SBS heeft tv-directeur Peter Lubbers nog niet ontslagen

Peter Lubbers, directeur televisie bij SBS, is nog niet ontslagen. Dat zegt Peter de Mönnink (foto), CEO van SBS en Sanoma, vandaag in AD. Ingewijden vertelden twee weken geleden aan het AD dat Lubbers’ exit aanstaande is door een ruzie met SBS-medeaandeelhouder John de Mol. SBS wilde niet reageren op de geruchten, maar De Mönnink zegt nu in de krant: “Ik ga eigenlijk niet in op individuele gevallen, maar hij is momenteel onze programmadirecteur. In elk geval voorlopig.”

De Mönnink lijkt te zeggen dat Lubbers’ positie inderdaad wankelt. “Zijn functie is vergelijkbaar met die van een bondscoach waarover ook iedereen een mening heeft en waarover ook snel geruchten over opstappen ontstaan.”

Er rollen veel koppen bij SBS. Begin 2015 werd Remko van Westerloo de laan uit gestuurd en eind 2015 moest René Oosterman zijn ontslag verwerken in de weilanden van Eemnes.

Sanoma/SBS is een groot bedrijf waar zo’n 2500 mensen werkzaam zijn. Het is niet zo gek dat daar wisselingen zijn. Die positie vraagt ook heel veel van mensen, een zekere creativiteit en inzet. Niet iedereen is in staat dat te leveren“, aldus De Mönnink.

Door de strot geduwd

Lubbers zou zich niet kunnen vinden in de slechte programma’s die hij door de strot geduwd krijgt door De Mol, die SBS als een proeftuin ziet voor zijn tv-productiehuis Talpa. De ingewijde zei in het AD dat Lubbers bijvoorbeeld niet geloofde in De Mols tv-show Wat Een Poppenkast en dat werd inderdaad een gigantische flop.

Volgens De Mönnink is het ‘logisch’ dat er een ‘zekere preferentie’ is voor programma’s van Talpa, omdat dat bedrijf mede-aandeelhouder is. “De Mol heeft meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van televisie. Ik luister heel graag naar zijn meningen. Het zou gek zijn daar geen aandacht aan te besteden. Maar het is niet zo dat Talpa bepaalt wat er bij SBS wordt uitgezonden.

Op de vraag waarom Talpa-flops niet vroegtijdig van de buis worden gehaald en een flop als MindMasters Live van producent Stepping Stone wél, zegt De Mönnink: “Misschien was het wel onverdiend onbekeken. Mindmasters was gewoon geen goed programma. Begrijpelijk onbekeken dus. Zo zie ik dat.

Nieuwe SBS 6-baas

Het lijkt erop dat SBS de poppenkast van John de Mol is. Van marionetten die niet lekker meebewegen, knipt De Mol de touwtjes door. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook Lubbers de laan uit wordt gestuurd.

Sinds het ontslag van René Oosterman in december 2015 was Lubbers naast tv-directeur van SBS ook tijdelijk zendermanager van SBS 6. Die functie wordt sinds deze maand ad interim vervuld door Patrick van Mierlo, ex-CEO van het vorig jaar omgevallen productiebedrijf Teevee Media, laat SBS weten.

Caterer Duong is zendermanager van zusterzender Net5, Bastiaan van Dalen is zendermanager van Veronica en SBS9.

Het AD-interview met Peter de Mönnink kunt u lezen via Blendle.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen