NRC heeft al veel nieuwe hulphorror-cases binnen

NRC-journalist Lineke Nieber heeft al veel nieuwe tips binnengekregen over de hulphorror bij RTL 4. Dat heeft ze gezegd in een interview met Radio 1. Nieber publiceerde deze week in haar krant een drieluik over de wantoestanden op de hulpafdeling bij RTL 4. Ze schreef over wat er gebeurt achter de schermen bij de programma’s Een Nieuw Begin, Geef Mij Nu Je Angst en Herrie in de Keuken. “Ik krijg héél, héél veel reacties. Ook veel nieuwe verhalen“, reageert de journaliste van de krant.

Of ze het drieluik aan gaat vullen in dezelfde vorm, weet Nieber nog niet. “Ik wil voorkomen dat ik opnieuw hetzelfde verhaal ga maken, maar er zijn nog genoeg vragen en er melden zich ook hulpverleners die zeggen dat zij in een vergevorderd stadium hebben gezeten met tv-makers, maar afgehaakt zijn. Dat vind ik ook heel interessant.

Nieber heeft veel losgemaakt met haar artikel. In drie dagen tijd heeft het imago van hulpzender RTL 4 een flinke deuk opgelopen. De twijfels over de integriteit van de zender zijn zó erg, dat zelfs politiek Den Haag zich ermee bemoeit.

Kees Verhoeven van D66 gaat maandag vragen stellen. “Het gaat erom dat er kritisch naar die programma’s gekeken wordt en dat er ingegrepen wordt als er dingen gebeuren met de deelnemers aan die programma’s. We hebben al een toezichthouder, het Commissariaat voor de Media houdt namelijk toezicht op de omroepen, alleen die schijnen niet te kunnen ingrijpen omdat RTL in Luxemburg gevestigd is en daar een licentie heeft. Dat is de reden dat we maandag aan de staatssecretaris gaan vragen om wel te kijken naar dit fenomeen.”

Ik denk dat het heel goed is dat als er mensen zijn die meedoen aan een tv-programma en geconfronteerd worden met koppelverkoop en wurgcontracten, als er kwetsbare mensen in kwetsbare posities tot dingen worden aangezet waar ze later spijt van krijgen, dan lijkt dat me niet iets wat wenselijk is. Daar zullen we wel wat mee moeten doen.

Lees alles over de huidige RTL-hulphorror-rel:
Youp: ‘Galjaard en Van Dijk, stop met die ranzige tv’ (zaterdag)
Inspectie roept GGZ op matje na RTL-hulphorror (zaterdag)
‘Integere hulp-tv is veel te saai voor RTL 4’ (vrijdag)
Jean-Pierre Geelen haalt zijn gram bij Erland Galjaard (vrijdag)
‘Herman den Blijker maakt hulp-tv voor de show’ (vrijdag)
Hulpafdeling RTL na deze week nog niet af van NRC (donderdag)
Erland in 2014 nog woest om wantrouwen tegen hulp-tv (donderdag)
Lieke van Lexmond: ‘Lelijke-mensenshow wél integer’ (donderdag)
Angela Groothuizen zwijgt over RTL-hulphorror (donderdag)
Den Haag wil toezicht op hulp-tv na hulphorror RTL 4 (donderdag)
Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’ (donderdag)
RTL 4 reageert op NRC-artikel over hulpprogramma’s (woensdag)
NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek (woensdag)

Foto: NRC

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen