Sven Sauvé: ‘John de Mol wilde RTL overnemen’

De gesprekken tussen Talpa Network en RTL Nederland over een vergaande samenwerking zijn stukgelopen omdat John de Mol uiteindelijk uit was op een overname. Dat heeft RTL-directeur Sven Sauvé gezegd in 1 op 1 op NPO Radio 1. De Mol heeft toegegeven dat hij de huidige tv-oorlog met RTL is begonnen vanwege het stuklopen van die gesprekken. Het begon met het binnenhalen van de mannen van VI en daarna kaapte hij nog een hoop RTL-sterren weg.

Sauvé bevestigt intensieve gesprekken te hebben gevoerd. “Hij heeft inderdaad met ons gesproken over samenwerking. Die noodzaak zie ik ook. De concurrentie speelt zich vooral af in de digitale omgevingen. Daar zie je partijen als Netflix, Google, Facebook en binnenkort Disney en Apple.”

Je ziet dat de concurrentie daar toeneemt, aldus Sauvé. “Amerikaanse giganten stappen de markt in en de kijktijd verschuift daar naartoe. Het is logisch dat je als lokale partijen de krachten bundelt.”

Hij was daarom best geïnteresseerd in de plannen van John de Mol. “We hebben altijd gesprekken gevoerd over samenwerking, maar de samenwerking die John de Mol voor zich zag was dusdanig eendimensionaal en uiteindelijk gericht op een overname van RTL, dat we daar niet voor open stonden. Toen hebben wij gezegd: ‘Dit is niet de route die wij zien qua samenwerking.’ Toen zijn we onze eigen koers gaan varen, met succes.”

‘Dat kan John de Mol op zijn buik schrijven

Sauvé wil niet fuseren met De Mol. “Ik sta nog steeds verder voor elke vorm van samenwerking, maar geen fusie nee. RTL Nederland is onderdeel van RTL Group, de grootste mediagroep in Europa. Wij zitten erin voor de lange termijn. We zijn financieel kerngezond en hebben veel middelen om te investeren in het digitale domein. Wij worden niet verkocht. Dat is zeker niet de planning, op korte en lange termijn.”

Dus De Mol kan een overname van RTL Nederland wel vergeten? “Dat kan hij zeker op zijn buik schrijven.”

Op dit moment staat Sauvé alleen open voor samenwerking. “Los van het feit dat het wettelijk nu niet mag, kan ik me voorstellen dat we op bepaalde terreinen gaan samenwerken. Video on demand zou een heel logische zijn. We zijn de afgelopen periode heel druk bezig geweest om elkaar te beconcurreren op het tv-domein. De gesprekken waar het écht om gaat, over de vuist die je wil maken tegen de internationale partijen, zijn daardoor wat op de achtergrond verdwenen.”

Terwijl De Mol al zijn pijlen richt op het binnenhalen van oude tv-sterren, vaart Sauvé een frisse koers. “We hebben er wel volop ingezet. We hebben als RTL de bewuste strategie gekozen om op alle bewuste videoplatformen de meest relevante lokale speler te zijn en dat lukt goed op dit moment. Het gaat dan om tv, Videoland en YouTube.”

Foto: RTL

20 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Andreas
april 9, 2019 19:08

RTL Nederland is slechts een dochterbedrijf van het Luxemburgse RTL. Uitzendlicenties liggen ook in Luxemburg. De BV Nederland verdient NIETS aan RTL. Talpa is een Nederlands bedrijf met Nederlandse uitzendlicenties.

Gast
verkeerde keuze gaat Talpa de kop kosten
april 8, 2019 20:00

John gaat van alles willen naar helemaal niks lijkt het.

Gast
CreaBea
april 8, 2019 18:34

Acht John zal het toch uiteindelijk kopen.

Gast
mart
april 8, 2019 17:21

RTL gaat dit glansrijk winnen. Heerlijk!

Gast
De Raad Van Discipline
april 8, 2019 17:13

JdM is de Baggerkoning van Nederland.
een omhooggevallen camaraman (LBO-nivo) met peon dankzij goede adviseurs.
Weg met die strontkop.

Gast
Wilton
april 8, 2019 17:05

Is ‘afkaatsen’ een nieuw woord? Of is het toch voorlopig gewoon afketsen….?

Gast
Sven L.
april 8, 2019 16:52

Het enige nieuwe in dit bericht is het woord ‘eendimensionaal’. Maar dat wisten de insiders hier waarschijnlijk al, gezien het karakter van De Mol.

RTL Nederland zal niet verdwijnen, daar zijn ze te groot voor.

Gast
Miriam
april 8, 2019 16:41

Gelukkig heeft JdM RTL niet over kunnen nemen.
Het lukt hem niet om zijn 4 zenders succesvol te maken, laat staan 7.
Je moet er toch niet aan denken dat als je gaat zappen je 7 x al die bagger voorbij ziet komen.

Gast
Lente-jurkje
april 8, 2019 16:29

Het lijkt erop alsof JdM heeft gegokt en verloren. De koers die hij nu vaart met Talpa lijkt tamelijk hopeloos.
JdM doet teveel aan micromanagement, zo komt hij tenminste naar voren in de media.
En Sauve kan zoveel zeggen, maar de toekomst van RTL wordt beslist door de RvB van RTL Europa en daarboven nog door de RvB van Berstelsmann en de Berstelsmann stiftung. In tv-land kun je niet verder kijken dat twee jaar.

Gast
Ronnie
april 8, 2019 16:27

@NPO kijker: Daar is de Mol helemaal niet eerlijk over geweest.. hij had het over samenwerken, niet over uiteindelijk alles overnemen. Dat is nogal een verschil, logisch dat het financieel gezonde RTL daar totaal niet in is mee gegaan, waarom zouden ze ook. Ze hebben ook nog met de RTL Group te maken, kunnen toch niet zomaar het bedrijf laten overnemen door John de Mol?

Gast
west
april 8, 2019 16:21

@ TRUDY nou erg he van John maar oude programmas terug halen uit de pre history zoals bij RTL vind iik nog erger

Gast
Hans
april 8, 2019 16:09

Dus De Mol kan een overname van RTL Late Night wel vergeten?
RTL NEDERLAND wordt waarschijnlijk bedoeld.

Gast
Popp
april 8, 2019 16:07

Iets wat je niet kunt krijgen moet kapot!

Gast
west
april 8, 2019 16:02

@ NPO KIJKER MAADAG Dat is inderdaad het enige echte juiste verhaal wat u schrijft

Gast
Trudy
april 8, 2019 16:01

John die al die oude BNNers binnenhaalt pffffffffffffffffffffhij leert het nooit

Gast
NPO kijker-maandag
april 8, 2019 15:59

Oud nieuws. Mol is daar eerlijk over geweest.

De eerlijkheid over RTL heb ik twijfels.

Gast
ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ
april 8, 2019 15:56

Ja maar, ja maar, dat wísten we toch al?
John wilde wel, rtl wilde niet. Samenwerken werdt ook niks omdat rtl vreesde vor de invloed van deMol en nu heeft ie SBS om het Nederlandse volk te tergen.
Oud nieuws. Sven misschien toe aan een nieuwe job?

Gast
Lize
april 8, 2019 15:51

En John maar huilie huilie doen in DWDD en RTLLN, dat RTL niet wilde samenwerken, het delen van presentatoren. Het verhaal is dus anders. Gelukkig is het niet gebeurd, kregen we nog meer bagger en flitsende ledschermen op tv.. Hoe komt John aan die grootheidswaanzin?

Gast
Apopulee
april 8, 2019 15:46

De meesten die een oorlog beginnen, verliezen deze…

Gast
n
april 8, 2019 15:45

Dus De Mol kan een overname van RTL Late Night wel vergeten? Hahahaha

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen