Tuvalu boos: ‘Netflix bestelt níets in ons land’

Tv-producent Tuvalu Media, bekend van producties als Ali B Op Volle Toeren en Maestro, vindt het ‘not done’ dat Netflix zo veel geld verdient in Nederland, maar dat ze onze creatieve sector helemaal links laat liggen. Dat vertelt directeur Taco Zimmerman op BNR Nieuwsradio. Het is Zimmerman ‘een doorn in het oog’ dat Netflix in ons land nog geen opdrachtgever is. “Dat geldt eigenlijk voor alle superplatforms. Ze halen hier miljarden weg in Nederland, zonder iets terug te geven.

Dat Nederlandse kijkers kunnen genieten van Netflix-series juicht Zimmerman toe, maar: “Het zou ook leuk zijn als ze van al dat geld dat ze hier verdienen een deel zouden investeren in Nederlandse content. Dat ze ook de producenten opdrachten zouden geven om een mooie internationale of juist heel Nederlandse serie te maken die op Netflix komt.”

Op dit moment gaat onze sector kapot, stelt hij. “De superplatforms Google, Facebook, Netflix en YouTube – en Amazon is in aantocht – slurpen hier de advertentiegelden op, maar betalen geen belasting. We laten ons op dit moment kaal vreten. Daar heb ik zorgen over. Het zou fijn zijn als ze de markt in Nederland wat stimuleren.”

‘Amerikanen slurpen onze advertentiegelden op’

De politiek moet zich volgens hem meer inzetten voor creatieve bedrijven als Tuvalu. “Zeventig procent van de banen in Nederland komen uit het midden- en kleinbedrijf, bedrijven zoals Tuvalu Media. Wij betalen allemaal netjes onze belasting. Apple betaalt 0,005 procent belasting. Daar klopt iets niet. Dat is raar. Wij faciliteren dat in Nederland en moeten daar tegen opboksen.”

We hebben in Nederland 1,8 miljard euro aan advertentiegelden per jaar. Daar gaat inmiddels 900 miljoen van, dus 50 procent, naar Google Search. Ik vind dat best wel alarmerend. Wie heeft er last van? Een RTL. Of we staan en kijken ernaar en realiseren ons over vijf jaar dat we nu hadden moeten ingrijpen, of we gaan nu ingrijpen. Dat laatste hoop ik ook.”

Frankrijk doet het beter

Met ingrijpen doelt hij op politiek ingrijpen. “Ik heb goede hoop dat er in Europees verband paal en perk wordt gesteld aan die superplatforms. In Frannkrijk is het nu veel beter geregeld. Daar hebben ze het eigenlijk direct na de oorlog al veel beter geregeld toen Frankrijk werd overspoeld door Amerikaanse speelfilms.”

“Toen hebben ze gezegd: ‘Van ieder bioscoopkaartje gaat een paar cent naar een fonds en daar worden Franse producten van gemaakt.’ Wat ziet wat dat met de Franse film gedaan heeft: die staat nu wereldwijd in hoog aanzien. Dat hadden we in Nederland ook moeten invoeren, of moeten we alsnog doen.

Politiek ingrijpen

Gaat politiek ingrijpen niet een beetje ver? “Op dit moment staat de Nederlandse av-industrie zo onder de indruk en zolang die superplatforms níets bestellen in Nederland, dan moet het maar met wetgeving worden opgelost.”

De superplatforms doen het niet uit zichzelf. Reed Hastings zat een paar jaar geleden in College Tour en kondigde toen aan binnen een jaar een serie in Nederland te doen. We zijn nu drie jaar later en dat is niet gebeurd.”

Toekomst

Maakt Zimmerman zich zorgen over de toekomst van zijn bedrijf? “Het is natuurlijk wel een onzekere markt. RTL en SBS zien de inkomsten teruglopen. Die lopen terug op lineaire televisie. Als contentmakers zien we de content alleen maar toenemen. Maar wie zijn onze opdrachtgevers over vijf jaar?

Hij hoopt dat Netflix over vijf jaar een van de opdrachtgevers is. Zimmerman maakt liever een Netflix-serie dan een SBS-quiz, vertelt hij. “Wij willen graag heel mooie series aan ze verkopen. Wat mij betreft is Netflix een potentiële afnemer.”

Foto: Netflix

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen