Gerard Joling zwijgt tegen media: ‘RTL wil niet dat ik hierover praat’

Gerard Joling beantwoordt geen vragen meer van de pers over zijn geannuleerde tv-programma Joling en de Buitenlanders. RTL wil hem daar niet meer over horen, aldus de entertainer.

Gerard Joling © YouTube

Ruim een jaar lang heeft Gerard Joling opnames gemaakt voor het tv-programma Joling en de Buitenlanders, waarin de islamkritische entertainer op bezoek gaat bij mensen uit andere culturen. Maar plotseling ontplofte in 2020 het racismedebat en kreeg RTL 4 koudwatervrees. “Mijn humor daarin zit ook op de rand”, gaf Gerard zelf toe.

‘Ik mag niks zeggen’

Aanvankelijk beloofde RTL 4 om het programma niet te gaan censureren, maar niet veel later werd de tv-bekering van de ‘rabiaat rechtse‘ Gerard uitgesteld. Begin 2021 vertelde Gerard dat RTL zijn show alsnog gecensureerd heeft, wat werd bevestigd door RTL. En eind 2021 leek het programma op de lange baan te zijn geschoven.

Van uitstel komt afstel, blijkt nu. Sterker nog: Gerard mag niet eens meer over het nooit uitgezonden programma praten. “Daar kan ik niks over zeggen, want RTL heeft mij gevraagd daar niet over te praten. Het is ook nooit afgemaakt, helaas”, zegt hij in de Weekend.

RTL bang?

De Weekend-journalist daarop: “Heeft RTL je dat opgedragen, omdat ze bang waren voor bepaalde uitspraken?”

Gerard huiverig: “Dat moet je echt aan hen vragen.”

Al met al lijkt RTL 4 zijn vingers definitief niet meer te durven branden aan het buitenlandersprogramma van Gerard. En dat lijkt in deze gevoelige tijden de beste beslissing.

Duo met Gordon

En komt er nog eens een programma met Gordon? “Nee, dat zit er niet in. Je moet altijd positief zijn, er is niemand in zijn carrière die kan zeggen: ‘Dit of dat gebeurt nooit’. Maar ik heb er totaal geen behoefte aan. En qua agenda zou het niet eens kunnen.”

Sluit hij het uit? “Zoals het er nu voorstaat, absoluut. Maar je moet niet zeggen nooit, want als je iets voor de ouderen, gehandicapten of de medemens kunt doen, dan gaat het daarom en niet om mij. Maar het kan nu niet eens, want ik zit bij RTL, waar ik weer een contract voor een paar jaar heb getekend, en Gordon zit bij SBS 6.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat RTL 4 Joling en de Buitenlanders in de kluis houdt uit angst voor de woke-gemeenschap?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen