Kritiek op Fidan Ekiz na Vooravond-intro over Wilders

NPO-ster Fidan Ekiz krijgt een storm van kritiek over zich heen omdat ze zich vrijdagavond aan het begin van haar nieuwe talkshow De Vooravond heeft uitgesproken over het proces tegen Geert Wilders. Dat blijkt uit reacties op Twitter. Wilders is gisteren na een proces van 6,5 jaar schuldig bevonden aan groepsbelediging op de avond dat hij ‘willen we meer of minder Marokkanen’ riep. Fidan was er de hele dag flink over aan het mopperen op kantoor, merkte co-host Renze Klamer op.

Fidan sprong in de bres voor Wilders. “Je kunt er van alles over vinden en zeggen. Dat het smakeloos is bijvoorbeeld, dat vind ik in elk geval. Hij noemt het corruptie en daar komt eigenlijk een beetje mijn frustratie. Het is ook een beetje corruptie.

Het is een onzinproces, vindt Fidan. “Ik vind het hele proces één grote aanfluiting, omdat het een politiek gemotiveerde vervolging is. Het is eigenlijk een politiek proces.”

Het is volgens haar bijna niet serieus te nemen. “We weten dat er duidelijke aanwijzingen zijn over de vooringenomenheid en de adviezen van de hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie. De minister van Justitie van toen, Opstelten, heeft het OM ook geadviseerd over hoe ze deze man moeten aanpakken.”

In een rechtstaat die we serieus willen nemen, denk ik: waar gaat dit over? Ik denk dat de mensen die destijds aangifte hebben gedaan, denken: 6,5 jaar proces? We zijn in zekere zin misbruikt voor een politiek proces. Jammer? Ja, vind ik wel.”

‘Kan toch niet?’

De uitspraken leidden tot verbaasde reacties op social media. “Bijzonder dat een talkshowhost zo stelling neemt“, merkte NOS-presentator Jeroen Stomphorst op.

Oud-NOS-hoofdredacteur Hans Laroes: “Sinds wanneer is de opinie van een presentator – niet onderbouwd- relevant?

DENK-figuur Tunahan Kuzu: “Boeiend om te constateren: plotseling laten een hoop keurige mensen zien dat ze de rechtstaat een ‘aanfluiting’ vinden. Ik vraag me echt af waarom mensen Nederland en onze democratische waarden zo haten… #kantochniet

Debatexpert Lars Duursma: “Hoi Fidan Ekiz, misschien goed om eerst het vonnis te lezen voordat je deze rechtstaat ondermijnende uitspraken (“politiek proces”) doet voor anderhalf miljoen kijkers? Het hof gaat hier namelijk uitgebreid op in bij 7.1.5 en 7.1.7 en oordeelt anders.

Advocaat Sidney Smeets vindt de uitspraken van Fidan ‘één grote aanfluiting’ en andere spreken zelfs over ‘Tokkie-tv’.

De ex van Fidan, Wierd Duk, neemt het voor haar op. “Fidan Ekiz zegt wat iedereen met gezond verstand begrijpt: proces tegen Wilders was onverstandig, bleek bovendien vanuit MinJus aangejaagd – kwalijk – en de concept-aangiftes lagen bovendien al klaar – ook kwalijk. Usual suspects: ‘Schande!’

Het fragment:

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen