Paul de Leeuw spreekt Youp van ’t Hek aan op column

NPO 1-ster Paul de Leeuw heeft Youp van ’t Hek aangesproken op de column die hij vorige week schreef in het NRC. Dat schrijft de presentator dit weekend in zijn column in het AD. Van ’t Hek verdedigde het gebruik van de woorden pisnicht, poot en flikker. “Dat is geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams. Ik ben door een in hartje Mokum geboren en getogen vader grootgebracht en hij heeft mij de die woorden geleerd. Woorden die ik absoluut niet af wil leren“, schreef de cabaretier.

Daarom moest Van ’t Hek lachen ‘om die politiek correcte hoofdredacteur van het NOS Journaal die op een zacht zeiktoontje uitlegde dat ze voortaan wit in plaats van blank zeggen’. “Er waait een rare wind door het land. Op de een of andere manier wil iedereen politiek foutloos spreken.”

De Leeuw kon zich niet vinden in die column en vroeg zich af waarom Van ’t Hek dat opschreef. “Ik besluit het hem te vragen: ‘Als je in het huidige klimaat woorden als pisnicht, flikker en poot gebruikt, kan dat als kwetsend worden ervaren. Zeker in deze tijd, waarin je als homo toch angstiger bent en je vaker in het openbaar wordt uitgescholden of aangevallen. Ik begrijp niet waarom je dat doet.’

Daarop liet Van ’t Hek van zich horen. “Hij belt me en legt uit dat hij de woorden altijd zal gebruiken, maar dat hij het niet kwetsend bedoelt en dat hij het ook niet zal roepen naar mensen die zomaar voorbijkomen. ‘Je moet de column nog maar eens een keer lezen.’

De BNNVARA-ster gaf aan de column meerdere keren te hebben gelezen en die passage nog steeds als kwetsend te ervaren. “Dus adviseer ik hém om zijn column een keer goed te herlezen.”

Van ’t Hek daarop: “Jij zegt toch ook alles op tv zonder te denken dat je mensen zou kunnen kwetsen?

De Leeuw is naar eigen zeggen echter veranderd. Van ’t Hek: “Zijn we nu gebrouilleerd?

Nee, tuurlijk niet“, aldus De Leeuw.

De column van Paul de Leeuw kunt u lezen in het AD (via Blendle).

Foto: Olivier Thijssen, BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen