RTL geeft fouten toe en lanceert nieuw hulp-tv-beleid

Geplaatst op vr 16 dec 2016 om 17:11

RTL Nederland geeft toe dat er fouten zijn gemaakt tijdens de opnames van een aantal hulpprogramma’s, zoals eind november is onthuld door het NRC. Dat zegt programmadirecteur Erland Galjaard in een persbericht. RTL heeft het onderzoek hiernaar afgerond. “Wij zijn trots op de programma’s die een sterk maatschappelijk raakvlak hebben en in de loop van de afgelopen tien jaar heel veel mensen hebben geholpen. Dat neemt niet weg dat ondanks de goede bedoelingen soms iets fout kan gaan.

Galjaard: “De reeks artikelen in het NRC Handelsblad heeft ons onaangenaam verrast. Zowel qua inhoud als qua aanpak. Daarom hebben wij onmiddellijk besloten een eigen diepgaand onderzoek in te stellen naar de gang van zaken bij onder andere ‘Een Nieuw Begin’, ‘Geef Mij Nu Je Angst’ en ‘Herrie In De Keuken’/‘Herrie In Het Hotel’, uitgezonden in 2013 en 2014.

Tijdens dit onderzoek heeft RTL gesprekken gevoerd met de betrokken producenten en productieteams, de contracten bekeken en contact gezocht met deelnemers van de betrokken programma’s. Het is RTL duidelijk geworden dat veruit de meeste deelnemers tevreden zijn over deelname aan het programma, de resultaten en de begeleiding.

Helaas is ook een klein aantal deelnemers niet tevreden, aldus RTL. “We hebben vastgesteld dat er fouten zijn gemaakt. Hiervoor nemen wij vanzelfsprekend onze verantwoordelijkheid en bieden de gedupeerden, indien gewenst, een oplossing”, besluit Galjaard.

Nieuw beleid

Dit alles heeft RTL doen besluiten een aantal nieuwe voorwaarden bij de productie van medische hulpprogramma’s te stellen en de bestaande voorwaarden nog meer aan te scherpen. Daarnaast gaat RTL nog meer toezien op het naleven van de bestaande en nieuwe voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden op een rij:

 • RTL gaat werken met generieke deelnemerscontracten voor alle producenten. Alle producenten leggen voortaan dezelfde voorwaarden voor aan hun deelnemers.
 • Elke deelnemer krijgt de tijd het contract door te nemen en vragen te stellen. Vanzelfsprekend krijgt een deelnemer altijd een kopie van zijn contract.
 • De voorwaarde dat bij cosmetische ingrepen de deelnemer nog beter geïnformeerd wordt over de voorgestelde behandeling en de risico’s die daaraan verbonden zijn, wordt vastgelegd in alle productieovereenkomsten. RTL gaat erop toezien dat producenten nagaan of de deelnemer de informatie goed heeft begrepen.
 • De voorwaarde dat medische verrichtingen plaatsvinden door deskundige behandelaars die vindbaar zijn in een register (bijvoorbeeld BIG-register) en dat de instelling waar de deelnemer wordt behandeld over kwaliteitskeurmerken beschikt, wordt vastgelegd in alle productieovereenkomsten.
 • Voor elke deelnemer aan een medisch hulpprogramma is na afloop van het programma nazorg beschikbaar. In alle contracten wordt vanaf nu vastgelegd dat dit gedurende minimaal drie en indien nodig zes maanden zal zijn.
 • RTL stelt per 1 januari 2017 een vast e-mailadres beschikbaar voor kandidaten aan medische hulpprogramma’s, zodat eventuele klachten rechtstreeks kunnen worden afgehandeld met betrokkenheid van RTL in plaats van alleen de producent.

Galjaard, tot slot: “Sinds ruim tien jaar zenden we bij RTL hulpprogramma’s uit. Het door RTL ontwikkelde genre hulptelevisie is overgenomen door concurrerende omroepen en is gedurende de afgelopen jaren verder geprofessionaliseerd. Ik geloof enorm in de toegevoegde waarde van dit genre en wij zullen er alles aan doen om de integere insteek waarmee we deze programma’s maken te allen tijde te waarborgen.

RTL heeft zojuist de Tweede Kamer middels een brief geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

Hulphorror-rel

Lees alles over de huidige RTL-hulphorror-rel:
Hulphorror-rel na vijf dagen alsnog in RTL Boulevard (meest recent)
NRC heeft al veel nieuwe hulphorror-cases binnen
Youp: ‘Galjaard en Van Dijk, stop met die ranzige tv’
Inspectie roept GGZ op matje na RTL-hulphorror
‘Integere hulp-tv is veel te saai voor RTL 4’
Jean-Pierre Geelen haalt zijn gram bij Erland Galjaard
‘Herman den Blijker maakt hulp-tv voor de show’
Hulpafdeling RTL na deze week nog niet af van NRC
Erland in 2014 nog woest om wantrouwen tegen hulp-tv
Lieke van Lexmond: ‘Lelijke-mensenshow wél integer’
Angela Groothuizen zwijgt over RTL-hulphorror
Den Haag wil toezicht op hulp-tv na hulphorror RTL 4
Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’
RTL 4 reageert op NRC-artikel over hulpprogramma’s
NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek (eerste bericht)

Foto: RTL
7 Reacties op “RTL geeft fouten toe en lanceert nieuw hulp-tv-beleid”


 1. Mark2

  Dus al die tijd dat er geen onderzoek was had galjaard niets in de gaten? Nu veranderen geeft des te meer aan dat doelbewust zo veel mogelijk werd verdiend aan mensen die hulp nodig hebben. Mooie kerst galjaard!

 2. De Waarheid

  Dank u RTL, Erland Galjaard, RTL is het voorbeeld dat commercie en integriteit prima hand in hand kunnen gaan, Nee tegen zwart piet zeggen en duidelijk maken dat racisme anno 2016 echt niet meer kan, was een van de belangrijkste Nederlandse beslissing ooit. En dit zo respectvol aangepakt, ik hoop dat RTL nog maar groter en groter wordt.

 3. Den Draaiert Joost

  Er is niets integers aan @DeWaarheid. Erland denkt gewoon de negatieve beeldvorming te moeten omdraaien omdat hij anders geld ziet wegvloeien omdat kijkers weglopen. Jij bent erin getrapt.

 4. Panda

  ‘De kijkers’ kijken nog steeds verdraaiert. Dus wat je zegt snijdt geen hout. Ook wordt het verhaal niet groots opgepakt. Mensen zijn alweer door naar het volgende moment. Dat er een vervolg aan wordt gegeven door rtl en dat ze verantwoordelijkheid nemen en veranderingen doorvoeren siert ze.

 5. Anoniem

  @Panda Nog wel ja

 6. fransw

  Hoe kan hij denken dat hij objectief is terwijl het hem alleen om de kijkcijfers gaat.

 7. lvs2015

  @Den Draaiert Joost ; Je hebt helemaal gelijk. Allemaal gutmenschen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.