RTL Boulevard zwijgt niet langer over ellende bij RTL

Complimenten voor RTL Boulevard: de showrubriek lijkt te hebben geleerd van het verleden en deed gisterenavond kritisch en ogenschijnlijk onafhankelijk verslag van de megablunder van het RTL-management, die door gestuntel de mannen van Voetbal Inside kwijtraakt. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Boulevard had voor de duiding een fris gezicht uitgenodigd aan de desk: tv-recensent Ron Vergouwen van Omroep MAX. Hij benoemde op RTL 4 de blunder van de RTL-top.

Eerst kwam telefonisch René van der Gijp aan het woord. “Ik heb me er het minst mee bemoeid, hè, van de drie, maar ik vond het wel slecht. Wij wilden gewoon dat Genee meer dingetjes kon gaan doen. Kijk, hoe je het ook wendt of keert: op het moment dat hij het niet naar zijn zin heeft loopt het programma niet. Ik heb dat zó vaak tegen Johan gezegd. Dan had hij weer een gesprek gehad met RTL en dat was hem weer niet helemaal bevallen. Dan ging hij met Hans Kraay aan de slag en liet hij stiltes vallen. Dan zei ik: ‘Johan, hij is weer niet tevreden.’ Dan zei Johan: ‘Nee, dat klopt.’ Ik zeg: ‘Dat moeten we niet hebben, dat moeten we gewoon niet hebben.‘”

Het is een misser van RTL, aldus Van der Gijp. “Ik vind het echt doodzonde. Ik draag die mensen echt een warm hart toe, maar de manier waarop ze de afgelopen vier maanden die onderhandelingen en die gesprekken gevoerd hebben, dat was echt onhandig zeg. Had die Wilfred lekker één keer in de week RTL Boulevard laten presenteren. Hij ook blij, toch?”

Nicolette Kluijver: “Hadden wij ook leuk gevonden. Waar is het mis gegaan?

Ron Vergouwen daarop onomwonden: “Het lijkt er wel op dat er een soort mismanagement is geweest in de top van RTL. Als het écht klopt dat ze maanden aan het lijntje gehouden zijn en er niet goed is geluisterd naar de wensen die de heren hadden uitgesproken, dan is er wel iets misgegaan. Vooral omdat de heren ontzettend belangrijk zijn. Ze zijn de kurk waar de zender op drijft.”

Ook Bridget Maasland maakte van haar hart geen moordkuil. “RTL mist de boot doordat ze er zo lang over hebben gedaan. Als John iets wil… Wilfred krijgt daar misschien wél de kans om andere programma’s met nieuwswaarde te maken die hij wíl maken, maar waar hij bij RTL de kans niet voor kreeg.

Zelf stapte Maasland ook eens over van RTL naar De Mol. “Het gaat precies zo. ‘Hallo, het is John.’ Het was toen dezelfde avond geregeld. Toen Talpa ontstond kreeg ik ook dat belletje. Het gaat inderdaad zo. De volgende dag is er dan duidelijkheid. Als John iets wil, krijgt hij het. En er zijn gewoon veel mogelijkheden.”

Vervolgens kwam in een instart Bert van der Veer aan het woord: “Ik vind de transfer van Voetbal Inside wel een gevoelige slag voor RTL, moet ik je eerlijk zeggen. Ik begrijp dat Wilfred niet zo heel goed behandeld voelt door de directie, want de onderhandelingen lagen heel lang stil.

En Frits Barend: “Ja, het is een behoorlijke aderlating. Het is niet zo handig dat ze hen hebben laten gaan. Ze hebben dus ergens een steekje laten vallen in de onderhandelingen. Wij merkten dat ook bij RTL dat we ons minder welkom voelden. John de Mol heeft daar blijkbaar een antenne voor, want hij heeft ons toen benaderd. We hebben strikt geheim met hem gesproken en gezegd: ‘Op één voorwaarde: dat de hele redactie mee mag.’ De redactie was ervoor en toen zijn we van RTL naar Talpa gegaan.”

RTL Boulevard raakte vorig jaar behoorlijk in opspraak, toen het kritisch nieuws over RTL meerdere malen verzweeg. Zo werden in het programma de rel rondom het privéleven van Humberto Tan en de hulphorror-rel dagenlang doodgezwegen.

Tot voor kort was het uiten van felle kritiek op RTL onmogelijk geweest in Boulevard, maar de showrubriek lijkt zich nu te beseffen dat je je geloofwaardigheid compleet verliest als je je oren te veel laat hangen naar de wensen van de directie. Het lijkt erop dat deze koerswijziging van Boulevard te maken heeft met het vertrek van Erland Galjaard bij de zendergroep.

Lees ook:
Voetbal Inside-trio stapt over van RTL 7 naar Veronica (woensdag)
Wilfred Genee reageert uitgebreid op vertrek bij RTL (donderdag)
RTL 7 kan tent wel sluiten; authenticiteit vloeit uit RTL (donderdag)
Giel Beelen: ‘Wat zal RTL zich kapot schamen’ (donderdag)
‘Linda de Mol binnen nu en een jaar naar Talpa TV’ (donderdag)
RTL 7-baas Marco Louwerens net als VI-trio naar Talpa (donderdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen