Na Buckler nu Albert Heijn de klos bij Youp van ’t Hek

Youp van ’t Hek gaat Albert Heijn en Bavaria er flink van langs geven in zijn oudejaarsconference. Hij vindt het heel triest dat deze bedrijven er als de kippen bij waren om gehoor te geven aan de oproep van Arie Boomsma om Veronica Inside te boycotten. Dat zegt de cabaretier in het NRC. Albert Heijn is veruit de grootste adverteerder die VI de rug heeft toegekeerd. De grootgrutter kreeg uit het Arie-kamp complimenten, maar er is ook kritiek op de vermeende hypocrisie van AH.

Youp dreigt Albert Heijn nu met flink wat negatieve pr. “Ik ga voorlopig de Appie niet meer in. Burgerlijke fatsoensrakkers. Als ik deze grootgrutter was zou ik oudejaarsavond niet adverteren. En Bavaria moet ook uitkijken. Ik heb een beetje ervaring met bier.

Daarmee verwijst Youp naar het biermerk Buckler. Hij nam Buckler in zijn oudejaarsconference in 1989 zó op de hak dat de verkopen kelderden en het biermerk uit Nederland verdween.

Gaat de conference überhaupt door? Maakt u zich geen zorgen. U denkt toch niet dat ik voor een handvol mensen in een zaaltje ga spelen terwijl een paar honderd meter verderop de hoeren liggen te rammen en te rimmen? Een knappe Rutte die mij nog tegenhoudt. Waar ik het doe? Is de Dam een idee? Daar zijn ze niet zo streng!

Er is vandaag overigens nóg een NRC-columnist die adverteerders als Albert Heijn op het hakblok legt, namelijk historicus Zihni Özdil. Hij wijst erop dat adverteerders al die jaren geen moeite hadden met zijn ’typisch Nederlandse manier van uitdelen’.

Pas nadat een buitenlandse beweging de wereld overspoelde, werd Derksen van de ene op de andere dag de boeman. Lekker makkelijk en lekker Nederlands: zo snel mogelijk iemand voor de bus gooien om het eigen straatje schoon te vegen.”

De NRC-columns van Youp en Zihni kunt u hier en hier lezen.

Lees ook:
Roderick vindt VI-boycot Albert Heijn en Gilette ‘sneu’ (19 juni)
Robert Jensen: ‘Macht adverteerders in tv-land te groot’ (21 juni)
‘AH boycot VI alleen uit angst voor racismeshaming’ (24 juni)

Foto: Albert Heijn, NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen