Matthijs na techdiarree: ‘Ik was niet kritisch genoeg’

Matthijs van Nieuwkerk is dinsdag in De Wereld Draait Door teruggekomen op de blundershow van maandag, waarin het programma vijf acteurs op leeftijd ruim de gelegenheid gaf om een hele lading techdiarree over de kijkers uit te storten. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Van Nieuwkerk ging niet diep door het stof, maar stak wel enigszins de hand in eigen boezem. Hij gaf zijn kijkers aan dat hij kritischer had moeten zijn tijdens het bizarre vraaggesprek over big data en privacy.

Vlak voor het tafelheergesprekje met Özcan Akyol richtte Van Nieuwkerk zich tot de kijker. “Eerst kom ik even terug op de uitzending van gisterenavond. Daar is vandaag nogal wat over te doen geweest. Wij hadden de vijf acteurs van De Verleiders te gast en die spraken over de nieuwe voorstelling #ikhebnietsteverbergen. In die voorstelling houden ze de big data en privacy die sterk onder druk staat tegen het licht.”

Hij vervolgde: “De Verleiders zijn niet de eerste de beste. Hun voorstelling over de bankenwereld leidde bijvoorbeeld niet zo lang geleden tot een voorstel voor aanpassing van ons geldstelsel. Mannen met een missie dus. Gisteren vlogen er – en ik denk achteraf trouwens met iets te weinig kritische verbazing mijnerzijds, eerlijk is eerlijk – veel sweeping statements en dystopische vergezichten over onze tafel, waarbij ook vermeende onrustbarende ambities van de AIVD ter sprake kwamen.”

Minister Ollongren reageerde ontstemd op de uitzending. De Wereld Draait Door heeft inmiddels een ontmoeting tussen de minister en de vijf acteurs geregeld. In februari zitten ze samen aan de talkshowtafel.

RTL-techjournalist Daniël Verlaan reageert: “Dan heb je 1,5 miljoen kijkers, laat je vijf mannen feitenvrij leeglopen in je talkshow over privacy en security en dan kom je met dit excuus: ‘Te weinig kritische verbazing.’ Jammer. Had DWDD hoger ingeschat.

Lees ook:
DWDD stort techdiarree over kijkers uit (dinsdag)
Minister Ollongren ontstemd over techdiarree in DWDD (dinsdag)
Alexander Klöpping keihard: ‘DWDD heeft het verneukt’ (dinsdag)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen