Matthijs na techdiarree: ‘Ik was niet kritisch genoeg’

Geplaatst op Wed 30 Jan 2019 om 8:15

Matthijs van Nieuwkerk is dinsdag in De Wereld Draait Door teruggekomen op de blundershow van maandag, waarin het programma vijf acteurs op leeftijd ruim de gelegenheid gaf om een hele lading techdiarree over de kijkers uit te storten. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Van Nieuwkerk ging niet diep door het stof, maar stak wel enigszins de hand in eigen boezem. Hij gaf zijn kijkers aan dat hij kritischer had moeten zijn tijdens het bizarre vraaggesprek over big data en privacy.

Vlak voor het tafelheergesprekje met Özcan Akyol richtte Van Nieuwkerk zich tot de kijker. “Eerst kom ik even terug op de uitzending van gisterenavond. Daar is vandaag nogal wat over te doen geweest. Wij hadden de vijf acteurs van De Verleiders te gast en die spraken over de nieuwe voorstelling #ikhebnietsteverbergen. In die voorstelling houden ze de big data en privacy die sterk onder druk staat tegen het licht.”

Hij vervolgde: “De Verleiders zijn niet de eerste de beste. Hun voorstelling over de bankenwereld leidde bijvoorbeeld niet zo lang geleden tot een voorstel voor aanpassing van ons geldstelsel. Mannen met een missie dus. Gisteren vlogen er – en ik denk achteraf trouwens met iets te weinig kritische verbazing mijnerzijds, eerlijk is eerlijk – veel sweeping statements en dystopische vergezichten over onze tafel, waarbij ook vermeende onrustbarende ambities van de AIVD ter sprake kwamen.”

Minister Ollongren reageerde ontstemd op de uitzending. De Wereld Draait Door heeft inmiddels een ontmoeting tussen de minister en de vijf acteurs geregeld. In februari zitten ze samen aan de talkshowtafel.

RTL-techjournalist Daniël Verlaan reageert: “Dan heb je 1,5 miljoen kijkers, laat je vijf mannen feitenvrij leeglopen in je talkshow over privacy en security en dan kom je met dit excuus: ‘Te weinig kritische verbazing.’ Jammer. Had DWDD hoger ingeschat.

Lees ook:
DWDD stort techdiarree over kijkers uit (dinsdag)
Minister Ollongren ontstemd over techdiarree in DWDD (dinsdag)
Alexander Klöpping keihard: ‘DWDD heeft het verneukt’ (dinsdag)

Foto: BNNVARA
21 Reacties op “Matthijs na techdiarree: ‘Ik was niet kritisch genoeg’”


 1. M

  Inderdaad zeer slap van DWDD.

  Niet te geloven dat ze figuren als die idioot van een Van Houts zn waanideeen kritiekloos laten uitbraken.

  Van Houts ontkent bijvoorbeeld dat er vliegtuigen in het WTC zijn gevlogen en schaart zich daarmee in een dubieus rijtje populistische ontkenners van bewezen zaken als Baudet en Trump en kan derhalve nooit meer serieus genomen te worden.

  En dan komt DWDD een dag later met zo’n slap verhaaltje, terwijl een uitgebreid en nederig excuus op zn plaats zou zijn geweest.

 2. Bears’den

  Jensen was weer gezellig!
  Gewoon leuk amusement programma!
  Meer Jensen graag!

  Nu gauw ook Pauw terug want Eva kan ik niet meer aanzien!

 3. Curryworst

  Was een slap excuus die in een recordtempo opgelezen werd met daarin de onbebrijpelijke termen ‘sweeping statements en dystopische vergezichten’ en toen snel weer door tot de orde van de dag.
  Het feit dat vele technjournalisten er gehakt van maakten werd niet vermeld.
  Hooguit dat Ollongren naar hun show gaat en de acteurs naar BiZa.

 4. Henk

  Helaas denken veel mensen (zelfs bestuurders die over deze materie oordelen) dat het inzien van data door de consument hetzelfde is als privacy. Het probleem is dat consumenten geen grip hebben op wat bedrijven en overheden met data doen en met wie ze die data delen. Het gaat om het verzamelen en delen en profielen opstellen van consumenten en burgers.

 5. DB

  @curryworst je hebt helemaal gelijk. Hij kon het zelf niet eens bijhouden zo snel wilde hij dit flut excuus er uit gooien. “sweeping statements”, manmanman.

 6. Maxer

  Al met al veel reclame voor de voorstelling van “De Vijf” als zelfs de minister gaat kijken.

 7. Sean

  Het is nu echt gebleken dat Van Nieuwkerk zich nauwelijks inleest voor onderwerpen. Hij zegt even snel sorry en het hup door met wat anders. Nou ja, wat anders. Hij pompt zich even op tot tussenpersoon in deze kwestie, alsof DWDD alleen maar een doorgeefluik is in plaats van een kritische talkshow, zoals het zou moeten zijn.

 8. jong

  De geweldige voorstelling van de vijf had dus nooit gepromoot moeten worden bij zo’n stomme nitwit als Matthijs van Nieuwkerk, die duidelijk een zwaar over het paard getild lichtgewicht is. Dat weten jullie dan voor de volgende keer, van Houts en Co !

 9. Paul

  @jong
  Complottheorieën, verpakt in geweldig amateurtoneel.

 10. Sax

  @Paul, amateurtoneel? Haha. Sorry hoor.

 11. Paul

  Dat is het. Niets meer.

 12. M

  @ Sax

  Paul heeft zelfs 2x gelijk.

  Over het amateurtoneel.
  En over de complottheorieën.

 13. Bobby Eden

  Matthijs snapt gewoon weinig van ICT. Kan hij ook weinig aan doen.

 14. EugeneKleefpamper

  Da’s ook de eerste keer! Hij zou ook het boetekleed eens moeten aantrekken als het gaat om migratie- en klimaatleugens!

 15. Poppeke

  Wat een kutvoorstelling. Ik was zeker voor de pauze al weggelopen. Gelukkig ben ik niet geweest, ik wil wel objectief blijven.

 16. Deadly Viper

  Sws slap als je naar de DWDD kijkt.

 17. M

  @EugeneKleefpamper

  …want wetenschap is ook maar een mening he….

  zucht….

 18. Professor Luier

  Matthijs van Nieuwkerk is de personificatie van diarree

 19. Fred Oster

  600.000 publiek geld, half jaartje werken, dus 100.000 per maand.
  Voor zo’n fooitje mag hij gerust niet kritisch genoeg zijn.

 20. Geronimo

  Het gras is groen, de hond die blaft en Matthijs Nieuwkerk is niet kritisch genoeg. En doorrrr!

 21. Jokko

  Alles klopte wat de heren vertelde.
  Onlongren is een leu ge naar.
  Wij luisteren als inlichtingendiensten alles af. Trekken dat door softwareprogramma’s.
  Wij doen dat nog honderd keer beter dan Facebook.
  Welkom in de wereld van vandaag……..

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.