RTL 4 gooit tv-show Gerard Joling definitief weg: ‘Het gaat te ver’

RTL 4 gooit de nooit uitgezonden tv-show Joling en de Buitenlanders definitief weg, ondanks dat Gerard Joling daar maar liefst een jaar lang opnames voor heeft gemaakt. “Het gaat te ver.”

Peter van der Vorst en Gerard Joling © RTL

Gerard Joling schreef tot een aantal jaar geleden continu allerlei kritische columns over de islam. Hij gaf aan bang te zijn dat er straks meer moskeeën dan kerken in ons land zijn, was kritisch over ‘snotapen‘ in azc’s en riep dat buitenlanders ons land overnemen. De PVV noemde hem ‘dapper‘, anderen wilden hem cancelen.

Joling en de Buitenlanders

Het leidde in 2019 tot het tv-idee Joling en de Buitenlanders, een reisprogramma over andere culturen. Na een jaar lang (!) te hebben gedraaid, kwamen de opnames in 2020 abrupt ten einde toen de Black Lives Matter-beweging een vlucht nam en het racismedebat ook in ons land ontplofte na een uitzending van, toen nog, Veronica Inside.

De zanger vreesde na die racismerel dat RTL 4 zijn show flink zou gaan censureren, maar de zender beloofde van niet. Drie maanden na de VI-rel gaf zenderbaas Peter van der Vorst aan dat het programma er nog steeds aan zat te komen. Een week later opende Sylvana Simons het vuur op de show van Gerard, waarna RTL de show on hold zette.

Zwijgende Gerard

Een halfjaar later, begin 2021, kondigde RTL aan om Joling en de Buitenlanders alsnog uit te gaan zenden, maar wel onder een andere naam. Het programma had volgens het station namelijk een belangrijke functie. “We vinden het als RTL belangrijk om vooroordelen en stereotypering bespreekbaar te maken. We willen verbinden en niet polariseren.”

Uiteindelijk is Gerard nooit op zender gekomen met deze show. Begin dit jaar vertelde Gerard nog dat hij er niet meer over mag praten. “RTL heeft mij gevraagd daar niet over te praten. Het is ook nooit afgemaakt, helaas.”

RTL gooit tv-show weg

Peter van der Vorst maakt nu bekend dat de tv-show van Gerard definitief onuitgezonden in de prullenbak verdwijnt. “We hebben een tijd terug met de beste bedoelingen een programma ontwikkeld waarin een presentator in het buitenland de vooroordelen van Nederlanders over dat land zou moeten ontkrachten”, zegt hij bij Women Inc.

Hij vervolgt: “Er was al wat gedraaid, en zagen de eerste montages tegen de achtergrond van alle maatschappelijke ontwikkelingen. We zaten te kijken en zeiden tegen elkaar: ‘Wat dachten we?! Dit kan echt niet.'”

‘Het was leerzaam’

Zulke televisie kan anno 2022 helemaal niet meer, aldus Peter. “Het programma was niet inclusief en ook het team dat het maakte was onvoldoende divers samengesteld. We hebben toen onze verantwoordelijkheid genomen en besloten het niet uit te zenden. Het was heel leerzaam om dat aan onszelf toe te geven.”

Gerard is momenteel te zien in het amusementsprogramma Fout Maar Goud op RTL 4.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen