Voortkabbelend Talpa wil nog steeds fusie met RTL

Het Talpa Network van John de Mol sluit een fusie met het door Sven Sauvé bestuurde RTL Nederland nog steeds niet uit. Het zou zomaar kunnen gebeuren binnen nu en vijf jaar. Dat zegt een van Johns knechten, Paul Römer, vandaag in het AD. De gesprekken tussen RTL en Talpa liepen begin 2018 spaak, omdat John volgens Sven helemaal geen vergaande samenwerking wilde: hij wilde de boel gewoon overnemen, aldus Sven. RTL weigerde, waarna John de transferoorlog begon.

Het wegkapen van allerlei RTL-sterren en -formats heeft RTL echter helemaal niet beschadigd: de zenders van Talpa Network zijn nog steeds niemendalletjes. Waar RTL met Videoland een stap heeft gezet in het ‘nieuwe kijken’, rommelt John nog steeds aan met het achter elkaar zetten van dertien-in-een-dozijn-formats.

Talpa blijft dus maar trekken aan RTL. Op de vraag of hij binnen nu en vijf jaar een fusie ziet gebeuren, zegt Paul: “Tja, wie kan dat voorspellen? Vijf jaar is best een lange tijd. Wij sluiten helemaal niets uit.

Brengt de coronacrisis RTL en Talpa dichter bij elkaar? “Veel mensen roepen dat, maar het speelt nu niet. Toch lijkt het me niet uitgesloten als je naar de toekomst kijkt. Het is door John zelf uitgesproken: Nederland is misschien te klein voor zoveel zenders.

Paul rekent erop dat beide mediabedrijven redelijk ongehavend uit de crisis komen. “In de mediawereld zien we een sneller herstel van de reclameomzet dan verwacht. Als dat zo blijft, komen we er wel doorheen“, zegt hij. “Als er toch weer een totale lockdown komt, dan houdt het op. Althans, dan wordt het écht heel moeilijk.

Sven ziet het niet zitten

Bij RTL lopen ze nog steeds niet warm voor een samenwerking met de oude-media-man John de Mol. RTL-baas Sven wijst erop dat RTL sinds begin 2018 een hoop stappen heeft gemaakt.

Sven: “We hebben natuurlijk wel als bedrijf in de tussentijd een succesvolle videodienst staan, waar we echt heel, heel, heel veel geld in hebben geïnvesteerd. Dat is niet erg, dat doen we graag, want we geloven in deze koers, maar het is misschien niet voor iedere partij haalbaar om dan in te stappen.”

Toch staat hij ‘absoluut open’ voor samenwerking. “Maar ik ben nu drie jaar CEO en ik heb het al drie jaar geroepen. We gingen eerst een tv-oorlogje spelen en ik denk dat het zonde is van de tijd die we daarin hebben gestoken, omdat we volgens mij veel beter hadden kunnen inzetten op een lokaal, landelijk antwoord op alle grote Amerikaanse spelers.”

Lees ook:
John de Mol schond gentleman’s agreement met RTL (juni 2018)
RTL slaat deur dicht in gezicht John de Mol (oktober 2018)
Sven Sauvé: ‘John de Mol wilde RTL overnemen’ (april 2019)
John de Mol ‘geniet’ van dingen die misgaan bij RTL (april 2020)

Foto: RTL, NPO

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen