Felle kritiek op politiek incorrect interview Gerard Cox

Gerard Cox (78) staat vandaag met een politiek incorrect interview in de Volkskrant en dat leidt tot geërgerde reacties van linkse journalisten op Twitter. Dat is te zien op het sociale medium. Veel journalisten zijn links georiënteerd en krijgen bijna geen lucht meer als ze een heel interview vol met politiek incorrecte uitspraken lezen. Cox brengt hen nu in ademnood. “Meer dan de helft is allochtoon“, zegt hij over Rotterdam. “Ik loop door de stad en het kan ook Ankara zijn of Paramaribo.

Ze hebben niet het Rotterdamse gevoel, denkt Cox. “Een jaar geleden stond de hele misjpooche hier op de Erasmusbrug omdat er iets was gebeurd in Turkije. Kinderen van 16 zeiden: Erdogan is onze leider. Ik weet niet of ze zich trots voelen een Rotterdammer te zijn. Wat krijgen ze te horen in de moskee, behalve dat wij christenhonden zijn? Die dubbele nationaliteit, daar begrijp ik ook niets van. Je bent dit of dat, je kunt niet allebei zijn.

Ook over Amsterdam loopt Cox helemaal leeg. “Ik lees al zeventig jaar de Volkskrant. Mijn vader was een katholieke arbeider en het is gewoon de beste krant. Maar de Mokumse arrogantie die eruit opstijgt als een pislucht, dat is verschrikkelijk.

Hij ergert zich er bijvoorbeeld aan dat de Volkskrant nog nooit heeft geschreven over de Roparun, die in Rotterdam eindigt. “Als in Amsterdam tien bootjes met versierde nichten door de gracht varen, staat het op de voorpagina.

De uitspraken van Cox komen niet onverwacht. Toen hij enkele jaren geleden gevraagd werd waarom er geen allochtonen te zien waren in zijn vroegere hitserie Toen Was Geluk Heel Gewoon, antwoordde hij: “De serie heet niet voor niets Toen Was Geluk Heel Gewoon.

Reacties

Op Twitter staat men al de hele ochtend op zijn achterste benen. “Ik laat dat interview met Gerard Cox maar even voor wat het is“, zegt AD-columniste Nynke de Jong. “Sowieso mensen, qua Cox en Halsema waren we allemaal toch #teamHalsema. Toch toch toch? Wat een man, wat een stem, wat een talent. En knap ook nog eens. Nee, dan Gerard.”

En NRC-journaliste Lamyae Aharouay over het interview: “Lees het niet, gebruik je tijd nuttig.

Joop.nl-redacteur Pascal Vanenburg: “Misschien is het tijd dat je je beeld van wie een Nederlander is even bijstelt, fossiel.

Claudia de Breij: “Toch kan Gerard Cox voor mij ook niet kapot. Zelfs niet door Gerard zelf. Zong vroeger mooi hoor. En doet me denken aan ooms vroeger op verjaardagen na teveel bier. Toen kon je alleen nog zeggen dat je dat soort dingen niet kon zeggen.

Jan Dijkgraaf steekt Cox een hart onder de riem in zijn column: “Gelukkig zijn er ook in Nederland nog plekken waar geluk heel gewoon is, zoals uw Blaaksedijk en mijn Straatweg. Maar weten die Jopers veel. Die hebben van een leven buiten 020 geen flauw benul.

Het Volkskrant-interview met Gerard Cox kunt u lezen via Blendle of op de Volkskrant-site.

Foto: MAX

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen