Volkskrant haalt verse ‘incorrecte’ quotes bij Gerard Cox

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Gerard Cox flink wat stof deed opwaaien met een politiek incorrect interview in de Volkskrant. Vier maanden later deed de acteur het dunnetjes over in De Telegraaf, maar sindsdien is het redelijk stil rondom de Beter Laat Dan Nooit-ster. Tijd voor wat nieuwe politiek incorrecte quotes, moet de Volkskrant gedacht hebben. Journaliste Sara Berkeljon werd daarom op pad gestuurd voor een lang interview met de 79-jarige mopperkont uit Rotterdam.

Berkeljon werd al snel getrakteerd op een anti-islamitisch geluid. Hij vertelt over een recente taxi-ervaring. “Er zat een man met zó’n zwarte baard, dus ik denk: we gaan eens gezellig in gesprek. Over de islam, en wat dat teweeg heeft gebracht, de extremen, enzo.”

Het was een aardige man, aldus Cox. “Maar ik kwam er niet doorheen. Hij ging mij uit zitten leggen dat het allemaal heel goed was, die godsdienst. ‘Ja maar jullie vliegen toch met vliegtuigen door gebouwen heen, dat zijn toch islam-mensen, dat is toch niet normaal?’ Hij bleef maar zeggen: ‘Islam is goed. Dat zijn geen echte moslims.’ Wat ik ook noemde, IS, mensen die de keel wordt afgesneden op filmpjes, weet ik veel. Ik kwam er niet doorheen.

Het leek wel of die chauffeur die extremen helemaal niet erg vond, zegt Cox. “Het klópt ook niet, want je kunt er lang of kort over lullen, maar het zijn wél moslims. Er was niet doorheen te komen. En dan zegt Jesse Klaver dat we met ze in gesprek moeten. Nou, ik heb het geprobeerd, maar er is met die mensen geen gesprek mogelijk.

Racistisch

Vlak daarvoor verwijt Berkeljon de acteur dat hij lacht om een racistische grap. Hij memoreerde een grap van Wim Kan. De papoea’s moesten, na de onafhankelijkheid, gaan stemmen, zei Kan. “Maar dan moeten we ze wel eerst vangen.”

Cox kan er nog altijd hartelijk om lachen, maar Volkskrant-journaliste Berkeljon niet. Zij zegt: “Van mij mag u die grap nog steeds maken, maar het is wel een racistische grap.

Daarop zegt Cox: “Nee, het ís geen racistische grap. Totaal niet! Je denkt toch niet dat Wim Kan een racist was? Hij zei gewoon iets heel leuks, vind ik. Alle grappen over Belgen, over homo’s, die berusten toch allemaal op enige vorm van discriminatie? Dat is juist wat er leuk aan is.

Links

Later verrast Cox de interviewster altijd links te stemmen en een Volkskrant-lezer te zijn. En De Telegraaf dan? “Ik lees hem twee keer in de week in de sportschool, je bent er in vijf minuten doorheen.

Het Volkskrant-interview met Gerard Cox kunt u lezen via Blendle of op de Volkskrant-site.

Lees ook:
Felle kritiek op politiek incorrect interview Gerard Cox (3 juli 2018)
Gerard Cox vindt islam achterlijke godsdienst (12 november 2018)
Johan Derksen eens met Gerard Cox over islam (14 november 2018)
Politiek incorrecte Gerard Cox vindt Hiddema engerd (19 april 2019)

Foto: MAX

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen