Mischa Blok: ‘Zwarten vinden dat ik discussie kaap’

Mischa Blok heeft van zwarte mensen negatieve reacties ontvangen toen ze onlangs naar buiten trad om aan te geven dat zij als Aziaat ook last heeft van racisme. “Dan wordt het ingewikkeld: ’Dit is onze discussie, wat loop jij je nu erin te mengen?’“, zegt ze vandaag in De Telegraaf. Met haar Zuid-Koreaanse komaf wordt ook Mischa niet gespaard. Zij wordt weleens gediscrimineerd door autochtone Nederlanders, maar vooral door migranten. “Het lost niks op als je altijd je mond dichthoudt.

Mensen van Aziatische komaf liggen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen van Afrikaanse komaf, over het algemeen erg goed bij de autochtone Nederlanders. Wellicht heeft het met jaloezie te maken dat migranten haar als Aziatische Nederlander daardoor discrimineren, sprak ze onlangs uit.

Mischa wil daar niet langer over zwijgen, zegt ze vandaag in de krant. “Nu met het racismedebat dacht ik: er wordt net gedaan alsof uitsluitend zwarten slachtoffer zijn van racisme: wit is slecht, zwart is goed. Ik wilde nuance aanbrengen, ook al ligt dat allemaal heel erg gevoelig.”

Op die mening zat de zwarte gemeenschap volgens Mischa niet zo te wachten. “Maar: als je écht verandering wilt, moet je alles opengooien. Dan moet je alle vormen van racisme willen benoemen.

Schrok ze van de felle reacties? “Ja, daar schrok ik wel van. Maar ik wilde in gesprek gaan en dat is gebeurd.”

Tot slot herhaalt Mischa haar wenst om meer Aziatische Nederlanders te zien op tv. Is hun afwezigheid een voorbeeld van institutioneel racisme? Lachend: “Nee joh, maar opmerkelijk is het wel.

Het interview met Mischa Blok kunt u lezen op de Telegraaf-site.

Lees ook:
Moet DWDD-slot naar Aziatische Nederlander gaan? (10 juni)
Haat treft Mischa Blok: ‘Aziaat op DWDD? Weg ermee!’ (13 juni)
Mischa Blok: ‘Vooral uitgescholden door migranten’ (2 juli)
Mischa Blok: ‘Misschien zijn Marokkanen jaloers op ons’ (4 juli)

Foto: Ruud Baan, BNNVARA

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen