Robert Jensen houdt rekening met ontslag door Peter

Robert Jensen houdt rekening met een vertrek bij RTL als Peter van der Vorst straks tv-directeur wordt. Dat heeft hij gezegd in zijn podcast. Jensen noemde Van der Vorst woensdag een ’teringlijer’ in zijn podcast, maar een dag later werd duidelijk dat die ’teringlijer’ straks zijn nieuwe baas is. Al snel werd er gespeculeerd over een exit van Jensen. De talkshowhost geeft aan dat RTL hem heeft aangesproken op zijn taalgebruik en dat Van der Vorst heeft laten weten zijn show niets te vinden.

De timing is heel geestig, aldus Jensen.”Ik sta er honderdduizend procent achter. Maar het is natuurlijk te komisch voor woorden dat de dag nadat ik dit gezegd heb, bekend wordt dat Peter van der Vorst de tv-directeur wordt van RTL, waar ik mijn talkshow op doe. Ik begrijp waarom de pers dat prachtig vindt en het is ook iets om keihard om te lachen en heel erg grappig.

Het is absurd, vindt hij. “Het is zo onverwacht. Het is hetzelfde als dat je leest dat Ferry Somogyi de nieuwe James Bond wordt. Het is gewoon heel onverwacht, dat zie je niet aankomen. Maar als ik het al had geweten, had ik het nog steeds hetzelfde gedaan.

Mensen moeten niet denken dat hij koste wat kost op tv wil, zegt hij. “Ik zie televisie iets als ik mooi vind om te doen, wat ook werkt en wat ik ook schijn te kunnen, want ik doe het al een hele tijd, maar voor de rest heb ik niets met de showbizz- en televisiewereld en ik kan het morgen ook zo achter me laten, dus ik ben totaal niet bang voor wat ik zeg en wie ik beledig en wat de consequenties zijn.”

Linkse indoctrinatie

Het gaat hem nu meer om de boodschap: mensen wijzen op de ‘linkse indoctrinatie’. “Ik heb tegenwoordig namelijk een hoger doel en dat is mensen bijbrengen hoe slecht de nieuwsvoorziening is die ze krijgen en hoe dat al decennia aan de gang is. Je krijgt alleen maar berichten met een soort linkse signatuur.

Als hij ‘onjuist bejegend wordt’ tijdens het bereiken van zijn doel, gaat Jensen op die mensen af. “Als je op m’n pad komt en je gooit dingen naar mij toe die onjuist zijn en zelfs ook nog gevaarlijk zijn: hou je vast. Ik laat dingen niet zomaar over me heen komen. Je zegt het namelijk niet alleen over mij, maar ook over mijn honderdduizenden kijkers en honderdduizenden podcastluisteraars. Dat zijn dan allemaal mensen die over één kam gescheerd worden.”

Daarom staat Jensen nog steeds achter zijn uitlatingen over Van der Vorst. “Ik heb hem terechtgewezen op het feit dat hij mij beschuldigt op het bespelen van de onderbuik. Die onderbuikgevoelens staan volgens linkse mensen voor al die domme mensen in het land die allemaal racistisch, antisemitisch, seksistisch en transfobisch zijn. Als je iemand beschuldigt van onderbuikgevoelens zeg je eigenlijk: ‘Die mensen zijn gevaarlijk.’ Die mensen zal ik aanspreken en dat heb ik bij Peter van der Vorst ook gedaan.”

RTL berispt Jensen

Jensen heeft geen spijt, maar is wel door RTL berispt. “Ik sta er honderdduizend procent, van a tot en met z, achter. Ik deed het met wat krachtige woorden. Daar heeft iemand van RTL mij over aangesproken. In eerste instantie strubbelde ik tegen. Ik zei: ‘Dat is gewoon spreektaal.’ Toen zeiden ze: ‘Maar je hebt het niet nodig. Het inhoudelijke stuk… Je hebt het niet nodig.’ Toen dacht ik: oké, je hebt gelijk. Die persoon had ook een punt.”

Waarom scheldt hij zo? “Dat is de passie waar ik in zit, met ‘teringlijers’, ‘klootzak’ en weet ik veel allemaal wat. En dat is iets wat de krant als eerste oppakt. Media die kwaad willen pakken dat eruit, zonder de context. Dan begint het al op een heel ander niveau. Mij persoonlijk maakt het niet veel uit, maar ik snap het punt wel. Ik zei het op een beetje een krachtige wijze…”

Jensen hoopt dat hij door mag met zijn show. “Ik vind die talkshow zo leuk om te doen. Het wordt ook steeds beter en er zit ook zo veel groei in. Er is zo veel potentie, maar ik ben totaal niet iemand die bang is om ontslagen te worden. Dat maakt niet uit. Ik hoop dat ik de tv-show kan doen de komende jaren, maar het is niet het allerbelangrijkst.”

Jensen vindt zichzelf beter dan Peter

Maar wat als Peter hem na ’teringlijer’ ontslaat? “Als Peter van der Vorst mij gaat ontslaan omdat ik dit gezegd heb, dan moeten we dat opnemen met camera’s en dat moeten we gaan uitzenden. Dat is fantastisch. Je zal mij alleen maar zien lachen. Ik ontslagen door Peter van der Vorst. Dat is hetzelfde als dat Ronaldo ontslagen wordt door Mario Been. Ik denk dat Peter die baan echt wel goed kan en ik wens hem hartstikke veel succes, maar zo onzeker en gespannen is die situatie niet bij mij.”

Jensen houdt wel serieus rekening met een RTL-exit. “Peter vindt mijn talkshow niets aan. Hij vindt het een verschrikkelijk programma. Hoe weet ik dat? Toen Peter die column schreef, was mijn eerste reactie: ‘Jezus, dit is een oude vriend en dat hij mij van zoiets verschrikkelijks beschuldigt…’ De redactie nodigde hem uit voor de talkshow en hij heeft laten weten: ‘Ik vind het programma niet leuk. Verder wens ik Robert alle goeds. Bye.’ Met zo’n showbizztoontje en het haar wapperend naar achter.”

RTL-exit?

Hij vindt het programma niet leuk en hij wordt de grote programmabaas van RTL. Heeft het consequenties voor het programma? Daar ben ik eerlijk over: het is sowieso een wonder dat dit programma op tv is. Al stopt RTL ermee over een week: ik ben ze altijd dankbaar dat we dit op z’n minst even hebben kunnen doen, want iedereen is links in de media. Dat geldt ook voor RTL en toch hebben ze vertrouwen in me gehad. Ik werk al bij RTL sinds ik negentien jaar oud ben. Als ik daar het pand binnenkom: ik ken zó veel mensen en moet constant handen schudden.”

Hou er rekening mee dat het een lastige wedstrijd is, maar blijf kijken, kom langs in de studio en ik ga gewoon door. Ik heb sowieso nog een contract voor een aantal maanden en RTL is een goede partij, dus ik ga er vanuit dat ik dat sowieso wel mag afmaken. Het zijn vrienden voor mij, maar het is ook een lastig project voor hen. Die media is zo ongekend bevooroordeeld en de mensen die er op alle posities werken zijn links. En die willen dat zo houden. Ik heb één uurtje en het is een wonder dat ik het op de buis heb gekregen. Ik wil het nog jaren en jaren doen.”

Verdwijnt hij niet net als altijd weer geruisloos uit de media? “Ik ga door, absoluut. Dit is een langetermijnding voor mij. Je gaat niet meer meemaken dat ik deze podcast ga opgeven en weer een paar jaar op het strand ga liggen. Ik heb nog zo veel dingen die ik wil doen en aan het uitwerken ben. Het tv-programma vind ik een fantastisch ding en ik hoop dat het erbij blijft, waar dan ook. Het is te belangrijk.”

Lees ook:
Robert Jensen vindt Peter van der Vorst ’teringlijer’ (woensdag)
Robert Jensen van de buis na schoffering Peter? (donderdag)
‘Jensen moet met dikke Deense reet naar het UWV’ (vrijdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen