Kees Tol blijft mooi weer spelen over SBS-contract

Kees Tol blijft mooi weer spelen over zijn gewijzigde relatie met SBS. Hij wil koste wat kost geen gezichtsverlies lijden. Dat bleek maandag in Koffietijd op RTL 4. Tol is jarenlang neergezet als dé belofte van SBS. “Kees is SBS en SBS is Kees, die laten we nooit meer gaan”, zei oud-tv-baas Remko van Westerloo ooit. Maar de afgelopen tijd werd het stil rondom Tol: hij werd uit Shownieuws gehaald én hij verloor zijn shows op prime time. Het enige wat rest is het door Viktor Brand afgedankte vtwonen.

Toen Tol twee weken geleden werd aangekondigd als de nieuwe presentator van AD’s Ochtend Show To Go werd duidelijk dat SBS 6 niet zulke grote plannen meer met hem heeft. SBS bevestigde daarop dat hij niet meer exclusief aan de zender verbonden is.

De Volendammer was niet blij toen dat nieuws naar buiten kwam en nog dezelfde avond deed hij zijn verhaal in Shownieuws, waar hij mooi weer speelde. Hij beweerde daar dat er helemaal niets aan de hand is, behalve dat de exclusiviteitsclausule uit zijn contract is gehaald, zodat hij ook voor andere opdrachtgevers kan werken.

Dat betekent natuurlijk niets meer en niets minder dan dat SBS 6 hem alleen nog maar vtwonen heeft aangeboden en hij om wat extra bij te verdienen ook voor andere media aan de slag moet.

Koffietijd

Koffietijd-presentatrice Pernille La Lau liet Tol weten dat ze het jammer vindt dat hij niet meer zo in the picture is bij SBS. “Je was zelf ook nog in het nieuws, hè? Ja, ik bedoel: het werd bekend dat je niet meer exclusief voor SBS aan de slag gaat. Dat geeft je aan de andere kant tijd voor deze ochtendshow, maar we hadden het niet verwacht, want je deed ontzettend veel leuke programma’s daar.

Het klopt als een bus wat La Lau zegt – op ‘leuke programma’s’ na – maar Tol kwam toch met een ontkennend antwoord. “Het is ook niet zo dat ik niet meer bij SBS aan de slag ga. Het contract is wel verlengd, alleen iemand heeft dat op Mediacourant geplaatst. Ik weet ook niet welke debiel dat is geweest, maar dat is eigenlijk gewoon een verkeerd nieuwsbericht.”

Tol legt uit: “Mijn contract is gewoon verlengd, alleen de exclusiviteit is eruit gehaald. Jullie weten wat dat betekent, maar voor de mensen die dat niet weten: dat betekent ook dat je andere dingen naast SBS mag doen. Mijn vtwonen gaat gewoon door dit aankomend jaar, maar ik mag nu ook voor het AD dingen doen. Het is niet zo dat ik niet meer bij SBS te zien ben. Zoals ik zelf zeg: ik heb meerdere pannetjes op het gas en met huidige tv-klimaat vind ik dat ook wel belangrijk.”

Hoe glorieus gaat het dan met zijn SBS-carrière? Welke grote shows zitten er allemaal aan te komen? “Er staan heel veel vtwonens op de rol. Dat doet het nog steeds heel erg goed en dat vind ik nog steeds heel erg leuk om te doen. Daar is mijn hele jaar mee gevuld en ik ga lekker aan de slag voor het AD. En ik spreek hier en daar een tekenfilm in.

Om af te sluiten met de treffende conclusie: “Zo rommelen we verder.

Wekker om 4.00 uur

Zo’n AD Ochtend Show To Go is natuurlijk een moetje, want je gaat niet voor je plezier midden in de nacht je bed uit om een programma te maken voor anderhalve man en een paardenkop. “Het is live én in Rotterdam. Als je vanuit Volendam moet kijken, is het vrij vroeg. Het is zó vroeg dat het eigenlijk gewoon op de late avond voelt. Om vier uur gaat mijn wekker.”

Dat is toch verschrikkelijk? “Het is wennen. Vooral omdat ik het helemaal niet gewend ben om zo vroeg uit mijn nest te gaan. Aan de andere kant: ik ben om half elf weer thuis, dus dan ga ik even een uurtje liggen. Dan moet ik even een uurtje slapen.”

Maar waarom doet hij het dan? Is het dan toch omdat hij bij SBS niets meer te doen heeft? Nee. “Met name om een klein beetje mijn horizon te verbreden. Als je kijkt naar het huidige tv-klimaat: er is nogal wat aan de hand. Ik werd toen gevraagd voor dit online nieuwsprogramma en toen dacht ik: ik ga me ook breder inzetten online. Dat is toch waar we naartoe gaan met z’n allen een beetje. En ik vond de formule heel leuk. Het is ochtendnieuws, maar niet al te zwaar. Het is luchtig ochtendnieuws en dat past ook goed bij me.”

Wanneer kunnen we gaan kijken naar de Ochtend Show To Go? “We hebben om half acht een uitzending en om half tien. Het duurt 20 tot 25 minuten. Het is twee keer live. Met dezelfde gasten, maar het nieuws kan alweer een beetje aangepast zijn. Het is heel makkelijk te volgen. Als je op de app van het AD klikt kom je erin.

De andere bekende presentator van AD’s Ochtend Show To Go is Jörgen Raymann, die zo’n beetje alles aangrijpt om van zijn megaschuld af te komen. Ook Lucille Werner was nog een paar weken verbonden aan het programma, maar zij is inmiddels gered door KRO-NCRV.

Lees ook:
Exclusieve contract Kees Tol bij SBS 6 niet verlengd (14 januari)
Kees Tol speelt mooi weer over SBS-contract (15 januari)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen