Anna Drijver durft korte draaiperiodes niet te weigeren

Geplaatst op vr 03 mei 2019 om 13:15

Anna Drijver ergert zich ongelooflijk aan de korte draaiperiodes die er in ons land gehanteerd worden voor dramaseries en films, maar durft een productie met zo’n korte draaitijd ook niet te weigeren. Dat vertelt de actrice vandaag in de Volkskrant. Het is slikken of stikken, aldus Drijver. “Er is een angst bij regisseurs, scriptschrijvers, acteurs – ik steek de hand ook in eigen boezem – om tegen die omroep en tegen elkaar te zeggen: laten we wat meer tijd nemen“, legt de actrice uit.

De Nederlandse tv-wereld gaat te vluchtig te werk, vindt Drijver. “Als ik word benaderd voor een serie gaat het vaak zo: ‘De scripts zijn nog niet af, maar het verhaal gaat ongeveer zo… En trouwens, er zijn maar weinig draaidagen en er is ook maar weinig geld. Maar echt, als we flink knallen, kan het heel leuk worden.’ En dan denk ik: oké, ik ga het doen.”

Je kunt volgens Drijver bijna niet weigeren. “We willen allemaal zo graag werken dat we denken: als ik nee zeg, doet iemand anders het. Terwijl we eigenlijk moeten zeggen: het wordt beter als we ons product serieus nemen. Je kunt wel knallen op de set, maar als een script niet zorgvuldig is geschreven, als het geen lagen heeft, kun je het als acteur niet spelen.

Momenteel schittert Drijver in de Netflix-serie Undercover. Dat is een Vlaamse productie. “In tien afleveringen is anderhalf jaar schrijftijd gestoken. Dat had niet te maken met het feit dat Netflix instapte. Van de crew hoorde ik dat ook voor andere Belgische series meer tijd wordt genomen.”

Het Volkskrant-interview met Anna Drijver kunt u lezen via Blendle.

Foto: Netflix
19 Reacties op “Anna Drijver durft korte draaiperiodes niet te weigeren”


 1. Suomynona

  “Als ik word benaderd voor een serie gaat het vaak zo: ‘De scripts zijn nog niet af, maar het verhaal gaat ongeveer zo… En trouwens, er zijn maar weinig draaidagen.'”

  Ocharme, wat een ellende toch weer. Moet ze eens in een Amerikaanse serie gaan spelen. Daar is dit de standaard werkprocedure: scripts worden kort op de draaiperiode van de desbetreffende aflevering geschreven en ze hebben hooguit zeven dagen voor het draaien van een aflevering van 40 minuten. Het enige verschil is dat ze daar meer budget hebben, maar that’s it.
  Maar ja, dat zijn de zogezged ‘betere’ acteurs hier die hier toneelschool hebben gedaan niet gewend, die hebben immers geleerd om eerst vijf tot zes weken te repeteren.

 2. Erik

  Eerlijk gezegd denk ik dat ze gelijk heeft. Nu je gewend bent aan de series op Netflix valt mij ook op hoe vaak scripts van Nederlandse series rammelen en er totaal geen spanning is te ontdekken. Middelmaat is meer regel dan uitzondering. Tijd geleden dat ik voor een Nederlandse serie op het puntje van mijn stoel zat van de spanning of mee werd getrokken in het verhaal.

 3. N

  Tsja, films en series in Nederland maken is gewoon K.U.T.
  Een stukje snelweg afzetten (overdag) wil de Nederlander bijvoorbeeld gewoon niet.

 4. Remi

  … Op zich geen verkeerde naakt-scenes, van juffrouw Drijver.
  We moeten er even 10 jaartjes voor terug, maar toch ;)

  “Functioneel” naakt uiteraard, “belangrijk voor het personage” … ;)

 5. René

  Die vreselijke Amerikaanse CSI series en aftreksels daarvan zijn anders ook vreselijk mbt script en acteren. Die komen de vergelijking met Netflix en HBO series ook niet goed door.

 6. René

  O Suomynona had soortgelijk punt gemaakt. Zal in vervolg andere reacties eerst lezen.

 7. Eau van Bef en Hooreens

  Aha, nu snap ik waarom veel Nederlandse acteurs zo slecht acteren.

 8. Brian

  Ah, daarom kijkt ze altijd zo boos

 9. Wimpy

  Zij is de winnaar van de Theezakjes-van-de-Week trofee.

 10. godgod

  @Wimpy, wat een humor, ik lach me dood. Zucht. Ben jij 12 of zo ?

 11. Don

  Prima lady, speelde ook een leuke rol in ‘Undercover’! :-)

 12. LLRV

  Dan zou ik zeggen SLIKKEN! ZIJ heeft het over die keuze! Raar maar alles voor de carriere miss Drijver. Next!

 13. IntiemGeschoren

  Wat een lijf, prachtige stem en mooi haar. Prachtvrouw!

 14. Meneer Kaktus

  Zure schol met een zeikbek die altijd op janken staat

 15. IntiemGeschoren

  @Meneer Kaktus: dank je voor je projectie.

 16. Geacynthia

  Je kan natuurlijk ook gewoon een vak leren…

 17. jan

  gaat die trvt toch ander werk doen, o nee, ze kan, naast acteren, verder ook niks.

 18. chris?

  Anna Drijver is een prima actrice en dat is een vak @Geacynthia 3 mei 19.26 en ene Jan 3 mei 19.30

 19. Helegonda

  Tja , ze acteert .verschrikkelijk slecht in undercover, echt niet om aan te zien!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.