Mischa Blok: ‘Zwarten vinden dat ik discussie kaap’

Geplaatst op za 18 jul 2020 om 13:30

Mischa Blok heeft van zwarte mensen negatieve reacties ontvangen toen ze onlangs naar buiten trad om aan te geven dat zij als Aziaat ook last heeft van racisme. “Dan wordt het ingewikkeld: ’Dit is onze discussie, wat loop jij je nu erin te mengen?’“, zegt ze vandaag in De Telegraaf. Met haar Zuid-Koreaanse komaf wordt ook Mischa niet gespaard. Zij wordt weleens gediscrimineerd door autochtone Nederlanders, maar vooral door migranten. “Het lost niks op als je altijd je mond dichthoudt.

Mensen van Aziatische komaf liggen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen van Afrikaanse komaf, over het algemeen erg goed bij de autochtone Nederlanders. Wellicht heeft het met jaloezie te maken dat migranten haar als Aziatische Nederlander daardoor discrimineren, sprak ze onlangs uit.

Mischa wil daar niet langer over zwijgen, zegt ze vandaag in de krant. “Nu met het racismedebat dacht ik: er wordt net gedaan alsof uitsluitend zwarten slachtoffer zijn van racisme: wit is slecht, zwart is goed. Ik wilde nuance aanbrengen, ook al ligt dat allemaal heel erg gevoelig.”

Op die mening zat de zwarte gemeenschap volgens Mischa niet zo te wachten. “Maar: als je écht verandering wilt, moet je alles opengooien. Dan moet je alle vormen van racisme willen benoemen.

Schrok ze van de felle reacties? “Ja, daar schrok ik wel van. Maar ik wilde in gesprek gaan en dat is gebeurd.”

Tot slot herhaalt Mischa haar wenst om meer Aziatische Nederlanders te zien op tv. Is hun afwezigheid een voorbeeld van institutioneel racisme? Lachend: “Nee joh, maar opmerkelijk is het wel.

Het interview met Mischa Blok kunt u lezen op de Telegraaf-site.

Lees ook:
Moet DWDD-slot naar Aziatische Nederlander gaan? (10 juni)
Haat treft Mischa Blok: ‘Aziaat op DWDD? Weg ermee!’ (13 juni)
Mischa Blok: ‘Vooral uitgescholden door migranten’ (2 juli)
Mischa Blok: ‘Misschien zijn Marokkanen jaloers op ons’ (4 juli)

Foto: Ruud Baan, BNNVARA
65 Reacties op “Mischa Blok: ‘Zwarten vinden dat ik discussie kaap’”


 1. maatje te groot

  Diepe buiging voor deze dame. Tja en de zwarten willen uiteraard alle aandacht en dat Mischa hiervan wat wegkaapt kunnen deze onverzoenlijke haatverspreiders niet hebben natuurlijk

 2. Vakantietijd.

  PPpppfffff, ik word er zo moe van…

 3. Teuntje

  Slimme tante

 4. nijntje

  Maak kennis met de ware aard van dergelijke antiracisten: zelf zo discriminatoir als wat.

 5. Jon Hagedoorn

  Goed dat Mischa Blok de mensen en de journalistiek in Nederland scherp houdt.

 6. Afhaal Ghanees

  Ze heeft gelijk.

 7. Frans

  Wanner krijgen we een Eskimo ??? Schijnt ook heel erg te zijn.

 8. Von Metternich

  Gek hoor. Nederland telt miljoenen diep racistische autochtonen. Toch ken ik er niet één die een probleem heeft met Aziatische Nederlanders. Misschien omdat zij zich over het algemeen aangepast en bescheiden opstellen in het publieke domein, hard werken en zich verantwoordelijk lijken te voelen voor hun eigen welzijn?

 9. gtstfites

  Mischa heeft gewoon gelijk ik mag haar wel. Het grootste probleem zijn juist de migranten die zomaar binnen komen vallen en ons compleet gaan discrimineren.

 10. Kuis

  ALS het institutioneel is, zoals Rutte zegt. Dan speelt dit potentieel ook bij ALLE bedrijven en instellingen die subsidie of een andere vorm van overheidsgeld krijgen.

  Dat zou betekenen dat de OOIT ONAFHANKELIJK GEACHTE NPO/NOS, desondanks de berichtgeving moet/mag doen omtrent dit onderwerp?

  Be-lach-e-lijk.

 11. Captain Caveman

  En nu komt de aap uit de mouw. AD berichtte er ook al over. Immigranten en allochtonen beoefenen het meeste de kunst der racisme uitoefening met als bijvak discriminatie. Dat is al bekend zolang er immigranten hier komen. Nederlandets praten onderling over auto’s , voetbal en het weer. Veel allochtonen waaronder zeker Surinamers lullen hoofdzakelijk negatief over anderen. Chinezen, Creolen, antilianen, blanken, niemand kan het goed doen volgens vele surinamers! Dus blanke witmank beschuldigen is niets meer dan een rookgordijn opwerpen!

 12. Jack Hiemstra

  Jaloezie is bijna te zien. Afrikanen maken een grote puinhoop van hun economie, net als het middenoosten en dan zien ze een landje als Korea (supertof land) een enorme spurt gemaakt hebben en de toonaangevende producent van wereldmerken is geworden in plaats van het handje ophouden!

 13. Annoniemus

  Mischa Blok is beledigd omdat dat de Chinezen te weinig genoemd worden in het racisme debat , dat is toch wel raar om dat van een spleetoog te moeten vernemen , of ben ik nu ook racistisch bezig ?

 14. Broodje Kroket

  Is het rascistisch als ik bij haar nummer 69 bestel met witte rijst?

 15. Echo

  De Aziatische gemeenschap vind ik bijzonder prettig. waarom? Omdat ik er geen last van heb, ze zijn hard aan het werk, studeren, etc. Ik ben nooit uitgescholden door iemand met een Aziatische achtergrond voor K. heaumo. Ook oude mensen worden niet beroof, juweliers zijn veilig, geen plofkraken, geen liquidaties. geen J*denh a a t, westerse vrouwens worden niet uitgescholden voor h.er, de lijst is lang.

  Dit i.t.t. de Marokkaanse gemeenschap waar zeer veel heftige criminele problemen zijn en de uitkeringsafhankelijkheid groot is zo ook het geklaag.

  Van Afrikanen is het uiteraard bekend dat ze een puinzooi maken van hun land. Kijk naar Afrikaanse landen en dan weet je genoeg.

  Graag heel veel meer mensen als Mischa Blok . Hoop oomk dat mensen vanuit Hong Kong hier mogen komen, alles beter dan moslims wat mij betreft.

 16. Jon Hagedoorn

  Het zijn vooral migranten, uit racistische landen in (Noord)Afrika, en het Midden-Oosten, die daar wegtrekken voor de honger, oorlog, onderdrukking en alle andere ellende, en dan éénmaal hier, het land van hun keuze om naar toe te gaan, daar dan de oorspronkelijke bewoners racisten vinden.
  Lijkt mij dat je dan onvoorbereid op pad bent gegaan.
  Ook was een taalcursus vooraf misschien handig geweest.
  Minister van Buitenlandse Dhr.Blok kreeg +/- 2 jaar geleden enorm veel bagger over zich heen, toen hij zei dat hij geen multiculti samenleving kende waar de autochtoon en de allochtoon moeiteloos naast elkaar samenleven.
  De man heeft gewoon gelijk gehad, alleen het was niet politiekcorrect.
  Hij moest dus diep door het stof, met 1000X excuses.

 17. Jon Hagedoorn

  Herstel: Buitenlandsezaken

 18. T

  Het gaat niet zozeer om de huidskleur of ras waar autochtone Nederlanders (mag ik dat nog zeggen?) een probleem mee hebben, maar meer over de normen en waarden die deze immigranten met zich mee brengen.

 19. Sapperdeflap zeg!

  Goed bezig die Mischa. Gewoon groepen mensen in hokjes blijven zetten zodat het ‘wij’ tegen ‘zij’ denken in stand blijft. Zo verbindend ook. (Sarc off)

 20. Jack Hiemstra

  Ook in de criminaliteit hoor en ziet men weinig van Aziaten. Die stellen geen prijs op bemoeienis van onze bangige en terughoudende politie! Dat lossen ze zelf op en niet zo theatraal als Marokkanen die als Leipo’s op niets af staan te schieten op waterpijpmoskeetjes midden op straat ! Pakken het slimmer aan die aziaten

 21. Rein

  Zolang de VVD niet vies is van racisme (belastingdienst) zal het nooit verdwijnen.

 22. Jon Hagedoorn

  De migranten die uit landen komen, waar men nog stammen kent, veroorzaken hier in Nederland de meeste ellende. Afrika en het Midden-Oosten

 23. Maria

  Net als Tibetanen voelen en ondergaan sommige Nederlanders discriminatie en de gevolgen van bevolkingspolitiek. Het is onbespreekbaar.

 24. DD

  Lang geleden, ongeveer 20 jaar terug kwam ik in een straat wonen, waar de sfeer goed was, toen kwamen er buitenlanders, steeds meer, de buurt is een getto geworden. De buitenlanders hebben de nederlanders letterlijk weg getreiterd. De boel vernielen, schijten op straat, en belletje trek midden in de nacht. Overmatig drugs en alcohol gebruik, door Oost Europa, ze lachen je nog uit ook. Wie disricimeert wie? Laten we daar een een depat over voeren, maar dat mag niet.

 25. Daaristieweer

  @Echo, die gasten hebben kennelijk gelijk. Je bent gewoon een smerige sodomiet….Gezien je reactie blijft het daar niet bij, discriminatie, racisme en stigmatisering pas je ook toe. Maar huilie huilie als hij uitgescholden wordt.

  Gelukkig ga ik niet mee in jouw lage niveau, stel je voor…dat sodomie alleen maar leidt tot dalende moraliteit en ziektes.

 26. Huismaker

  Beste Mischa, discriminatie is het voorrecht voor uitsluitend één groep. Uiteraard gaat dat gepaard met “herstel betalingen”.
  Trouwens ? Kijk eens naar het programma “Verborgen Verleden”. De rol van de familie Raymann in Suriname. De wereld is niet zwart-wit !

 27. Gea de beste!

  Haha, niet alleen Zwarte Piet wordt gediscrimineerd zo te horen :D

  Ik vind die activisten (tegen Zwarte Piet) zwakzinnig…

 28. Bob

  Zelfs de overheid discrimineert.. en doen dat bij vacatures onder de noemer ‘diversiteit’ en ‘multiculturele achtergrond gevraagd’. In andere woorden: we willen niet dat blanken reageren…

 29. 123

  Ik vind het prima om meer Aziatische mensen op tv te zien (alhoewel mensen uit Turkije en het midden-oosten technisch gezien ook Aziatisch zijn; zelfs Patty Brard is technisch gezien Aziatisch, want geboren in Indonesië.), maar ik denk dat deze mensen zich vaak te bescheiden opstellen. En áls ze iets in de tv-wereld doen, dan is dat vaak achter de schermen. Zo ook Mischa: jarenlang achter de schermen gewerkt bij Radar.

  Kortom: als je iets wil, dan moet je er voor gaan. En als je kundig genoeg bent, dan kom je er echt wel.

  Ik vind het iig fijn dat zij dit hele debat een nieuwe wending geeft, en ik geef haar groot gelijk: als je discriminatie uit wilt bannen, of er iets tegen doen, dan moet je idd de hele beerput open gooien.

 30. Suckerpunch de ekte!

  Von Metternich, ik dnap dat nooit zo “je moet je aanpassen”…. Dat kan je gewoonweg niet eisen en is ook extreem ongastvrij….

  Al die Blanke Nederlandse jongeren die de boel op stelten zetten in chersonisos, ibiza, loret del mar of hoe je die plaatsnamen ook schrijft, passen zich zeker wel perfect aan omdat ze blank zijn zeker?

  Lekker zuipen, meiden lastig vallen, de tent verbouwen met een doorgesnoven harses en met stoelen gooien tijdens vechtpartijen enzo.

  Ja….. Je mot je eige anpasseuhh!

  Ik pas mij niet aan aan tokkie nederland, doe wat ik wil en niemand die mij tegen houd!!

 31. Jon Hagedoorn

  Het is niet wij tegen zij, het zij tegen ons

 32. Jon Hagedoorn

  Het is niet wij tegen zij, het is zij tegen ons.

 33. Petor R.

  Zo zie je maar weer hoe dom de zwarten zijn dat ze denken dat het debat alleen hun aangaat. Dit is dus precies wat er mis is. Laat ze eerst maar een gaan werken en zich normaal gedragen, dan kunnen we misschien eens aan dit debat beginnen tot die tijd je bek houden aub. #blankpricilege #terras #pizza #wittewijn

 34. B

  Het probleem zit vooral bij extreme roeptoeters zoals op de Dam die Amerikaanse toestanden rechtreeks naar Nederland vertalen . Kan natuurlijk niet en ben je dus gelijk af .

 35. Suckerpunch de ekte!

  Lekker Petor R, op je racistische uitspraak staat een gevangenisstraf van ten hoogste 2 jaar; zomaar even de polisie bellen!

 36. Balou

  “Mensen van Aziatische komaf liggen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen van Afrikaanse komaf, over het algemeen erg goed bij de autochtone Nederlanders.”

  Hoe zou dat nou toch komen? Hoe simpel is het antwoord:

  Aziaten zijn over het algemeen hardwerkende mensen die niemand tot last zijn.
  Afrikaanse komaf? Wat daarbij meestal de algemene noemer is hoef ik je niet te vertellen. Onmogelijk om daarover positief te blijven.

 37. M

  Balou dat is wel aan het veranderen hoor, denk aan corona.

 38. anoniem

  Zelf zou ik graag eens wat minder egotrippers in onze media willen zien, of is dat ook discriminatie? En stort de sector dan wellicht in? :-)

 39. Jon Hagedoorn

  @Balou
  Inderdaad: Aziaten hebben cultuur en wetenschap en de mensen zijn beschaafd.
  Afrika is oorlog, corruptie, oorlog, corruptie, oorlog, corruptie.
  Misschien is het ook wel andersom, en is het corruptie en oorlog.

 40. Jon Hagedoorn

  Als je anoniem niet deelneemt aan meningsvorming, maar mensen wel egotrippers vindt, wat ben je dan een schijtlaars.

 41. Arie

  Mevr. Blok is goed bezig. Volkomen terecht wijst zij er op dat er ook nog andere minderheden in NL zijn, naast de zwarte.
  Hopelijk laat zij zich niet intimideren en zet ze door.

  Wat ze ook niet leuk vinden is dat mevr. Blok zegt dat er (voornamelijk richting Aziaten) door allochtonen wordt gediscrimineerd.

 42. anoniem

  @Jon Hagedoorn: Zo u heeft uw mening wel snel klaar zeg.. Maar ik wil best iets toe proberen te voegen aan uw meningsvorming. In mijn ogen heb je leuke en vervelende mensen van Aziatische afkomst en dat geldt ook vast voor mensen die ergens in Afrika zijn geboren. Generaliseren is dom en heeft vaak tot doel mensen te discrimineren, buiten te sluiten en tot zondebok te maken.

 43. Hero

  @Jon, wat ben je dan als wél anoniem deelneemt?

 44. Broodje Kroket

  @Hero

  Een schijtschoen?

 45. Guttegut

  @Jon Hagendoorn. Jij bent denk ik nog nooit van je leven in Afrika geweest. Namibië, Botswana, Zuid Afrika zijn schitterende landen met prachtige mensen. Dat jij behalve Marokko geen land kent zegt waarschijnlijk wat over jou domheid.

 46. Jon Hagedoorn

  @Hero
  De opmerking over egotrippers van dhr.of mevr. anoniem, was nog vóór mijn bijdrage over Aziaten versus Afrikanen.
  Nadat ik hem/haar een schijtlaars noem, reageerde hij/zij pas inhoudelijk.
  Dat iemand anoniem wil blijven vind ik voor de rest okay.
  Iemand die een ander een egotripper vindt om een mening, vind ik niet okay.

 47. anoniem

  Ojee, nu wordt het een wat ingewikkelde discussie voor me.. En ik heb nog geen bier in huis.. Ik ga nu ff verder surfen! :-D

 48. Jon Hagedoorn

  Inderdaad guttegut wat weet jij een hoop van mij.

 49. Dreetje

  Ik vind het jammer dat mijn construtieve bijdragen geweerd worden van MC. Ook hier slaat de censuur dus toe.

 50. Bertus V.

  Wie is dit?

 51. De Nicht van Arie

  En nou is het genoeg, met ruzie maken, anders bel ik neef Arie.

 52. azijnzeiker

  Als je vanuit Nieuw-Zeeland naar het noorden gaat, kom je uit in Rusland.

 53. Pieter

  Nee, in de Stille Oceaan.

 54. Marianne

  Wat heeft deze vrouw gelijk. Als er één groep is die discrimineert zijn het de Surinamers, Antilianen en Marokkanen wel. Laten we dat eens opwerpen in deze discussie. Dan voeren we een eerlijk debat.

 55. Cornelia

  Rascisme heeft geen kleur. Het bestaat al eeuwenlang en zal pas helemaal verdwijnen als de mensheid is uitgestorven.
  Het is héél moedig van Mischa om deze discussie aan te gaan. In het openbaar vertellen wat haar overkomt is absoluut niet makkelijk. Wij horen haar met respect te behandelen. Niemand mag je zo behandelen, dat is afschuwelijk. Het zou zoveel helpen om iets tegen discriminatie en racisme te doen als wij achter Mischa gingen staan: stop, dit pikken wij niet. Nederlanders, ongeacht huidskleur, wij willen toch niet dat onze medemens zó wordt behandeld. Wij kennen allemaal deze soort gevoelens. De meeste mensen herkennen het uit eigen ervaring. Weten hoe pijnlijk het is, het veroorzaakt een litteken in je hart. Mischa, je bent heel moedig. Laat je verhaal aanzetten tot nadenken en actie van steun. Ik heb heel veel respect voor je. Kom op Nederlanders en ook de “blanken daders” dit toch echt niet pikken. Mensen in hun waarde laten en veroordelen alleen op gedrag.

 56. Jane Spencer

  @Marianne
  Wij vrouwen hebben waarschijnlijk meer last van deze groep, dan mannen.
  Het gejoel, gesis, en het schelden, komt voornamelijk bij deze groep vandaan, op een enkele blanke(witte) na.
  Maar eigenlijk valt dit ook onder discriminatie, als je als vrouw niet veilig over straat kunt. Dus de straat op met: FEMALE LIVES MATTER

 57. Jane Spencer

  Herstel: MATTERS

 58. ed

  Uiteindelijk gaat het om geld. Ik denk dat over een aantal maanden de eerste claims gaan volgen. Dan is het verder zoals gewoon….niet hoeven te werken voor je geld maar het gewoon wegstelen van de hardwerkende Nederlander

 59. Jane Spencer

  Rappers zouden ook eens aangesproken kunnen worden op hun vrouwonvriendelijke teksten, en zich niet verschuilen achter woordkunstenaar, of de vrijheid van meningsuiting.
  Een hoer is een respectabel beroep, maar als je het in de contekst plaats van het schelden naar gewone vrouwen op straat, dan krijgt een andere betekenis.

 60. Jane Spencer

  Herstel: contekst plaatst/ dan krijgt het een andere betekenis

 61. Ruud

  @Jane Spencer – Zeur niet zo, pijpslet.

 62. snoezigkleinhertje

  Natuurlijk vinden die zwarten dat want die zijn alleen maar op herstel betaling (gratis geld) uit .
  Daarom hoor je ze niet bij die Arabieren (de grootste slaven houders ooit) want daar krijgen ze niks (en terecht)

 63. Benjamin

  India telt meeste “moderne slaven” (juni 2016)

  Maar liefst 18 miljoen Indiërs verrichten een vorm van dwangarbeid, en vooral meisjes en vrouwen zijn het slachtoffer van mensenhandel. Een nieuwe wet zou meer bescherming kunnen bieden.

  Kijk ook even naar landen als Qatar, Saudi Arabie, Jemen, Libië etc. etc. daar hoor je die BLM hypocrieten niet over. Ze gaan wel een crimineel als martelaar vereren die plunderaars. Akwasi die lelijke zeurpiet die oproept tot geweld. Een NSB’er als Arie Boomsma die adverteerders gaat bellen. Wat een laffe hypocrieten,

  Dat selectieve gekrijs van die BLM opportunisten gaat dan langs mij heen. In Nederland is het goed geregeld en overal is racisme aanwezig maar niet zoals ze ons willen laten geloven vanuit die BLM beweging. Nederland is een top land waar iedereen kansen krijgt. Lukt het niet dan staan de uitkeringspotten klaar, de begeleiding, de juridische bijstand etc. etc.

 64. Barry Meinsveld

  @Jane Spencer.
  Leer Engels Pijpslet.
  Het is:
  Female Lives Matter.
  Maar jij kan beter een poosje je bek dichthouden want met jou gaan ze die strijd niet winnen, dat is inmiddels wel duidelijk.
  My God. Hoe dom kun je zijn?
  Maarre, pluspuntje, als je lekker kunt pijpen dan mag je altijd nog langskomen … Hee hee, is dat leuk of niet??

 65. bril

  Er is helemaal geen discussie.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.