Jean-Pierre Geelen haalt zijn gram bij Erland Galjaard

Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen haalt zijn gram bij RTL-programmabaas Erland Galjaard, nu NRC Handelsblad bewezen heeft dat de hulpafdeling van RTL inderdaad niet deugt. Dat is vandaag te lezen in de kiosk. Galjaard sprak in 2014 zijn ergernis uit over het wantrouwen tegen de hulp-tv van RTL 4, maar dat nam de scepsis van Geelen niet bepaald weg – lees daarover dit artikel van gisteren. Het leverde Geelen een jaar later een flinke sneer op van de RTL-bons.

Galjaard kwam begin 2015 in Het Parool terug op de uitspraken van Geelen: “Ja, wij maken programma’s als Verslaafd. Maar dat draait niet om leed, dat gaat om het óplossen van leed. Dát is de crux. Het is de denkfout van de gemiddelde, vrij beperkte journalist als ik zo vrij mag zijn, om meteen in complotten te denken.

Die ‘gemiddelde, vrij beperkte journalist’ van de Volkskrant had echter al die tijd gelijk: Galjaards hulp-tv deugt niet, blijkt uit onderzoek van NRC. En dat wrijft Geelen de tv-baas vandaag in in zijn column in de krant.

Ook Geelen heeft de onthullingen van het NRC gelezen. “Hulp-tv helpt niet – enkel de zender. Dat kon elke kijker al aan zijn water voelen, maar toch is het verbijsterend leesvoer.

Dat de krant kandidaten aan het praten kreeg is een behoorlijke prestatie, aangezien ze van RTL contractueel het zwijgen opgelegd hebben gekregen. Geelen: “Waar zwijgen de regel is, regeert de maffia.”

Die maffia is in dit geval RTL 4. “Wie begaan is met hulpelozen, houdt hen uit de klauwen van het roofdier. Help, mijn vrouw wil naar hulp-tv: vergrendel de deur, haal niet in en probeer met lichtsignalen te waarschuwen.

De handen wassen in onschuld helpt niet. Ik bied Galjaard en de zijnen een kliniek aan waar ze het vuil wél wegkrijgen. Mooie televisie lijkt me dat. Galjaard hoeft er van mij niet eens over te zwijgen.

De Volkskrant-column van Geelen kunt u lezen op de Volkskrant-site en via Blendle.

Lees alles over de huidige RTL-hulphorror-rel:
‘Herman den Blijker maakt hulp-tv voor de show’ (vandaag)
Hulpafdeling RTL na deze week nog niet af van NRC (gisteren)
Erland in 2014 nog woest om wantrouwen tegen hulp-tv (gisteren)
Lieke van Lexmond: ‘Lelijke-mensenshow wél integer’ (gisteren)
Angela Groothuizen zwijgt over RTL-hulphorror (gisteren)
Den Haag wil toezicht op hulp-tv na hulphorror RTL 4 (gisteren)
Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’ (gisteren)
RTL 4 reageert op NRC-artikel over hulpprogramma’s (eergisteren)
NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek (eergisteren)

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen