Ajouad: ‘AT5 behandelde mij als de bedrijfsallochtoon’

Ajouad El Miloudi voelde zich bij de Amsterdamse tv-zender AT5 behandeld als de bedrijfsallochtoon. Dat heeft de KRO-NCRV-presentator gezegd op NPO Radio 1. El Miloudi presenteerde van 2007 tot 2009 een kinderprogramma bij AT5; daarna stapte hij over naar de KRO. Hij vond de tv-zender een enorm blank bolwerk. “Als ik het heb over een blank bedrijf, AT5 was een heel blank gebouw. Echt extreem. Ik weet nog dat ik daar heel moeilijk mee om kon gaan in het begin“, vertelt hij.

Pas toen hij bij AT5 aan de slag ging, merkte El Miloudi wat het is om buitenlandse roots te hebben. “Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Oost en heb op een hele blanke basisschool gezeten. Vervolgens heb ik persoonlijk niet heel veel moeite gehad met het vinden van bijbaantjes en het maken van carrière. Waar het wel moeilijk werd was het moment dat ik in Hilversum terecht kan, of eigenlijk bij AT5.

Wat was er dan zo erg? “Wat gebeurde er nou: ik was presentator van een kinderprogramma, maar ik werd voor mijn gevoel op veel te jonge leeftijd al weggezet als de allochtoon van het bedrijf. Elke keer als de nieuwsredactie een item had rondom Marokkanen of allochtonen, werd er een redactrice naar mij toegestuurd van: ‘Vraag maar even aan Ajouad, die kent vast wel drie Marokkanen.’ Dan kwam er weer iemand.”

Het gaat er dus om dat El Miloudi het niet leuk vond dat AT5 hem vroeg naar zijn connecties in de Marokkaanse gemeenschap. “Dat is toch een eye-opener, dat je een jongen van 19 die een simpel kinderprogramma presenteert elke dag moet aanspreken of hij nog Marokkanen kent die begraven willen worden in Marokko? Op een gegeven moment werd ik daar misselijk van.”

El Miloudi had het zwaar. “Je kruipt in een soort schulp, je gaat jezelf isoleren en je voelt je geen onderdeel van de club. Dat kan heel erg nadelig werken, ook als het gaat om gelijke kansen. Daardoor sluit je jezelf uit door niet te participeren in borrels en feestjes.

Lees ook:
Ajouad El Miloudi: ‘Ik kan dikke Audi kopen’ (2015)
Ajouad El Miloudi: ‘Op mijn twaalfde was ik al rijk’ (2015)
Ajouad wil niet geassocieerd worden met homoparade (2016)
Ajouad El Miloudi ontkent bedreiging met vuurwapen (2017)
Ajouad El Miloudi ziet dronken vrouwen niet als sletten (vorige week)
Ajouad El Miloudi: ‘Sandra Schuurhof lijkt op een pony’ (vorige week)

Foto: NPO Radio 1

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen