Peter R. hypocriet over onbetrouwbare Twan Huys

Peter R. de Vries heeft vanochtend flink lopen goochelen tijdens het ontbijt. De boter is in elk geval niet op zijn boterham terechtgekomen. Dat blijkt uit zijn reactie op de naaistreek die Twan Huys zijn gast Jenny Douwes vrijdagavond leverde in RTL Late Night. De Vries, die er zo’n beetje zijn beroep van heeft gemaakt om met talkshowpresentatoren te ruziën over niet nagekomen afspraken, vindt dat Douwes er niet zo over moet zeuren dat Huys zijn afspraak met haar heeft geschonden.

Huys leverde Douwes een streek zoals we dat nog nooit gezien hebben op de Nederlandse televisie. Het boegbeeld van de blokkeerfriezen wilde best haar verhaal doen bij RTL Late Night, maar sprak wel af dat ze niet aan tafel zou worden gezet met anti-zwartepiet-activisten.

De talkshowhost besloot die afspraak live op televisie te schenden en Douwes voor het blok te zetten, waardoor Huys in één klap de meest onbetrouwbare presentator van het land is geworden.

De Vries steunt Huys. “Ach gut…. nu is Jenny Douwes ineens boos omdat ze aan tafel moest met Anti-zwarte Piet-activisten. En dat terwijl ze eerder zèlf opriep tot een confrontatie op de snelweg… ja, dan is zo’n gesprekje bij Twan natuurlijk heeeeel intimiderend. #Zielepieten.

De opmerking van De Vries is merkwaardig, omdat hij zelf om de haverklap ruzie maakt over niet nagekomen afspraken. Zo maakte hij een hele poeha toen Sven Kockelmann hem op televisie vroeg naar zijn vriendschappelijke banden met criminelen. Dit was niet eens een verboden onderwerp: De Vries was puur en alleen boos omdat Kockelmann dat onderwerp niet had aangekondigd.

Met Matthijs van Nieuwkerk heeft De Vries in het verleden ruzie gemaakt op tv, omdat hij zich niet aan de afspraak hield om een bepaald aantal minuten over een boekje te praten.

Boter op hoofd

Ton F. van Dijk, de voormalig zenderbaas van NPO 1, vindt dat De Vries wel heel veel boter op zijn hoofd heeft. “Nee, Peter R. de Vries het gaat om een afspraak die geschonden wordt. Als jij in programma gaat zitten op bepaalde voorwaarden en die worden geaccepteerd verwacht jij ook dan men zich daar aan houdt toch?

De actie van Huys was ‘dodelijk’, aldus Van Dijk. “Onaanvaardbaar om een gast uit te nodigen op basis van een afspraak en die afspraak live in de uitzending te breken. Vertrouwen in de presentator vormt de basis van de populariteit van iedere televisiehost. Dat vertrouwen heeft RTL Late Night met Twan Huys gisteren mogelijk onherstelbaar beschadigd door afspraak met gast niet na te komen.

Van Dijk: “RTL zou er goed aan doen om in te grijpen bij RTL Late Night, want een programma in doodsnood dat de kijker van zich vervreemdt veroorzaakt grote schade voor hele zender en dat duurt jaren om te repareren. Dit vak draait om de kijkersgunst.

#TwanNaarHuys

Hans Laroes, tot voor kort hoofdredacteur van Jinek-omroep KRO-NCRV, zou deze afspraak nooit hebben gemaakt met Douwes, maar áls je een afspraak maakt, dan dien je die gewoon na te komen, zegt hij. “Ik vind het gedrag van Huys niet deugen. Dat heet ‘onbetrouwbaar’. Afspraken met gasten aan talkshowtafels moeten worden nagekomen.

Ook uit het EenVandaag-kamp komen kritische geluiden. “Het is wat aanmatigend te doen alsof dit uiteindelijk haar eigen schuld is terwijl zij een toezegging kreeg die niet werd nagekomen”, zegt presentator Lammert de Bruin.

En zijn oud-collega Johann de Graaf, nu eindredacteur bij RTV Oost, zegt: “Ontzettend jammer voor journalisten die hard werken aan betrouwbaarheid van het vak. Dit draagt hier niet aan bij.

PVV-leider Geert Wilders roept inmiddels op tot het afzetten van Huys. “Vertrouw ze nooit, die journalisten. #TwanNaarHuys.

Lees ook:
Twan Huys is game over: laagterecord RTL Late Night (vrijdag)
Angela de Jong denkt dat Twan Huys de kerst haalt (vrijdag)
Margriet Brandsma wordt ongemakkelijk van Twan Huys (vrijdag)
Bizar: Twan Huys naait Jenny Douwes voor de kijkcijfers (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen