DWDD stort techdiarree over kijkers uit

Geplaatst op Tue 29 Jan 2019 om 8:45

RTL-techjournalist Daniël Verlaan heeft maandagavond met stijgende verbazing gekeken naar het item in De Wereld Draait Door over het nieuwe toneelstuk De Verleiders, waarin misbruik van data centraal staat. Dat zegt hij op Twitter. Vijf acteurs uit het tijdperk van de telegram kwamen Matthijs van Nieuwkerk uitleggen wat de gevaren zijn van internet en het delen van data. Verlaan vindt het een grove schande dat ze onbelemmerd hun techdiarree over de kijkers mochten uitstorten.

Acteur George van Houts beweerde aan tafel dat moslims door de digitalisering straks geen kunstmest meer kunnen kopen bij de Praxis. “Stel je woont in een wijk waar veel moslims wonen en je hebt bij de Praxis een zak kunstmest gekocht, gewoon voor je volkstuintje. Nou, kunstmest gekoppeld aan een postcodegebied waar veel moslims wonen… Dan krijg je een vlaggetje: mogelijk terrorismeplannen. Iedere burger die hier zit wordt bij voorbaat verdacht.”

Pierre Bokma riep zelfs dat bedrijven in de toekomst ongevraagd huizen voor ons gaan kopen. “Uiteindelijk gaan ze zeggen: ‘Je hebt 73 procent kans dat je met die en die gaat trouwen, dan krijg je waarschijnlijk zo veel kinderen en dan is het handig om dat huis te kopen. Dat hebben we alvast voor je gereserveerd.’ Even verder is het: ‘We hebben het eigenlijk al voor je gekocht.’

En acteur Leopold Witte joeg alle gebruikers van Tikkie angst aan. “Mijn vrouw heeft een mobiel en die is via Tikkie gehackt. Ik ga niet zeggen hoeveel, maar we zijn daardoor een heleboel geld kwijt. We hebben geen bewustzijn meer wat geld is. Ze krijgt een berichtje van haar broer terwijl ze met andere dingen bezig is. Het systeem deugt niet.

Hoe komen ze aan al die wijsheid? Acteur Tom de Ket: “Dat komt van het internet. Wat we eigenlijk nooit doen is echt met deskundigen gaan praten, omdat je dan eigenlijk je objectiviteit verliest, dus dat doen wij niet.

Al met al dus een hoop gekletst in de categorie Rian van Rijbroek.

De feiten

Gelukkig is er Daniël Verlaan om de feiten op een rij te zetten. “Ik keek vandaag DWDD en zag daar aan tafel vijf oude mannen zo’n tien minuten over het internet, privacy en security praten. Ik ga even alle feitelijke onjuistheden van ze opnoemen. Een draadje“, zegt hij, wijzend op onderstaand Twitter-draadje.

Verlaan ontkracht onder meer de stelling over moslims en kunstmest. “Als ze één keer met de AIVD hadden gepraat of naar hun werk hadden gekeken, weten ze dat deze profiling veel te licht is – en onzin.

Waar hébben ze het over?, vraagt Verlaan zich af. “Pierre Bokma stelt dan dat als je één keer niet je normale woon-werk-route aflegt, je opeens ‘verdacht’ bent en kan worden ‘lastiggevallen’ door de geheime diensten. What the fuck?

Hij vervolgt: “Dan mijn favoriet: ze trappen in de hoax dat onze nfc-betaalpassen massaal contactloos worden geskimmed en leeggetrokken. (Is niet zo). NFC-betalen is super veilig.

En zo ging het nog even door. “Door Google en Apple Pay zouden we ‘geen baas meer zijn over onze uitgaven’ en ze stellen dat uiteindelijk de Bijenkorf ons geld gaat beheren??? Wat??

DWDD moet echt beter zijn huiswerk doen, vindt Verlaan. “Tien minuten feitenvrij over privacy en security lullen voor 1,5 miljoen mensen. Die je onnodig bangmaakt, en fout informeert.

Het item kunt u hier terugzien. Het Twitter-draadje ziet u hier:

Foto: BNNVARA
38 Reacties op “DWDD stort techdiarree over kijkers uit”


 1. Dinsadag

  Cabaret snapt die rechtse RTL bal niet.

 2. Curryworst

  Na de introductie van de gasten ben ik gelijk weggezapt.
  Vier oude knorrige mannen en dan ook nog de hoogbejaarde betweter Freek de Jonge.
  Plus de presentator die al bijna 60 is.
  Deprimerend hoog MAX gehalte.

 3. Wim

  Daniel Verlaan kan zeggen wat hij wil, maar er wordt nu gewaarschuwd dat als je iets bij Marktplaats koopt en je betaald met tikkie dat je het risico loopt dat je bankrekening en spaarrekening wordt leeggeplunderd.

 4. Appeltaart

  @Wim: Dat is Tikkie-phishing en geen hack, precies het onderscheid dat Verlaan maakt in z’n Twitterdraadje. Tikkie is veilig, mits je op de link van Tikkie klikt en niet een malafide neplink die de oplichter naar je stuurt.

 5. Mag ik ook eens een keer wat zeggen.

  Sinds die van Houts de toedracht van 9/11 in twijfel trekt neem ik deze man niet meer serieus.

 6. Jan

  Curryworst:
  Ik ben van het publiek van de Max leeftijd, maar ik weet van te voren wie er als gasten vanavond aanschuiven bij DWDD.
  Gewoon vanmiddag Teletekst pagina 294 en daar staan de gasten die komen,
  En nu zal je wel zeggen wie kijkt er nog Teletekst, nou ik wel en zie je doet er je voordeel mee.

 7. Rubicon

  Eens met Verlaan. Het is toneel maar wordt framed alsof het waar is. George van Houts is ook van Twin Towers complot. Iets meer tegen gas van nieuwe generatie/desko was welkom geweest

 8. Ray

  Verlaan gebruikt een hoop woorden, maar het enige wat hij doet is bij elke bewering roepen dat het niet waar is. Zijn er geen argumenten aan te dragen om waarheid of onwaarheid te ondersteunen?

 9. Steven

  Dat krijg je als experts door het alwetende volk niet meer serieus genomen worden, doordat ze ineens toegang tot het internet hebben gekregen. De waarheid bestaat dan niet meer voor ze; lekker in complotten denken is te gek. Misschien Jensen eens bellen of hij samen met deze Verleiders een toffe show kan maken.

 10. M

  Haha Jan, zo is het: Teletekst rules!

 11. Rubicon

  Say no more
  https://www.geenstijl.nl/5145994/okee-dan-sjors/

 12. X

  Wat een vreselijk item was dit weer. Vond het sws een slechte afllevering afgezien van de Feyenoord verslaggevers. Laat aub die acteurs nooit weer aanschuiven. Arrogante gasten. Ik zap weg.

 13. Michel

  @Wim: Dat klopt. Dat heeft hij zelfs zélf naar buiten gebracht. Maar hacken en phishen zijn echt 2 verschillende dingen.

 14. Ome H

  Idd, teletekst rules!!!

 15. Mädchen

  Waarom wordt dan altijd geadviseerd je betaalpas in een beschermend hoesje te bewaren. Die jongens hebben echt wel gelijk.

 16. Grace321

  Het is toch zo

 17. Boris

  Zonder Teletekst geen leven!

 18. Mink Vaillant

  Stel idioten. Dus het is toneel of cabaret? Het is vooral onzin. En inderdaad een veel te lang item.

 19. HansR

  Van Houts heeft zich ongeloofwaardig gemaakt door belachelijke complot theorieën te verkondigen. Het is met de woorden van een bekend politicus zogezegd “Knettergek”
  Deze mannen hebben een maniertje gevonden om het dagelijks brood te verdienen met de grootste onzin gelardeerd met een vleugje waarheid.

 20. Michel

  Denk dat Daniel niet snapt wat ze willen aantonen…maar daarom werkt ie ook bij RTL…

 21. HansR

  complot theorieën betreffende 9/11 New York Twin Towers

 22. Hannelore

  Het is een vreemde zaak dat wanneer je de website van het AD bezoekt dat je gegevens dan gedeeld worden met onder meer de Telegraaf en Sanoma. Het bedrijf van Ome John wou ook cookies plaatsen op mijn laptop terwijl ik op een site zat die niet van hem was.

 23. StefanV

  Als je zo’n aaneenschakeling van onjuistheden de wereld in slingert, mag ik aannemen dat de uitzending vanavond begint met een rectificatie.

 24. Flip

  Verlaan heeft hier wel degelijk een punt.

 25. Roy

  Ik raad iedereen aan om deze website goed te lezen en er je voordeel mee te doen.

  https://www.privacytools.io/

 26. De Don

  Jammer dat ik het niet gezien heb. Toen ik de aankondiging van DWDD hoorde, ‘en tafeldame is Romano Vre…’ toen had ik al weggezapt.

 27. Poppeke

  Waarom houden de Verleiders hun sponsors geheim? Waarom hebben ze ineens allemaal een baard? Moeten we voor die verwerktheaterde klikdiarree echt kaartjes kopen? Ik stel alleen maar vragen.

 28. happie

  de redactie weet al niet eens meer dat het “het telegram” is en niet “de telegram”.
  Zeket jong en helemaal van dit bekentenissentijdperk.

 29. Gerdien

  Ja, dat was een fijn staaltje deels feitenvrije angstaanjagerij in DWDD. Aan de andere kant zijn types als Verlaan blind voor de gevaren. NFC super veilig? Dacht het niet. En wie denkt dat de AIVD jou als journalist precies gaat vertellen hoe ze verdachte types in de gaten houden is of heel dom of naïef.

 30. Professor Luier

  Diarree behoort in luiers. Dat is fijn. Kusjes

 31. Sven L.

  Die oude mannen lijken wel seniel met hun uitspraken. Als je het Internet op gaat moet je uitkijken voor bepaalde zaken. Gezond verstand gebruiken heet dat. Net zoals je moet uitkijken als je de weg op gaat als het heeft gesneeuwd.

  Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen.

 32. YU70V3665NN

  Boeiend. Not.
  FB en 3 Google-diensten kijken ook mee tijdens je aanwezigheid op MC.

 33. Mädchen

  @Sven L., net als de lemmingen.

 34. Henk

  Is dat normaal en wenselijk YU70V3665NN ?

 35. Dij Enkletser

  Kom op zeg,
  niet zo serieus.

  Is toch allemaal THEATER !!
  Dus enige overdrijving is hier van toepassing .

 36. robb

  Er komt een tijd dat er gezegd word deze oude mannen hadden wel gelijk ,dit jaar gaat het het systeem al in dat als je niet oplet bedrijven in je bankrekening kunnen kijken .

 37. Holtor

  Onder het mom van zogenaamd betrokken maatschappijkritiek je toneelstukje vol ongefundeerde complottheorieen verkopen; acteren kunnen ze wel!

 38. Janusz

  Ik denk dat het merendeel hier te dom is om het item te begrijpen of in te schatten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.