NPO’s mediaforum keurt Fidan Ekiz af: ‘Te extreem’

De uitspraken die Fidan Ekiz vrijdag in haar talkshow deed over het proces tegen Geert Wilders – ze vindt het net als hij een politiek proces – zijn te extreem. Dat oordeel werd vanochtend geveld in het Mediaforum van NPO Radio 1. Hart van Nederland-talent Charlotte Nijs vindt dat talkshowhosts best ‘een beetje’ door mogen laten schemeren wat hun voorkeuren zijn. “Maar in deze was het een beetje onhandig, omdat het ontzettend veel vragen en reacties opriep.”

Fidan dropte haar mening en daarna ging de uitzending weer verder. Charlotte: “Vervolgens ging Renze achter de piano zitten met zijn stukje. In deze vond ik het niet slim, maar ik ben er niet op tegen dat je wat meer leert weten over de host.

Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist, daarop: “Maar wat meer… Ik vond dit wel vrij extreem.”

Charlotte instemmend: “Ja, dat was het ook.”

Jim: “Dat je een bepaalde voorkeur hebt lijkt me prima, maar nu ging het hier het hele weekend over. Als ik haar was, had ik zelf niet zo extreem stelling genomen. Ik denk dat je als host wat meer dienend moet zijn. Hier werd wel echt heel extreem de knoppen in het hoenderhoek gegooid.”

Talpa-bobo Paul Römer: “Je moet als presentator van een talkshow natuurlijk elke gast met open vizier kunnen interviewen. Als je je dan zo sterk uitspreekt… Ze heeft letterlijk gezegd: ‘De rechtszaak is een beetje corrupt.’ Dat is nogal een uitspraak. Het is niet handig en hoe ga je dan morgen een rechter interviewen of een minister van Justitie?

Ik denk dat een rechter daar niet meer gaat zitten als je weet dat de presentator de rechtszaak corrupt genoemd heeft. Dat vind ik nogal een uitspraak. In die zin… Je hebt wel een rol als presentator. Je bent geen commentator. Met dit soort pittige uitspraken verwar je die rollen een beetje.”

Charlotte: “Ze moet nu wel even opletten.”

Reacties

Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe vindt het onzin, twittert ze. “Járen heb ik op tv (naast uitstekende journalisten) te veel vooringenomen interviewers gezien die misstanden politiek correct toedekten of onwelkome meningen ongeïnformeerd aanvielen. Nu Fidan Ekiz het Wildersproces hekelt, is objectiviteit ineens wél een issue. Hypocrieten.

Politica Annabel Nanninga: “Jinek met Hillary-fanfoto naast haar bed en gutsende Twamp-haat is maar 1 (zeer bekend) voorbeeld inderdaad. Van mij mag de illusie van ‘objectiviteit’ het raam uit, maar dan wel gewoon allemaal open kaart spelen en niet piepen.”

Nausicaa: “Precies. Gun de tv-vedettes hun voorkeuren en kap met dat selectieve blèren over objectiviteit.

Filmmaker Martin Koolhoven: “Het is alleen problematisch als ze door eigen mening door te drammen een gast in de erg zit zijn of haar mening goed te geven. Dit was niet eens met een gast voor zich. Wat een onzin zeggen deze mensen.

Nausicaa: “Ja, dan moet je oppassen, interviewen via eigen verhalen&met forse meningen als uitgangspunt, daar zit niemand op te wachten. Maar dit is een amuse in het programma, heeft de presentatoren meer karakter, prima zo. En ze houden bij het interviewen elkaar in balans als het goed is.

Lees ook:
Kritiek op Fidan Ekiz na Vooravond-intro over Wilders (zaterdag)
‘Oude VARA had Fidan Ekiz direct op straat gezet’ (zondag)
Fidan Ekiz vindt kritiek op Wilders-uitspraken hypocriet (vandaag)

Het fragment:

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen