Nieuw kijkcijferdieptepunt GTST: 711.000 kijkers

Geplaatst op Fri 12 Apr 2019 om 13:00

Goede Tijden Slechte Tijden was jarenlang wat het Achtuurjournaal is voor NPO 1: een publiekstrekker die altijd presteert, of de mussen nou dood van het dak vallen of niet. Die tijd is echt voorbij: de soapserie rolt al een tijdje van de kijkcijferberg af en de zomertijd brengt GTST dichterbij de afgrond. Gisteren werd met 711.000 kijkers de laagste score van dit jaar tot nu toe genoteerd. Met 14,9 procent marktaandeel scoorde de soap maar nét boven het zendergemiddelde van RTL 4.

Ter vergelijking: in heel 2018 gebeurde het slechts drie keer dat er zo weinig mensen naar GTST keken, maar dat kwam toen in twee gevallen door het WK Voetbal en in het andere geval omdat heel Nederland aan het kerstdiner zat.

Tot nu toe wisten dit jaar slechts 10 afleveringen van GTST meer dan een miljoen kijkers te boeien. In dezelfde periode vorig jaar lukte dat 68 keer.

De kijkcijfers van GTST hollen achteruit: vijf jaar geleden keken er nog gemiddeld 1,8 miljoen mensen naar de serie. Nu zijn dat er dus soms ruim 700.000. Met uitgesteld kijken komen er vaak nog 100.000 bij. Daarnaast is de serie ook te zien op Videoland, maar daar verdient RTL nauwelijks aan.

Al met al is de grote vraag: holt GTST verder achteruit? En nog belangrijker: is GTST over een jaar nog te zien op RTL 4, of is de serie dan gedegradeerd naar RTL 5?

Overigens deed RTL Boulevard het donderdagavond ook ronduit magertjes. Daar keken 543.000 mensen (15 procent) naar. Het Half Acht Nieuws trok aansluitend 933.000 kijkers (22 procent).

Lees ook:
Dramatische kijkcijferval GTST: einde soapserie nabij? (22 maart)
Endemol erkent zorgwekkende kijkcijferval GTST (5 april)
RTL 4 maakt binnenkort nieuws bekend over GTST (6 april)
Story sluit einde Goede Tijden Slechte Tijden niet uit (10 april)
Bruni Heinke vindt GTST nu erg politiek correct (11 april)

Foto: RTL
71 Reacties op “Nieuw kijkcijferdieptepunt GTST: 711.000 kijkers”


 1. NPO1

  Doe ook even een kijkcijferonderzoek naar RTL Boulevard.
  Daar gaat het het ook heel snel bergafwaarts.

 2. Ernie

  Duurt niet lang meer dan gaat de vooravond van NPO2 het winnen
  van de vooravond van RTL4.

 3. Zonder Naam

  GTST: Mc’s nieuwe pispaal?

 4. Vrede

  Misschien moeten ze een seriemoordenaar erin gooien in een verhaallijn a la Scream. Elke week een kill. Dan kunnen ze gelijk afscheid nemen van slechte acteurs zoals die Rik. En volgend seizoen een copycat van die killer.
  Nu blijven ze erg lang matige acteurs erin houden alsof ze denken een prachtige cast te hebben. Die Bing is ook al zo’n lachertje.

 5. Luther

  Beau verlaat op tijd het zinkende schip om naar Late Night te gaan.

 6. Wauter

  Hopelijk stopt deze wanstaltige serie. Een peper in je oog smeren is leuker.

 7. johan

  acteurs ha ha

 8. Job

  Met 800 duizend gemiddeld doe je het nog niet zo slecht. Geen reden dus om er direct de stekker uit te trekken. Maar ik zal blij zijn als het doek valt.

 9. Marleen

  Als rtl bijna niks verdient aan videoland. Waarom halen ze dan gtst er niet van af. Dat is toch 1 van de reden waarom er zo weinig kijkers zijn. Je kunt zelf bepalen wanneer je het kijkt en je hoeft niet te wachten tot morgen voor de volgende aflevering. Daarnaast is het vaste tijdstip al lang geen 20:00uur meer. En dat zou ook weer moeten veranderen. Dus niet 5 a 10 minuten later beginnen.

 10. Freule

  De oorspronkelijke doelgroep is inmiddels van middelbare leeftijd of ouder en de jeugd zit hier niet op te wachten. gewoon nog ff wachten en het is passé. Een normale gang van zaken.

 11. Ron

  Alles scoort onder de maat sinds de zomertijd. GTST al wat langer natuurlijk maar dat valt nu extra op. Dat komt uiteindelijk wel goed.

 12. Bart tv man

  Neem een voorbeeld aan de serie Oogappels, Penoza of KLEM. Daar zitten ook jonge, jeugdige acteurs in, maar die KUNNEN WEL ACTEREN. Die perfect ABN sprekende Afghaan is echt het dieptepunt. Zorg voor echte, bewezen acteurs en intriges in plaats van Jip&Janneke verhaaltjes. Gooi allereerst die irritante musical typetjes eruit en zorg voor een rauw randje.

 13. Mark van Dale

  Kijken heel veel types on-line. Steeds meer. Daar zal het aan liggen. Vroeger zat ook ik avond aan avond aan die buis gekluisterd maar ik kijk steeds meer on-demand. Even de gids erbij, kijken wat leuk was en dan koekeloeren. Maarja, dat ben ik he.

 14. rob

  komende week weer spanning in gtst ( dankzij videoland al een weekje vooruit kijken)

 15. Lieke van Lexmond Lover

  Eerst rtl late night met Twan Huys aanvallen, toen 6 inside en nu GTST, triest van deze site

 16. John

  Wordt het zo langzamerhand niet eens tijd om de kijkcijferbepaling onder de loep te nemen. Of de kijkcijfers bespreken inclusief uitgesteld kijken?!

 17. X

  @Freule dat klopt. Ken geen 1 jongere die dit kijkt, slechts 50-60 plussers die zijn blijven hangen. Zelf ben ik na een jaar of 4 afgehaakt. Erbarmelijk acteerwerk vond ik het toen al, dus nog lang volgehouden haha.
  Om 19.50 ga ik naar NPO2. Leuke kwissen Met het mes op tafel en Per seconde wijzer. Erik Derksen ook een goede opvolger van Kees Driehuizen.

 18. Bob

  Ik heb nog nooit gekeken naar deze soap, dus missen ze me ook niet.

 19. GTST

  Het verhaal is erg magertjes en erg politiek correct getint. Je kijkt niet meer voor je ontspanning maar wordt geconfronteerd met maatschappelijke problemen. Valt mij mee dat de brexit nog niet ter sprake is genomen. Andere scriptschrijvers aanstellen?

 20. Sjaan

  Wordt nog minder. Let op mijn woorden.

 21. Peanut

  Eerlijk gezegd: GTST is bedroevend slecht geworden. Herhalingen van uitgekauwde verhaallijnen, veel doden die niet altijd logisch zijn voor de verhaallijn… Slechte nieuwe acteurs, die ook niet lang genoeg meedoen om een band mee op te bouwen. Leuke karakters die verdwijnen. Stuurloos is he aardigste wat ik momenteel kan zeggen.

 22. Mark

  De tijd van onbezorgdheid is voorbij…

  SBS 6 zou overigens een moord doen voor zulke cijfers.

 23. Freule

  @Peanut, zo is het al jááren. Op een gegeven moment word je wijzer en haak je af.

 24. Zo ist, en niet anders.

  Ik ben ook gestopt met kijken, ik hou er niet van zoals die Anton en Shanti, die Anton deed toen net of hij 20 jaar was, vreselijk gedoe met die Shanti.
  Nu weet ik niet meer hoe het zit, want ik kijk nooit meer.

 25. Pieter

  Zo zie je maar. Minder, minder, minder.

 26. Daan

  Al vaker gezegd: al die (nieuwe) karakters die er nu in zitten zijn niks aan met daarbij de verhaal lijnen, ook moet RTL stoppen dat het op videoland al een hele week van te voren is te zien.

  Amir, Tiffi, Sjors, Rover, JoJo, Flo, Shanti, Kimberly het lijkt nu zoveel op Nieuwe Tijden en daar vond ook niemand wat aan.

 27. Ron

  Dat het al een week op Videoland vooruit te kijken is vind ik niet eens een probleem, dat is een keuze. En die moet je geven aan de kijker. Die tijd gaan we toch heen. Dus ik zou dat zeker niet stoppen.

 28. Dennis

  Deze personages moet de serie dit seizoen lozen:

  Amir, Jojo, Tiffy, Lana, Flo, Shanti..
  Het ligt niet zozeer aan de acteurs/actrices.. maar de schrijvers hebben deze personen verpest. Tiffy en JoJo zijn er te makkelijk in op genomen met “hoi ik ben je dochter/zus”, “ok ik bel even of het waar is en dan ben je het ook”.

  De verhaallijn met Maxime en Tim deden hier veel langer over. En zag je een ontwikkeling.
  Amir en Flo zijn twee personages die veel te veel de politieke vraagstukken de soap in halen: eet vega en doe gezond en dan dat hele asiel gebeuren.
  Shanti en Lana zijn twee belabberde actrices. Weg ermee!

 29. q8

  dit is meer voor t domme volk,[ beetje h.eren en snoeren]
  en te politiek correct,
  wie boeit deze flauwe kul ,? niemand toch ?

 30. Sammy

  Die Tiffy is iig al exit, deze maand voor het laatst te zien iig

 31. @ Sammy 15:12

  Dat hoop ik , ben al jaren vaste GTST kijker maar zoveel slechte “acteurs” pffffff
  Zeker Tiffy eruit en Amir en Jojo. En ook die Shanti met haar strakke Botox kop.

 32. Tineke

  Ach zo is ONM ook ten onder gegaan, de jeugd wil zijn handen niet vuil maken. Dan maar een dom rolletje in gtst.

 33. Daan

  Deze personen moeten er zo ie zo uit:

  Tiffy, Amir, Jojo, Lana, Shanti, Flo daar heeft de kijker helemaal niets mee.

 34. Pauline

  Helemaal met je eens Daan. En dat vreemde gesleep met baby Louise moet ook stoppen is zooo niet leuk om naar te kijken!!

 35. Tim H

  Hoe meer politiek correcte asuelzoekers in GTST hoe minder kijkers.

 36. Jantien

  Je hebt gelijk Tim, mensen moeten overdag op hun werk al in een policor keurslijf functioneren en hebben geen enkele behoefte om dat in hun vrije tijd ook te ondergaan.

 37. liefkleinhertje

  Nu de jonge toneelspelertjes niet meer door Job Gosschalk gecast worden is de dubbele bodem uit deze serie verdwenen.

 38. aqua

  Wie kijkt er nu nog naar een gebed zonder eind.

 39. Remi

  Wat heerlijk … programma bestaat inmiddels … hoe lang ?
  Twintig jaar of zoiets ?

  Ik heb er nog nooit één minuut van gezien ;)

 40. Donald Dumb

  Veel te lang i.i.g., Remi

 41. Mousy

  @Lieke van Lexmond Lover, helemaal met je eens.

  De site – Mediacourant – maakt meer kapot dan je lief is. Wat een trieste en miezerige site is dit geworden.
  Blijven zolang artikelen over RTL4 programma’s plaatsen, dat deze programma’s uiteindelijk vanzelf verdwijnen.
  Wat nog veel triester is dat er zelfs op de man/vrouw gespeeld wordt.

  Het zou fijn zijn dat ook de Mediacourant tot de orde geroepen wordt. Maar ja, dat zal wel weer onder de persvrijheid vallen. Triest uitermate triest.

  Ook geldt dit voor sommige reaguurders. Vaak reacties die niet door de beugel kunnen, door uitermate grof en beledigend zijn door hun taalgebruik.
  Maar worden niet weggehaald.

 42. Gerit

  Tiffy is volgende week vrijdag voor laatst te zien heb vooruit gekeken op Videoland

 43. Annemoon

  @Tim H
  asielzoekerS. je spreekt dus in meervoud. Ik tel maar 1 hoor, Amir.
  Is duidelijk te merken dat je niet kijkt, of niet kunt tellen of misschien naar de opticien.

 44. Annet

  @Gerit, ik heb gelezen, dat dit maar tijdelijk is.

 45. Jantien

  Asielzoekers is standaard meervoud. Altijd in grote groepen op weg naar het land waar ze met de minste inspanning het meeste van anderen kunnen profiteren.

 46. Annemoon

  @Jantien ik heb het over azielzoeker(s) in GTST. Daar heeft het @Tim H ook over. Daar reageer ik op.

  S.v.p. (begrijpelijk) goed lezen en niet mijn woorden verdraaien. Verder vind ik je reactie nogal ongepast.

 47. Jantien

  Kan me niks schelen wat jij gepast of ongepast vindt. Dat is een subjectieve emotie van jezelf.

 48. west*

  de inhoudelijke progrogrammas van rtl komende tijd
  20.00 uur jgdyeureruyryyhhdiiioioiwiiw
  20.30 uur jjhhsqqhwiytjhkbobpv,jivjg
  22.00 uur kuftjdreeesfhkbvvbg
  22,30 uur ggghhyttrrehbxdvshgdsfdyrifvbdgdsuydgdhdj

  24.00 dagsluiting

 49. Ron

  Tiffy vind ik juist wel 1 van de karakters die zou mogen blijven. Niet al het jonge spul hoeft er uit natuurlijk. Het mag enkel wel wat minder. En de focus naar wat volwassener verhaallijnen kan geen kwaad. Het moet wat meer in balans komen zoals het was. En misschien moet er weer eens een nieuwe familie in komen. Ik ben niet zo van het karakters van vroeger terug halen want dat is wat was. Je moet wel doorgroeien en doorontwikkelen in die soap. Maar dat is niet per definitie verjongen wat ze de afgelopen jaren te veel hebben gedaan waardoor het nu een soort Spangas is geworden.

 50. Jantien

  Ron, alleen vrouwen en verwijfde jongetjes kijken naar die serie hoor.

 51. Ron

  @Jantien: aanname.

 52. CreaBea

  John : nee, zolang je niet betaald blijf je sbs6 lekker laag.

 53. Mick

  Waarom dan ook al die linkse propaganda. Als ze daar nou eens mee kappen.

 54. west*

  vrouwenvleugel gewoon als soap maken was ook veel leuker
  en er gebeurde nog eens wat

 55. Ryanny

  Al die nieuwe zijn idd vreselijk vooral die rooie ben der naam ff kwijt maar ik vind vooral Linda en Aysen zwaar irritant. Die mogen er ook wel uit.

 56. gtstfites

  Tiffy is de eerste die uit GTST vertrekt.

 57. dr phil

  wanneer word die kindercreche nou eens gesloten geef een paar cente uit voor wat fatsoendlijke acteur niet dat 5 rangs zooitje dat je hier en daar uit het riool hebt geschept voor anderhalve grijpstuiver of minder ander stop er dan maar mee punt ik heb gezegd RYANNY zij moeten zeker dat rood gevaar een d.o.o.d.schop geven en zo ken ik er nog wel meer wat een afgang RTL

 58. dr phil

  oja sorry voor de foutjes

 59. Noëlla

  Die 2 op de foto er eerst maar eens uitgooien. Die meid is denk ik de slechtste ‘actrice’ van heel die serie! Nooit meer doen.

 60. pip

  Ik vind het al erg genoeg als ik op vrijdag 10 minuten moet kijken naar die onzin omdat ze bij die omroep geen klok kunnen kijken en altijd op vrijdag uitloopt .
  Van mij mogen ze per direct stoppen .

 61. anonymous

  Iedereen kijkt vooruit op Videoland.

 62. melanie

  Die domme shantie er per direct uit en ik ga weer goeie tijden kijken.

 63. Lieke van Lexmond Lover

  Die rooie is echt slecht en dan die Vlo wat aan nare vent en dan die eeuwige oude doos van een Laura

 64. Meneer Kaktus

  Piemolkoek

 65. Eheheherben Wennemars (Schaats L U L )

  Topmilitair Marco Kroon is ook een vermeend dieptepunt.
  Een man noemde Kroon een schande voor het korps en dat lijkt het ook wel te zijn met zijn rare acties….. een echte militaire leider is van onbesproken gedrag.
  Vandaag de dag is ons leger… een baggerclub…. alleen idioten worden daar nog gekoesterd.
  Het leger waarin ik diende, was vele malen beter.
  Marco lijkt een kijkcijferdieptepunt van fenomenale omvang.
  Lever die ridderorde maar in…. en neem ptss therapie… wellicht is de man erg ziek… en dus ongeschikt voor verdere dienst.

 66. Wolter

  Het is gewoon klaar en over voor RTL. Uiteindelijk kan er maar 1 de winnaar zijn, en dat is uiteraard Veronica. Want Veronica doet het beter!

 67. Woi!ter

  GROEN LINKS IS GROENE KHMER

 68. Peter

  Logisch dat het wegzakt, het zijn steeds politiek correcte zaken die zelfs hierin naar voren komen….dit pikken kijkers niet meer. Nog even en er zit ook in deze serie klimaat gedram.

 69. Eheheherben Wennemars (Schaats L U L )

  Vroeger was ik als Telegraaf-journalist een rechtse bal, een handlanger van de VV D of PV V en natuurlijk fout in de oorlog – al ben ik van 1967. Tegenwoordig ben ik een boze blanke man, die de wereld wil beheersen. Of eigenlijk moet ik ’wit’ zeggen, want het woord ’blank’ zou te superieur zijn en is door de linkse kerk besmet verklaard; deze waanzin is zelfs door de met belastinggeld betaalde NOS omarmd.

 70. Poekie

  De verhaallijn is sinds vorig wel spannender geworden, er wordt veel in geschreeuwd zoals Linda kan flink uithalen en dan die overspannen Lucas en Nina te overdreven aanwezig. En dan die pop-ups op het einde door de clifhanger zo meteen dit op RTL en dit programma bevat product placement waarom is dat eigenlijk mensen hebben een tv gids? En de reclame duurt veel te lang tussendoor.

 71. aammehoela

  Gewoon doorgaan, prima cijfers voor de CO.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.