Facebook verwijdert nepbanners De Mol nu ineens wel

Geplaatst op do 06 jun 2019 om 11:00

Nu Facebook door tv-miljardair John de Mol voor de rechter is gesleept vanwege de beruchte nep-bitcoinadvertenties, blijkt het sociale medium ineens wél in staat om deze banners tegen te houden. Dat heeft zijn advocate Jacqueline Schaap woensdag gezegd tijdens het kort geding tegen Facebook. Geruisloos heeft het sociale medium de nepadvertenties ineens verwijderd. “Op dit moment krijgen wij geen melding meer binnen dat er advertenties zijn met het portret van De Mol.

Critici vermoeden dat Facebook helemaal niet zo’n moeite heeft met al die nep-bitcoinadvertenties, waarvoor de beeltenissen van bekende Nederlanders worden gebruikt. Ze brengen immers geld in het laatje.

Nu De Mol het sociale medium juridisch aanpakt, blijkt Facebook ijverig alle banners met John de Mols beeltenis tegen te houden. “Maar andere bekende Nederlanders hebben ze nog steeds wel: Waylon, Marco Borsato. Alles gaat door, behalve die van John de Mol. Dat betekent ook dat zij wel degelijk kunnen filteren om die advertenties weg te halen“, aldus Schaap.

Facebook stelt dat ze de techniek niet in huis heeft om advertenties met het beeldmerk van De Mol tegen te houden. Facebook-advocaat Jens van den Brink: “Facebook blijft strijden tegen deze advertenties en zou de mogelijkheid om daarin samen te werken met De Mol verwelkomen, maar wat De Mol hier eist kan niet. Facebook kan de filters die De Mol eist niet implementeren.”

Onzin, zegt tv-advocaat Sebas Diekstra van 6 Inside. “Het is wel bijzonder dat hun eigen argument nu een soort van ontvalt, want ze kunnen het kennelijk wel. De vordering die De Mol doet is volledig legitiem. Facebook zegt dat ze het niet kunnen filteren, maar als je iets weet van adverteren op Facebook, dan weet je dat álles wordt gecontroleerd en er worden scans gemaakt.

Patty Brard: “Nu zijn foto eraf halen en de rest niet: dat wil ook wel wat zeggen.

Volgens Jacqueline Schaap vinden ze John de Mol bij Facebook vooral een zeur. “Facebook zegt: ‘Ja, weet u, De Mol moet eigenlijk gewoon niet zo zeuren, want schade aan zijn reputatie? Kom, John de Mol is een bekende persoonlijkheid, die moet toch wel iets over zich heen kunnen laten komen. Die moet meer aanvaarden.’

Identiteit adverteerders

De Mol heeft Facebook gevraagd om de identiteit van de adverteerders prijs te geven, maar het sociale medium beschermt zijn adverteerders. “Facebook zegt: ‘We beschermen onze adverteerders.’ Maar het zijn in feite gewoon oplichters“, aldus Albert Verlinde.

Verlinde wijst erop dat De Mol uiteraard niet het grootste slachtoffer is van de nep-bitcoinadvertenties. Dat zijn de consumenten die erin trappen en een hoop geld verliezen aan oplichtingspraktijken.

En dan heeft dat stomme Facebook – want dat is het echt – gezegd: ‘Nee, dat gaan we niet zeggen en als de rechter ons dwingt, dan gaan we het wel doen.’ Ja, hallo zeg!

In gesprek

Het kort geding tussen De Mol en Facebook duurde woensdag vier uur. “Als het voor beide partijen zo’n groot probleem is, is het dan niet raadzaam om met elkaar in gesprek te gaan?“, vroeg de rechter.

De Mol en Facebook gaan de komende twee weken kijken of ze er met elkaar uit komen. Als dat niet lukt, dan velt de rechter een oordeel. Hij heeft daarvoor vier weken nodig.

Lees ook:
John de Mol is het goed zat, sommeert Facebook (11 april)
John de Mol sleept Facebook voor de rechter (31 mei)
Patty Brard: ‘Facebook wil mijn paspoort hebben’ (1 juni)

Foto: Talpa
18 Reacties op “Facebook verwijdert nepbanners De Mol nu ineens wel”


 1. Rodrigo

  en nu dus ook de rest gaan filteren, lijkt me niet zo moeilijk, het woord bitcoin lijkt me genoeg om die nepbanners tegen te houden.

 2. Jables

  Facebook is een verschrikkelijk eng bedrijf. De vergelijking met 1984 is mijns inziens al wat uitgemolken, maar het doet me er in steeds grotere mate aan denken. Zelfs tijdens deze rechtszaak is er niemand van Facebook aanwezig. Er is dus een bedrijf wat toegang heeft tot data en gesprekken van meer dan 1 miljard mensen en deze kan beinvloeden, maar we hebben op Zuckerberg na geen enkel idee wie hier achter zit en willen op geen enkele wijze verantwoording afleggen over hun handelen. Ik wou dat mensen die zich altijd zo druk maken over islamisering zich eens over dit veel grotere gevaar druk zouden maken.

 3. Dik

  Heel apart, nu opeens kan het wel. Eerst vertelden die wiz kids op tv ja dat kan niet want Facebook herkend die advertenties niet etc etc.

 4. Jurgen

  Wie koopt er nou Bitcoins?

 5. Jurgen

  Facebook heeft trouwens software om gezichten te herkennen

 6. Dik

  Halleluja Jables

 7. Erick Doetze

  Wat gebeurt er nu?

  Mediacourant die iets positiefs over John de Mol vertelt?

  Andere redactie? Goed geslapen? stimulerende middelen??

 8. Erick Hotmail

  Wat gebeurt er nu?

  Wordt er op deze site iets positiefs over de heer de Mol vertelt?

  Andere redactie? Goed geslapen? stimulerende middelen??

 9. Dik

  Ik zit dat zo allemaal te lezen over Vlaams blok en de Deense verkiezingen en dan zie ik gisteren iemand op de Vlaamse Canvas bij Terzake een persoon en die is van de Vlaamse PvdA. Ja WIJ LUISTEREN WEL NAAR DE mensen maar wij hebben het verkeerd uitgelegd toen dacht JEZUS zo ken ik er wel tien. Even iets anders gisteren avond Jeroen Pauw die zus over haar broer Perfect uitgelegd hoe het hoe het gaat zit geen woord Spaans bij. Hij is niet gevaarlijk aan mijn hoela.

 10. #driebier

  1 land zou eens op moeten staan tegen Facebook en zeggen: “En nu is het genoeg! Per … wordt Facebook in ons land volledig verboden!”

  Moet je eens kijken hoe snel FB zich zal schikken naar de regels van dat land om een totaalverbod te voorkomen. Alleen moet dat land zich niet laten verleiden door deze (FB-)ommezwaai en een 100%-verbod gewoon doordrukken!

  Weg met dat arrogante netwerk waar steeds meer mensen/bedrijven/instellingen/overheden alleen maar last van ondervindt!!!

 11. Yamilah

  Wanneer komt hij in actie tegen de COA en de IND om de stroom nepvluchtelingen te stoppen?

 12. Henk

  Het kwaad is al geschiedt. Ze zijn uiteindelijk medeverantwoordelijk. Hoop dat ze degene die geld aan verdiend heeft ook aanpakken, nu het nog kan.

 13. Erwin

  HALLO! Het begint bij die domme kwabbers die klikken op die links. Domme, zielloze scrollopa’s die gewoon de tuin moeten gaan maaien en wat minder dom doen. Als je een paar hersencellen had, doorzag je die nepadvertenties direct.

 14. Matthijs de zakkenvuller

  @driebier

  En ook de telegraaf dan maar verbieden. Staat ook 90% b*llshit in.
  Facebook hebben is een keuze net als de krant lezen of journaal kijken.
  Ik heb 2 weken Facebook gehad en had al snel gezien dat ik hier niet heel veel wijzer van ging worden.Je kan er gewoon mee stoppen,opzeggen, twee weken niet klikken en account is weg.
  Maar mensen willen zo graag weten waar de “ zogenaamde” vrienden mee bezig zijn dus blijven ze maar op Facebook geregistreerd.
  Net als met TV kijken, ik wil ook geen reclame van Pearl,AH, Jumbo zien maar snap dat de centjes ergens vandaan moeten komen.
  Bij Facebook exact hetzelfde, aapjes kijken tegen inlevering van je privacy.

 15. Sven L.

  Facebook… dat is toch die site waar babyboomers elkaar terugvinden na 40 jaar?

 16. tim

  En de reclames van bijvoorbeeld Marco Borsato?

 17. Simon

  Facebook gezichtsherkenning … als je even daarop Googled dan zie je dat het een optie is in je instellingen die je i.v.m. je privacy met enige moeite kan uitzetten. En nu zou Facebook de techniek niet in huis hebben om misbruik tegen te gaan?

 18. A. Tempelman

  Wat doet Patty Brard eigenlijk in die rechtszaal? Het is een beetje eigenaardig verslag, waarin eerst de advocaten van beide partijen aan het woord komt en vervolgens een zootje allegaar commentaar geeft: tv-advocaat Sebas Diekstra, Albert Verlinde. Waar komen die ineens vandaan?

  De opmerking van de rechter komt me ook vreemd voor. “Als het voor beide partijen zo’n groot probleem is, is het dan niet raadzaam om met elkaar in gesprek te gaan?“ Daarmee kun je elke rechtzaak wel afdoen. Doe-es niet zo laf man. Kom met een uitspraak waar ook al die andere kopstukken wat aan hebben. Geef Facebook eens op z’n luie donder!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.