‘AH boycot VI alleen uit angst voor racismeshaming’

Geplaatst op wo 24 jun 2020 om 15:30

Reputatie-experts vinden het een beetje goedkoop dat Albert Heijn en enkele andere adverteerders zo snel meegingen in de oproep van Arie Boomsma om het programma Veronica Inside te boycotten. Dat is te lezen op de site van RTL Nieuws. De merken lieten VI niet in de steek omdat ze het zwartepietgrapje van Johan Derksen nou echt zo erg vonden, stellen de experts, maar omdat ze bang waren dat Arie en zijn vrienden hen zouden neerzetten als racisten: racismeshaming dus.

Paul Stamsnijder van de Reputatie Groep denkt dat de zorgen om de reputatie bij de merken veel groter zijn, dan de zorgen over de uitspraken van Derksen. “Nu weglopen is vooral voor de bühne, nogal gratuit.”

De merken gebruikten de VI-rel om stelling in te nemen in de internationale discussie over racisme, zegt hij. “Het gaat heel erg over welke positie je als individu, als overheid en als bedrijf inneemt. Gezien het feit dat merken ook een beetje ‘woke’ moeten zijn past dit vertrek helemaal in deze discussie.

Reputatiestrateeg Bart Maussen vindt merken als Albert Heijn erg hypocriet. “De motivatie om als adverteerder of sponsor te stoppen bij VI is voor 75 procent ingegeven door angst voor imagoschade. Daar kun je wel vergif op innemen.”

Merken die al jarenlang rondom VI adverteerden keerden de show in één keer de rug toe en dat is not done, vindt hij. “Vaak bestaan die relaties al jarenlang. Om dan het platform zelf te verlaten vanwege een uitspraak van een vast panellid vind ik raar.

De imagomanagers bij bedrijven als Albert Heijn zijn als de dood om te struikelen over de George Floyd-discussie, meent hij. “Het punt is, dat als Johan Derksen dit twee maanden eerder had gezegd, er waarschijnlijk geen haan naar gekraaid zou hebben.

Op social media wordt er vandaag veel verwezen naar de zwartepietgrap die Ali B in december maakte tijdens de Comedy Central-show The Roast. “Als ik wist dat hier zo veel negers waren, dan had ik mijn schoen gezet“, zei hij. Daar is geen commotie over ontstaan en er zijn ook geen adverteerders opgestapt.

De grap van Johan Derksen vergeleken met de grap van Ali B:

Foto: RTL
79 Reacties op “‘AH boycot VI alleen uit angst voor racismeshaming’”


 1. Groene Piet

  Staan die ook weer even in de belangstelling. Mensen die zeggen dat ze een stuk verder weg bij een andere super gaan winkelen zijn leugenaars. Slachte reclame kan er zijn, maar meestal is alle aandacht goed. Boomsma, Akwasi, Derksen an Appie zijn nu nog beroemder.

 2. Tsja

  Alsof het de eerste keer was dat ze zich daar misdroegen. Nooit meer bij adverteren.

 3. Curryworst

  Hoeveel zw arten zouden er in het hoofdbestuur van Appie Heijn zitten?
  Juist ja.
  Maar ondertussen wel willen deugen voor de buitenwereld.

 4. M.

  Jezus Christus!!! Deze dappere bedrijven hebben een duidelijk signaal afgegeven dat racisme niet te tolereren valt. Dat is alles!!! Racisme verbloemd in zogenaamd grapjes ook niet. Zwart piet is de K ziekte van onze land en maatschappij. Er is genoeg geroepen. Kappen hiermee. #groenepieten #Regenboogpieten

 5. Pieterke

  Als Albert Heijn dit had gedaan van 1940 t/m 1945 (met papieren advertenties) dan was zij verworden tot een NSB supermarkt.

 6. Witte de With

  Het wordt een eng landje. De “goede” mening wordt ons (op onze eigen kosten) door de strot geduwd door de dominees in dienst van de gevestigde kranten en de publieke omroep. Daar hoor je, zonder enig tegengeluid: Nederland is een racistisch land. Nationalisme is eng en er is geen alternatief voor de ever closer Union. We moeten van het gas af. Diversiteit is per definitie een goede zaak, etc. Mochten er commerciële zenders zijn die een tegengeluid willen laten horen dan is hun zwakke plek nu gevonden: de amorele adverteerders, die geen reuring willen en die zonder verzet kiezen voor het kamp van de verkondigers van de “goede” mening. Het debat is morsdood.

 7. M.

  Albert Heijn discrimineert openlijk op leeftijd en is voor dierenleed. Albert Heijn moeten we boycotten. Albert Heijn is juist niet dapper wel hypocriet. Inderdaad in de oorlog zou Albert Heijn een NSB supermarkt geworden kunnen zijn.

  Floyd is een ex crimineel die heilig verklaard wordt door een bende schreeuwers, plunderaars en criminelen, Arie Boomsma is een pseudo gelovige deugkneus, en Akwasi een haatneger die oproept tot geweld.

  Als grapjes niet meer kunnen dan is het end zoek.

 8. Jolanda

  Kan ik ook gaan janken dat ik gediscrimineerd wordt ik ben geen witte maar geboren als een blank persoon.

 9. M en M

  Albert Heijn discrimineert openlijk op leeftijd en is voor dierenleed. Albert Heijn moeten we boycotten. Albert Heijn is juist niet dapper wel hypocriet. In de oorlog zou AH een NSB supermarkt geweest kunnen zijn.

  Floyd is een ex crimineel die heilig verklaard wordt door een bende schreeuwers, plunderaars en criminelen, Arie Boomsma is een gelovige enge deugkneus, en Akwasi een haatn*ger die oproept tot geweld.

  Als grapjes niet meer kunnen dan is het end zoek.

 10. Zwarte Piet

  @ M.

  Ja hoor ik geef je gelijk. Ben je nu weer blij? Nu oprotten naar een corrupt apenland en niet meer terugkomen ok?

  Doei!

 11. Marit

  Denk dat ze het wel menen, voeren al jaren een voorkeursbeleid uit en hebben nu ook een vrouw aan de top.Ook als je niet geschikt was kon je als vrouw in de jaren 80/90 een middenkaderfunctie krijgen.

 12. anoniem

  Deze onderwerpen zijn in de vorige eeuw al tot in den treure aan de orde geweest. Maar het lijkt erop of we steeds achterlijker worden in dit land..

 13. Martosaurus

  AH denkt alleen aan de mogelijke omzetderving bij reputatieschade. Als de grrotgrutter de rechten van mens en dier echt belangrijk vindt past hun assortiment in een toiletruimte. Alle chocola er uit (wordt gemaakt door slavenarbeid), Halal eten eruit, kiloknallers weg, ga maar door. De AH en respect voor de mens, vraag dat maar aan een boer die jaarlijks weer onder druk wordt gezet door deze kruidenier voor winstmaximalisatie van de aandeelhouders.

 14. Pim

  Die Ali B… is ie mooi mee weg gekomen…met zijn schoen…

 15. John

  AH heb nu A merken verhoogd en Dirk en andere ook niet
  Ik begrijp toch dat er veel naar die dure AH gaan
  Dus ze gaan er niets van merken dat ze VI boycotten en AH nu ook voor paal gezet door die Arie omdat hij gedraaid is over Johan Derksen

 16. Sjim

  Hopelijk zullen AH c.s. de nadelen van hun ondoordachte angstsprongen nog wel voelen. Je hoofd laten hangen naar de eerste de beste “racisme”-roeper kan nooit goede pr zijn, al helemaal niet nu juist die roeper zegt dat het bij nader inzien toch allemaal niet zo racistisch bedoeld is. Daar sta je dan in je hemd als boycottende adverteerder.

 17. Sjim

  Overigens is de AH voor het eerst in z’n bestaan daadwerkelijk goedkoop.

 18. Joop de viroloog

  Daar is M. weer, lekker anoniem en net zo slecht en indoctrinerend als het programma.

  Zulke mensen zijn verraders en je weet wat na 1945 gebeurde (tegen de muur, vuur)

 19. Jolanda

  M ga maar lekker trollen we weten dat je knettergek bent maar ieder mens mag hier reageren ook jij.

 20. Napoleon

  Arie bant mensen op instagram die het oneens zijn of de discussie winnen. Ik raad iedereen aan te gaan kijken.

 21. Roos

  Albert Heijn wil altijd deugen.
  Paas- en Kerstkransen bijvoorbeeld heten Feestkransen.
  Chocolade Zwartepieten hebben ze ook afgeschaft.
  En verder is er veel Halal.

 22. Dreetje

  Wat in deze hele discussie een beetje ondergesneeuwd raakt is dat Zwarte Piet is gemodelleerd naar een moorse slavenhandelaar. De moren maakten vanuit Spanje zo rond de middeleeuwen veel (voorzichtige schattingen bijna 1 miljoen) europeanen tot slaaf die werden verkocht op de slavenmarkten van o.a. Tunis en Algiers. Daar komt het idee vandaan dat stoute kinderen in de zak van Zwarte Piet meegingen naar Spanje. Dus: Soewarte Piet was geen slaaf, hij maakte zelf veel europeanen tot slaaf. Daar hoor ik die klaagn i gg e r s nooit over.

 23. anoniem

  @Roos: Tja, er zijn ook mensen die het maar niet lukt te “deugen” en zelfs proberen om deze goede eigenschap in een kwaad daglicht te stellen… :-)

 24. Erik

  AH speelt een kwalijke rol in deze hele discussie.

 25. M.

  Erik, AH is tenminste verstandig. Jumbo, Plus, Dirk etc, die moeten zich ook distantiëren van VI.
  VI en 90% van de Nederlandse bevolking = racisten!
  Uh, bluh…

  #VeronicaOffside

 26. VI

  Wij zetten GEEN STAP meer binnen bij AH…NOOIT MEER!!

 27. kritisch avro-lid

  Nu snap ik niet meer. Als ik straks bij de Appie mijn magnetron happie haal, sta ik dan alsnog aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Samen met Arie Boomsma? Moet ik herstelbetalingen doen? Wordt mijn standbeeld neergehaald?

 28. zie wie het zegt

  Heb het al eerder gezegd. Vrijwel al het personeel tussen de schappen van Albert Heijn is van diverse afkomst en jong. In principe jongens en meisjes die al meer met elkaar mengen en daardoor meer begrip voor elkaar hebben!
  Ik hoop dat AH ook vanwege de gevoelens bij hun personeel voor de boycot hebben gekozen.

  Daarnaast. AH heeft vorig jaar nog het al langlopende partnership met de KNVB verlengd. Aan welke samenwerking hechten ze meer waarde. Een organisatie met 1.2 miljoen leden en internationale idolen (die zich hebben uitgesproken tegen VI) of een TV-programma met provinciale verlopen koppen (waar normaal gesproken minder dan een miljoen mensen in een zeer specifieke doelgroep naar kijken).

  Bovendien. Google even Bart Maussen en Paul Stamsnijder. Ik wit na het zien van die koppen wel hoe zij er in staan!

 29. Dirk Kuyt

  Maakt allemaal niet uit , alleen ik tel ik ben geweldig ik de enige Dirkje Kuyt

 30. M. De echte!

  M.
  wo 24 jun 2020 om 16:29

  Sabotage! Reageer niet onder mijn naam aub!

 31. Cees

  Naar Ali b keken zeker alleen de deugers?

 32. JAJIJ

  schaf zwarte piet af en blackies hebben geen enkele reden om ergens over te zeiken in Nederland, ps. afrika is 1500km hier vandaan als je echt zo veel om black lives geeft.

 33. ejteerd

  Hee Dreetje…

  Het maakt niet uit naar wie Zwarte Piet is gemodelleerd. Wat uitmaakt is dat dit symbool wordt gebruikt (en misbruikt) voor racistische en discriminerende uitingen.

  Stel jij bent echt Dreetje. Dan zit je onder de tatoeages. Als je vervolgens constant zou worden aangesproken met: Hee kleurplaatje.
  Dan zou je op een gegeven ook uit je slof schieten en met het zwart voor je ogen schreeuwen: ”Ik heet Dreetje. En wat is het nummer van je oma?”

  Het figuur Zwarte Piet wordt door een bepaald slag mensen bewust gebruikt om een bepaalde bevolkingsgroep onder de noemer van een geintje niet te erkennen.

 34. Dreetje

  @Jajij: Die soewartjes zijn te beroerd om te werken, dus die vinden dan wel weer iets anders waardoor ze zogenaamd gediscrimineerd worden en wat ze dan aan kunnen voeren als reden waarom ze geen werk kunnen krijgen.

 35. Dreetje

  @ejteerd, dus we mogen de vroegere islamitische overheerser van Spanje en Portugal, tevens groot slavenhaler, niet belachelijk maken? Wat is dat voor iets geks? Straks is er weer keti koti, herdenking van het slavenverleden. Alles mooi en goed, maar het Sinterklaasfeest symboliseert de overwinning van het katholicisme op de slavernij zoals gepraktiseerd dus door die moren. Moet dan toch ook kunnen?

  Ow ja, ik ben niet die aso-Dreetje waar jij mij mee verwart.

 36. Dreetje

  @M. De echte! We hadden direkt door dat jij het niet was. Niemand maakt zoveel stijl- en spelfouten als jij.

 37. MediaPrak

  Adverteerders bewegen niet rond bepaalde programma’s te adverteren is zou oud als comm televisie. The Silent Majority Uit de VS deed dit in jaren 70 (volgens hen te progressief en te veel sex op open kanalen). Overigens bleek later de ‘Majority’ een klein clubje conservatieve dominees te zijn. Les: Sport heeft niets met politiek en advertenties hebben niets met de inhoud van een programma te maken.

 38. Vakkenvuller

  Zet aub geen stap meer binnen bij AH. NSB supermarkt . Let maar eens op. Bij een AH loopt veel minder allochtoon personeel dan bij andere supermarkten! En nu op bevel van de gristelijke kastnicht Arie B. VI boycotten? Het personeel wordt uitgebuit en in het distributiecentrum heerst een hoogst autoritaire cultuur. Allemaal naar de Jumbo, lidl of Aldi, nog goedkoper ook!

 39. ejteerd

  Dreetje…
  Je gaat handig voorbij aan wat ik in het midden schrijf. Eigenlijk de kern.

  Om het voor jouw begrijpelijk te maken.
  Stel je hebt een opa met een lange witte baard, een gouden wandelstok en een voorkeur voor rode hoofddeksels.
  Iedereen (verplegers, dokters, bezoekers) in het verzorgingshuis blijft hem constant maar sinterklaasje noemen. Dan wordt die arme oude man daar op een gegeven moment toch gek van. Dan mompelt hij toch op een gegeven moment toch ook moedeloos: ”Ik heet geen Sinterklaas, ik heet Klaas!”

 40. Deep throat

  Ejteerd@ Het verschil is dat wanneer je vergeleken wordt met een intelligente, vrolijke, lieve Zwarte Piet dit anti-racistisch is en als je wordt uitgemaakt voor een slome, bejaarde, saaie Sinterklaas dit racistisch is.

 41. Corry Jankbal

  Gek genoeg heeft Ahold / Albert Heijn dan weer geen enkel probleem met het verkopen van milieu onvriendelijke en dieronvriendelijke producten.
  Of met uiterst misleidende teksten op verpakkingen. Of totale leugens met betrekking tot de stoffen die in hun voedsel zitten.
  Maar voor een onware racisme beschuldiging schijten ze in hun broek…

 42. Sjim

  @zie wie het zegt

  Goed dat je je bevooroordeeldheid zo blootgeeft in je laatste zin.

 43. Dirk

  AH was toch al nooit mijn supermarkt en zal het ook nooit gaan worden met hun leeftijdsdiscriminatie.

 44. New Kids

  Ga toch niet meer naar Ah met die muizen in hun brood ,verrekte mongols

 45. Anti-racist

  SJIM@ Die ziezegger is in heel zijn schrijfseltje generaliserend en bevooroordeeld.

 46. Rob

  Prima. Ik boycot AH vanaf nu

 47. Meneer de Uil 🐦

  Het schijnt dat het olijke Trio Hellenique alweer de vredespijp heeft gerookt (Johan zijn sigaar natuurlijk).

 48. Talpa TV, wie wil er nog adverteren?

  Niemand meer.
  Heeft niets met VI te maken.

 49. Momo

  De vraag is voor wie deze bedrijven “woke” willen zijn. Het lijkt niet dat de meeste consumenten daar op zitten te wachten.

 50. Momo

  @ejteerd

  Ja joh, laten we dan helemaal apen afschaffen!

 51. Pieter

  Waarom kopen we nog bij zo’n k*t bedrijf, er zijn toch genoeg supermarkten en nog veel goedkoper ook, kunnen ze in Ghana gaan adverteren.

 52. Leo knots

  Niet alleen goedkoop, ook dom. Mij zijn ze als klant kwijt terwijl ik er dagelijks kwam. Nee in kamp Boomsma weiger ik te zitten. Gilette is trouwens minder dan Wilkinson. Sorry maar kiwi’s koop ik nooit.

 53. M. De echte!

  Ik heb gelijk voor €150,- aan boodschappen gedaan bij AH. Eindelijk een supermarkt met klasse. VI is niet meer van deze tijd. Weg ermee onmiddellijk!

  En excuses voor de kleuter die reageert onder mijn naam. Ik ben de enige echte M.!

  #ikhebprofessionelehulpnodig
  #VeronicaOffside

  Uh, bluh…

 54. M.

  M. De echte!
  wo 24 jun 2020 om 20:36

  SABOTAGE!!! Ik vraag u vriendelijk om niets e posten onder mijn goed naam.

 55. Aardappelpiet

  In veel wijken waar veel Turken en Marokkanen of Antilianen wonen kan je niet zelf scannen bij de AH. Hoezo geen discriminatie?

 56. WEST*

  @ M Heb daar ook veel last van , Je moet maar zo denken, dat het de gestoorde in onze samenleving zijn, zielige stumpers !

 57. Mijn goede naam

  Niets.

 58. Sjim

  @WEST*

  In het geval van M. kan de imitator nooit gestoorder zijn dan het origineel.

 59. M.

  Aanstaande maandag is het zover: de aller-, allerlaatste VI op de TV. Eindelijk! Daar moet op gedronken worden, mensen🥂.

  Weg met VI! Uh, bluh…

  #VeronicaOffside

 60. MolTalk

  De grap van Ali B. is wel beduidend beter!

 61. WEST*

  @Sjim Niet als een reactie van de echte naampersoon goed onderbouwd is
  Meestal krijg je dan een faker die het nooit met de reactie eens is!

 62. M.

  WEST*
  wo 24 jun 2020 om 21:30

  Inderdaad. Maar ik vind nogal vervelend, ik wil mijn inhoudelijke sterk, feitelijke, reacties geven, en deze saboteur verpest het, door elke keer mijn naam te gebruiken.

 63. Show

  @ M.
  Nou nou, mevrouw, inhoudelijk zeker niet altijd.

 64. X

  @WEST*: U zit hier evenals ik al wel een paar jaar en u weet gewoon dat dit al jaren gebeurt. Niks van aantrekken is het beste.

 65. M.

  Haha, ik geniet van de onderlinge spanning tussen Genee, Gijp en Derksen. Zelfs Boskamp vreest het einde van VI. Eindelijk! Wat een rotzooi is VI, alleen Genee is vakkundig en objectief. Maandag de allerlaatste VI ooit. Joepie!

 66. Harry

  Zo goedkoop, dit.

  Kan geen andere supermarkt tegenop…

 67. Caramba

  Ik ga eens een tijdje bij een ander shoppen.
  Ik hou niet van die ‘waai met alle bomen mee’ mentaliteit.

 68. Jan

  Talpa is een schijtbedrijf geworden dat niet met mensen om kan gaan. Waneer wordt het middenmanagement er uit getrapt eindelijk eens een keer?. Dat kloterige gemicromanage moet verdomme eens weg.

 69. AxelF

  Ja ach je kan het allemaal nog erger maken.
  Waarom zijn bananen goedkoper dan appels?
  Dan heb je toch bepaalde rassen discriminatie.

  En waarom let ah vroeger altijd op de kleintjes?
  En waarom niet de groten?

  Waarom is de kleur blauw kleur van de logo?
  En waarom is geen zwart gebruikt maat wit?
  Heeft de ah wat tegen zwart?

  Kop op mensen doe weer zoals vroeger.
  Lekker normaal.
  Als een echte nuchtere Hollander.

 70. M.

  Aanstaande maandag is het zover: de aller-, allerlaatste VI op de TV van dit seizoen. Jammer! Volgend jaar gaan ze weer door, daar moet op gedronken worden, mensen🥂.

  Weg met Arie Boomsma! Uh, bluh…

  #VeronicaInside

 71. M.

  Haha, ik geniet van de onderlinge spanning tussen Genee, Gijp en Derksen. Zelfs Boskamp vreest het einde van VI. Jammer! VI is geweldig, allen zijn vakkundig en objectief. Maandag de laatste van dit seizoen, allemaal kijken en weer boven de miljoen. Joepie!

 72. Bart van der Laar

  Als John een stoere vent is laat hij die weggelopen adverteerders niet meer bij Veronica Inside (of wat r nog van over is) adverteren. Ook al snijdt hij daarmee in zijn vingers. Dit is een principe kwestie

 73. Annoniemus

  Derksen zou zelf gezegd hebben hier over , de ongelofelijke slapzakken van AH hebben geen eigen mening !

 74. Anja

  Jumbo . Wat zeg ik Jumbo dan naar de Jumbo.

 75. Erik

  Gewoon AH boycotten, het is belachelijk als een kruidenier gaat bepalen wat er wel/niet op TV gezegd mag worden.

 76. Zielepiet

  Wij boycotten AH met ruim €300 per week. Dat blijven we doen tot zij hun sponsor reclame boycot weer intrekken. En Zwarte Piet weer in hun ongezonde winkels met Sinterklaas accepteren. Jumbo is een gezelligere en veel prettigere winkel met veel meer bio producten en veel minder praatjes dan AH.

 77. Daan

  Niet alleen dat NSB bedrijf Albert Heijn, ook Mojo concerts in Delft, Ook Gillete.

  Deze bedrijven moet je nooit meer naar toe willen, ze hebben een aanslag gepleegd op onze vrijheid. Ze zijn enger dan de gedachtenpolitie zoals EO Gristelijke deuger Arie Boosma.

  Grappen mogen niet meer, satire kan niet meer, cartoons mag niet meer.

  Weg met deze laffe selectief verontwaardigde bedrijven.

 78. hitzound

  Hardstikke goed dat bedrijven een vuist maken. Ik zou als bedrijf ook niet willen worden geassocieerd met dit stelletje discriminerende mannen. VI krijgt ein-de-lijk een koekje van eigen deeg. Weg ermee.

 79. Leon

  Laten we AH met alle echte nederlanders boycotten!

  En laten we zwarte piet verbieden. Piet is leuk en lief, roepen nooit op tot geweld en geven alles weg ipv alles te stelen. Dus vanaf nu alleen blanke pieten!

  Of voelen de zwarten zich dan weer gediscrimineerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor het reageren op artikelen van Mediacourant gelden huisregels. Lees de policy.

Let op: Reacties aan Mediacourant of vragen over redactionele keuzes kunt u slechts toesturen via het mailformulier.

Ziet u een ongepaste reactie? Laat het graag weten via het mailformulier of door een reactie te plaatsen met daarin het woord "moderatie". Reacties met daarin het woord "moderatie" worden automatisch vastgehouden en zijn daardoor niet zichtbaar voor overige bezoekers.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.