DWDD stort techdiarree over kijkers uit

RTL-techjournalist Daniël Verlaan heeft maandagavond met stijgende verbazing gekeken naar het item in De Wereld Draait Door over het nieuwe toneelstuk De Verleiders, waarin misbruik van data centraal staat. Dat zegt hij op Twitter. Vijf acteurs uit het tijdperk van de telegram kwamen Matthijs van Nieuwkerk uitleggen wat de gevaren zijn van internet en het delen van data. Verlaan vindt het een grove schande dat ze onbelemmerd hun techdiarree over de kijkers mochten uitstorten.

Acteur George van Houts beweerde aan tafel dat moslims door de digitalisering straks geen kunstmest meer kunnen kopen bij de Praxis. “Stel je woont in een wijk waar veel moslims wonen en je hebt bij de Praxis een zak kunstmest gekocht, gewoon voor je volkstuintje. Nou, kunstmest gekoppeld aan een postcodegebied waar veel moslims wonen… Dan krijg je een vlaggetje: mogelijk terrorismeplannen. Iedere burger die hier zit wordt bij voorbaat verdacht.”

Pierre Bokma riep zelfs dat bedrijven in de toekomst ongevraagd huizen voor ons gaan kopen. “Uiteindelijk gaan ze zeggen: ‘Je hebt 73 procent kans dat je met die en die gaat trouwen, dan krijg je waarschijnlijk zo veel kinderen en dan is het handig om dat huis te kopen. Dat hebben we alvast voor je gereserveerd.’ Even verder is het: ‘We hebben het eigenlijk al voor je gekocht.’

En acteur Leopold Witte joeg alle gebruikers van Tikkie angst aan. “Mijn vrouw heeft een mobiel en die is via Tikkie gehackt. Ik ga niet zeggen hoeveel, maar we zijn daardoor een heleboel geld kwijt. We hebben geen bewustzijn meer wat geld is. Ze krijgt een berichtje van haar broer terwijl ze met andere dingen bezig is. Het systeem deugt niet.

Hoe komen ze aan al die wijsheid? Acteur Tom de Ket: “Dat komt van het internet. Wat we eigenlijk nooit doen is echt met deskundigen gaan praten, omdat je dan eigenlijk je objectiviteit verliest, dus dat doen wij niet.

Al met al dus een hoop gekletst in de categorie Rian van Rijbroek.

De feiten

Gelukkig is er Daniël Verlaan om de feiten op een rij te zetten. “Ik keek vandaag DWDD en zag daar aan tafel vijf oude mannen zo’n tien minuten over het internet, privacy en security praten. Ik ga even alle feitelijke onjuistheden van ze opnoemen. Een draadje“, zegt hij, wijzend op onderstaand Twitter-draadje.

Verlaan ontkracht onder meer de stelling over moslims en kunstmest. “Als ze één keer met de AIVD hadden gepraat of naar hun werk hadden gekeken, weten ze dat deze profiling veel te licht is – en onzin.

Waar hébben ze het over?, vraagt Verlaan zich af. “Pierre Bokma stelt dan dat als je één keer niet je normale woon-werk-route aflegt, je opeens ‘verdacht’ bent en kan worden ‘lastiggevallen’ door de geheime diensten. What the fuck?

Hij vervolgt: “Dan mijn favoriet: ze trappen in de hoax dat onze nfc-betaalpassen massaal contactloos worden geskimmed en leeggetrokken. (Is niet zo). NFC-betalen is super veilig.

En zo ging het nog even door. “Door Google en Apple Pay zouden we ‘geen baas meer zijn over onze uitgaven’ en ze stellen dat uiteindelijk de Bijenkorf ons geld gaat beheren??? Wat??

DWDD moet echt beter zijn huiswerk doen, vindt Verlaan. “Tien minuten feitenvrij over privacy en security lullen voor 1,5 miljoen mensen. Die je onnodig bangmaakt, en fout informeert.

Het item kunt u hier terugzien. Het Twitter-draadje ziet u hier:

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen