Catherine Keyl: ‘Afrika is meer dan magere negers’

Catherine Keyl vindt dat er in de media altijd wel een héél eenzijdig beeld wordt gegeven van het continent Afrika. Het is in werkelijkheid helemaal niet zo erg als we op televisie zien. Dat zegt de tv-legende in de podcast Littekens. Het valt allemaal best mee met de armoe in Afrika, aldus Keyl. “Ik ben de laatste 13 jaar heel veel in Zuid-Afrika geweest en ik heb ook heel veel in Afrika gereisd. Altijd als het over Afrika gaat, gaat het over magere negerkinderen die ontzettende honger hebben.

Afrika is méér dan die ‘magere negerkinderen’, aldus Keyl. “Dat is niet de realiteit! In Zuid-Afrika is de zwarte bevolking inmiddels behoorlijk bemiddeld. De black diamonds zijn daar. Dat is de middenklasse, die allemaal dure telefoons, auto’s en banen hebben. Het is toch wáár? Mensen die met feiten komen worden niet meer gehoord. Het is allemaal gelul in de ruimte. Dat is toch fout?

De media moeten daarmee ophouden, vindt ze. “Als ik aan jou vraag hoe het met de armoede is in de wereld, wat zeg jij dan? Het is de helft verminderd de laatste twintig jaar! Daar zouden we toch ook wat meer aandacht voor moeten vragen? Het wordt anders zo’n wanhopige toestand. Het is ook gewoon zo, laten we eerlijk wezen.”

We moeten volgens Keyl allemaal iets meer tevreden zijn. “Mijn grootouders woonden ergens in een lekkend pand in Den Haag en hadden geen cent te makken. Ze hadden helemaal niks. En hier is hun kleindochter. Ze heeft een goed inkomen, een prachtig huis, een mooie auto en ze kan reizen zo veel als ze wil. Waar zeuren we over?

Voor iedereen is het levensniveau enorm gestegen. Weet je hoeveel procent van de vrouwen een opleiding hebben gehad in de wereld? 70 procent! Weet je hoeveel procent van de mensen elektriciteit heeft? 80 procent. Dat zijn toch allemaal enorm hoopvolle gegevens? We hebben het allemaal heel goed, maar we lezen het nergens. Dat is natuurlijk raar.”

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen