‘AH boycot VI alleen uit angst voor racismeshaming’

Reputatie-experts vinden het een beetje goedkoop dat Albert Heijn en enkele andere adverteerders zo snel meegingen in de oproep van Arie Boomsma om het programma Veronica Inside te boycotten. Dat is te lezen op de site van RTL Nieuws. De merken lieten VI niet in de steek omdat ze het zwartepietgrapje van Johan Derksen nou echt zo erg vonden, stellen de experts, maar omdat ze bang waren dat Arie en zijn vrienden hen zouden neerzetten als racisten: racismeshaming dus.

Paul Stamsnijder van de Reputatie Groep denkt dat de zorgen om de reputatie bij de merken veel groter zijn, dan de zorgen over de uitspraken van Derksen. “Nu weglopen is vooral voor de bühne, nogal gratuit.”

De merken gebruikten de VI-rel om stelling in te nemen in de internationale discussie over racisme, zegt hij. “Het gaat heel erg over welke positie je als individu, als overheid en als bedrijf inneemt. Gezien het feit dat merken ook een beetje ‘woke’ moeten zijn past dit vertrek helemaal in deze discussie.

Reputatiestrateeg Bart Maussen vindt merken als Albert Heijn erg hypocriet. “De motivatie om als adverteerder of sponsor te stoppen bij VI is voor 75 procent ingegeven door angst voor imagoschade. Daar kun je wel vergif op innemen.”

Merken die al jarenlang rondom VI adverteerden keerden de show in één keer de rug toe en dat is not done, vindt hij. “Vaak bestaan die relaties al jarenlang. Om dan het platform zelf te verlaten vanwege een uitspraak van een vast panellid vind ik raar.

De imagomanagers bij bedrijven als Albert Heijn zijn als de dood om te struikelen over de George Floyd-discussie, meent hij. “Het punt is, dat als Johan Derksen dit twee maanden eerder had gezegd, er waarschijnlijk geen haan naar gekraaid zou hebben.

Op social media wordt er vandaag veel verwezen naar de zwartepietgrap die Ali B in december maakte tijdens de Comedy Central-show The Roast. “Als ik wist dat hier zo veel negers waren, dan had ik mijn schoen gezet“, zei hij. Daar is geen commotie over ontstaan en er zijn ook geen adverteerders opgestapt.

De grap van Johan Derksen vergeleken met de grap van Ali B:

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen