging heeft geleid. Dat is onze verantwoordelijkheid en dat hebben we ook uitgesproken naar de deelnemers.

Blue Circle

De baas van productiebedrijf Blue Circle, Georgette Schlick, zegt: “Voor de kandidaten, de makers en andere betrokkenen van het programma zijn we blij dat uit de onderzoeken is gebleken dat er geen sprake was van strafbare feiten en het productieproces op locatie zorgvuldig is verlopen. Een aantal betrokkenen heeft echter veel last gehad van de situatie die is ontstaan, en voor sommigen geldt dat nog steeds. Dat spijt ons enorm.”

Het welbevinden van kandidaten is ‘essentieel’, zegt Schlick. “Dat deze keer het programma tot negatieve ervaringen heeft geleid, betreuren we dan ook ten zeerste. Gelet op de veranderde maatschappij waarin we leven hadden we de montage scherper moeten bekijken, zodat we hadden kunnen voorkomen dat de suggestie van strafbare feiten kon worden gewekt.”

Wat nu?

RTL gaat zijn werkwijze veranderen als het gaat om de totstandkoming van verleidings-tv. Van der Vorst: “We hebben aanbevelingen gekregen die onze processen verder zullen verbeteren. We leggen die vast in een nieuw protocol met als basis aangescherpte ethische normen.”

Eerder dit jaar hebben we bij RTL al de eerste aanpassingen gedaan, waaronder verscherpt toezicht op het proces tussen montage en uitzending. We gaan met een onafhankelijke partij aan de slag om dat protocol tot uitvoering te brengen, zodat we niet alleen ons bewustzijn vergroten, maar er ook consequent naar handelen.

Foto: RTL
26 Reacties op “RTL deelt resultaten Villa-rapport: ‘Geen strafbare feiten’”


 1. Sperma bal

  Die slettebak in het roze

  Maya
  Papaya

  Lomp wijf! Hopelijk heeft ze corona!

 2. Peanut

  Even he…. het ging toch niet direct om strafbare feiten maar om de handelswijze van de productie? Hoe kan dat er wordt geconcludeerd dat ook daar niets mis is gegaan? Als er vanuit rtl wordt aangedrongen op meer seks via mail en ander contact daar. Dit onderzoek is een wassen neus. Corona komt goed uit voor RTL, want niemand zal hier veel ruchtbaarheid meer aan geven.

 3. Klaas

  Hi Peter van der Vorst,

  Ga je nou ook de persoon die je op non-actief hebt gezet bij RTL en producent Blue Circle weer in ere herstellen? Om je eigen bange schijnheilige hoofd te redden pakte je destijds producent Blue Circle keihard aan maar stuurde je ook een naaste collega naar huis en maakte hem daarmee tot kop van Jut. Terwijl jij itt wat je zei donders goed wist op welke manier dit soort shows gemaakt worden.
  Dus als je een vent bent zeg je dat jij in je paniek ook en paar vergissingen hebt gemaakt.

 4. potmeter

  Ik zeg maar een ding,
  RTL moto liegen,bedriegen en manupileren.

 5. Ingmar

  Parade van domme wijven en mannetjes die alleen hun L¥L achterna lopen.

 6. b

  Dus de oud-kandidate en de Hof hebben gelogen.

 7. Pippa

  Tussen strafbaar en net op het randje is en blijft …………

 8. Kees Ketting

  Effe snel 5 minuten met je ding achter z’on sloerie aanhuppelen. De rest van de dag lekker in het zonnetje rondjes rijden op de brommer met een dikke jo!nt tussen de lippen geklemd en lekker vangen!!

 9. Snavelman

  Maya Papaya. Half paard, half koe. Wat een ontstellend mislukt mens is dat.

 10. Timo

  Okee, de volgende reactie is positief en meelevend. LETS GO:

 11. MolTalk

  RTL valt hier echt onwijs door de mand.

 12. Koen

  Met andere woorden:
  Met de verkrachting zelf is niets mis, het had alleen niet uitgezonden mogen worden.

 13. Citty de tietenverver

  Die maya papaya, als die zich opwind om t een of ander dan klappen al die lelijke en goedkope fillers van haar kapot.

  Zelden zo’n lelijke kenker aap met van die ogen die naar boven gaan gezien.

 14. Con Johen

  Maya papaya is genetisch afval.

 15. Julius balzacerius

  Dr zat nog zon tering lelijke ruziezoekster bij, Roxanne ofzo. Ik heb een link naar foto onder mn naampje!

  Echt wat een lelijke smoel trekt dat mormel, echt zo’n ruziezoekster in de club.

  Gelukkig moet ze nu binnenblijven vanwege corona en ik hoop dat ze het krijgt!

 16. RTL Inside

  Een enorme blunder van Van der Vorst. Volkomen onverantwoordelijk als een hijgend paard de camera’s van RTL Nieuws opzoeken om de producent te beschuldigen en tv-makers persoonlijk verantwoordelijk te houden, voordat hij ook maar enigszins de feiten kende. Sauvé en Schlick not amused.

 17. Ingmar

  Jammer dat al wekenlang de leesbaarheid van MC wordt verpest door die irritante VELUX advertentie met hun mooie praatjes.

 18. Nils Holgersson

  Wie betaalt bepaalt

 19. Arie

  Het zou je zoon of dochter maar zijn…. dan misschien alsnog een abortus

 20. Suzy Wang

  Heel Rtl intreseert me geen flikker.

 21. Britt Scholte Lover

  Dank Joost voor dit stukje op Mc

 22. lagendijk

  Wij van WC eend, etc. etc….

 23. freek

  Wat is het doel van dit programma?
  Dat ze met iemand in bed belanden.
  Als een van de twee NEE zegt en de ander blijft aandringen dan is dat gewoon aanranding!
  In plaats van dat de productie ter plaatse ingreep of RTL later. Neen, RTL vond het blijkbaar ‘spannende televisie’ en zende het doodleuk uit.

 24. Corrie

  Dat is het punt dus Freek. Er is geen sprake van aanranding. Anders was het een strafbaar feit. Dat meisje is pas gaan huilen toen ze negatieve reacties kreeg op het programma. En huilende meisjes zeggen alles om weer geliked te worden… Ze heeft dus gewoon gelogen.

 25. potmeter

  @corrie ik wil even zeggen,
  Dat de mensen die deze programma’s maken maar een ding voor ogen hebben,
  Hoe kunnen wij via drank de kanidtaen zo ver krijgen dat ze stomste dingen gaan doen,
  Dus wat is motto liegen, bedriegen en manupileren.

 26. One and only

  Die mensen die hieraan mee doen worden er natuurlijk ook wel op uitgezocht.

  Ik bedoel, kijk naar die foto…. Wat verwacht je nou van zulke beinvloedbare tokkies? Het medicijn tegen aids? Dat ze een spaceshuttle besturen? Dat ze nieuwe ontdekkingen doen en medische/technologische doorbraken doen?

  Deze mensen kunnen zich enkel voortplanten en ruzie zoeken tijdens het uitgaan; meer zit er niet in. Ik wilde nog zeggen dat ze een evolutionaire stap verwijderd zijn van dieren, maar dieren zijn zelfredzaam en staan daarmee hoger op de evolutionaire ladder.

  Het erge is, deze mensen zijn er gewoon nog trots op ook!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.