Hulphorror-rel na vijf dagen alsnog in RTL Boulevard

Vijf dagen na het verschijnen van het geruchtmakende artikel in het NRC over de hulphorror bij RTL 4, heeft huisrubriek Boulevard het nieuws alsnog behandeld. De kwestie werd vanavond kritisch besproken door de coryfeeën van het showprogramma. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Het was verbazingwekkend hoe Boulevard het nieuws dagenlang doodzweeg, aangezien het groot shownieuws betreft. Nu is de rel alsnog aan bod gekomen: beter laat dan nooit.

Het NRC heeft de schokkende gang van zaken achter de schermen bij de RTL 4-programma’s Geef Mij Nu Je Angst van Irene Moors, Een Nieuw Begin van Angela Groothuizen en Herrie in de Keuken van Herman den Blijker onderzocht. De eerste twee programma’s zijn van Blue Circle (tevens de producent van RTL Boulevard), de laatste titel van Endemol.

RTL Boulevard liet in een item het interview met NRC-journalist Lineke Niber op Radio 1 horen, bracht krantenkoppen over de hulphorror-rel in beeld, bracht een kritisch SP-Kamerlid in beeld én bracht de reactie van staatssecretaris Dekker in beeld: “RTL is erg geschrokken van alle ophef. Ze zijn bereid de eigen mediacode te herzien. In elke grote organisatie gebeurt wel eens iets waar je niet van af wist. Ik wil RTL de kans geven dit goed uit te zoeken.

Van der Vorst

Vervolgens kwam Peter van der Vorst, presentator én producent van bekende RTL 4-hulpprogramma’s als Verslaafd en Gepest aan het woord. “Ik sta hier niet als vertegenwoordiger van alle makers van hulptelevisie. Ik vind dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om op een integere manier deze programma’s te maken. Ik kan alleen zeggen hoe ik dat doe.

Van der Vorst weet niet of het schering en inslag is. “Ik kan niet in de keuken kijken bij anderen. Dat wordt op dit moment door RTL uitgezocht wat er precies gebeurt. Bij mij is het geen schering en inslag. Als wij deelnemers een contract laten tekenen, hebben we ze heel goed geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten in het hulptraject. Mensen mogen bij ons van tevoren ook de uitzending zien.

Wurgcontracten

Vorst Media laat kandidaten géén wurgcontracten tekenen, meent Van der Vorst. “We hebben geen dwangsommen in onze contracten staan. We maken wel heel duidelijk de afspraak dat we het traject ingaan en we het ook afmaken, want anders had iemand anders de kans kunnen geven. Wij zoeken van tevoren ook goed uit met familie en psychiaters of iemand wel of niet in de war is.

Bij Geef Mij Nu Je Angst moesten afhakende kandidaten alle productiekosten terugbetalen. Van der Vorst: “Dat zou ik nooit met mensen afspreken.

De Vries steunt NRC

Vervolgens brak Peter R. de Vries in: “Het is wel heel herkenbaar hoor jongens, wat ik heb gelezen in het NRC. Ik weet uit eigen ervaring ook dat 90 procent van de producenten – niet alleen bij de commerciële tv, maar ook bij de publieke omroep – mensen wurgcontracten laten tekenen. Niet alleen deelnemers, maar ook presentatoren.

Als je als presentator aan een of ander programma meedoet, dan geloof je je ogen niet wat ze je soms willen laten tekenen. Ik protesteer er ook altijd tegen en doe het ook niet. Ze proberen het altijd.

RTL doet momenteel uitgebreid onderzoek naar de hulphorror. Van der Vorst: “Ik zou het heel goed vinden als we met de zender en alle producenten aan tafel gaan zitten en ook gewoon algemene afspraken gaan maken hoe we omgaan met dit soort programma’s.

Hulphorror-rel

Lees alles over de huidige RTL-hulphorror-rel:
NRC heeft al veel nieuwe hulphorror-cases binnen (zondag)
Youp: ‘Galjaard en Van Dijk, stop met die ranzige tv’ (zaterdag)
Inspectie roept GGZ op matje na RTL-hulphorror (zaterdag)
‘Integere hulp-tv is veel te saai voor RTL 4’ (vrijdag)
Jean-Pierre Geelen haalt zijn gram bij Erland Galjaard (vrijdag)
‘Herman den Blijker maakt hulp-tv voor de show’ (vrijdag)
Hulpafdeling RTL na deze week nog niet af van NRC (donderdag)
Erland in 2014 nog woest om wantrouwen tegen hulp-tv (donderdag)
Lieke van Lexmond: ‘Lelijke-mensenshow wél integer’ (donderdag)
Angela Groothuizen zwijgt over RTL-hulphorror (donderdag)
Den Haag wil toezicht op hulp-tv na hulphorror RTL 4 (donderdag)
Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’ (donderdag)
RTL 4 reageert op NRC-artikel over hulpprogramma’s (woensdag)
NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek (woensdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen