Youp van ’t Hek reageert op ruzie met Paul de Leeuw

Youp van ’t Hek vindt dat Paul de Leeuw tijdens een telefoongesprek over zijn pisnichtcolumn wel heel lang bleef doorzeuren. Dat zei de cabaretier maandagavond in Pauw. Van ’t Hek zegde in februari zijn optreden in De Kwis af, nadat De Leeuw kritiek uitte op zijn gebruik van het woord pisnicht. Veel mensen waren boos over die term. “Ja, en vooral veel pisnichten. Terwijl het woord pisnicht juist een heel geëmancipeerd woord is. Dat heb ik ook van nichten geleerd.”

Homo’s gebruiken het woord altijd, aldus Van ’t Hek. “Je hebt nichten en onder de nichten heb je een aantal pisnichten. De zeikwijven onder de nichten.”

De Leeuw en Van ’t Hek kennen elkaar goed. Daarom besloot De Leeuw om de cabaretier te bellen en hem aan te spreken op het gebruik van dit ‘homofobe’ scheldwoord. Daarop noemde de cabaretier hem in de krant een ‘zeikwijf’.

Van ’t Hek laat nu weten: “Hij had mij gebeld erover. We kennen elkaar goed en hij had zich zeer gestoord aan het woord pisnicht. Daar ging hij heel lang op door. Toen vroeg ik op een gegeven moment of ik dezelfde Paul de Leeuw aan de telefoon had die ik ook weleens op televisie zag. Ik vroeg ook of hij mijn nummer via Anneke Grönloh had gekregen, gewoon een grapje terug. Maar hij was heel erg verbolgen.”

Hij vervolgt: “Nou goed, toen dacht ik: ik heb wel meer met mensen uit het openbare leven zo’n gesprek. En toen schreef hij het op in het AD in zijn column. Toen hij dat had gedaan, dacht ik: o, dan kan ik je ook via de krant gewoon antwoorden. Maar we zijn nog steeds goede vrienden hoor.”

Blijft hij het woord pisnicht gebruiken? “Ik zie geen enkel kwaad in het woord pisnicht. Het is gewoon een Amsterdams woord.”

Wel heeft hij spijt van zijn recente column waarin hij #MeToo bagatelliseerde. “Dat is ook wel een column waarvan ik dacht… Kijk, mijn toon is altijd een beetje baldadig. Ik ga altijd een beetje tekeer. Er kwam heel veel bezwaar tegen die column en toen heb ik hem nog eens teruggelezen en toen begreep ik dat ook wel.”

Vrienden van mij wezen me erop. Zoals ik hem geschreven heb, ging ik gewoon tekeer. Ik heb het iets te hard opgeschreven. Ik kreeg veel mails van mensen, ook van mensen die dit zelf is overkomen. Van: ‘Youp, je weet niet waar je het over hebt.’

Wat ik bedoelde was dat ik het Amerikaanse circus gelul vond. Dat heb ik iets te baldadig en te hard opgeschreven. Ik snap dan dat mensen mij een lul vinden. Een beetje sorry mag ik wel zeggen.

Lees ook:
Paul de Leeuw spreekt Youp van ’t Hek aan op column (4 februari)
Youp zegt De Kwis af na aanvaring met Paul de Leeuw (10 februari)
Peter van der Vorst: ‘Youp kan niet tegen kritiek’ (11 februari)
Wendy van Dijk vindt Youp van ’t Hek een lafaard (12 februari)

Foto: RTL

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen