RTL 7 kan tent wel sluiten; authenticiteit vloeit uit RTL

Hopelijk heeft RTL 7 naast politiebeelden uit het guldentijdperk ook nog politiebeelden uit het dukatentijdperk op de plank liggen, want met het verlies van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp wordt er wel een héél groot gat geslagen in de programmering van de mannenzender. De RTL-groep wordt met hun overstap naar Veronica gedecimeerd tot één vlaggenschip (RTL 4) en drie gammele reddingsbootjes (5, 7 en 8). En dat is te wijten aan mismanagement in de RTL-top.

Meer dan ooit vecht televisie met de opkomst van nieuwe media en meer dan ooit is unieke lokale content van vitaal belang voor lineaire tv-zenders. Voetbal Inside is dé pilaar waar het lineaire RTL 7 op drijft: het geeft de zender smoel én bereik. Je zou zeggen: meer dan genoeg reden om alles op alles te zetten om de heren te paaien.

Toch kiezen de mannen nu voor het Talpa TV van John de Mol. Het is niet alleen een financiële keuze, maar ook een keuze voor doorgroeimogelijkheden voor anchorman Wilfred Genee. Hij is ontegenzeggelijk één van de beste interviewers van Nederland, maar krijgt die erkenning nauwelijks bij RTL, gaf hij vanochtend toe op Radio 538.

Genee bewees in zijn talkshows op RTL 7, zoals Wat Gaat Er Nu Door Je Heen, dat hij van elke minuut praattelevisie iets spannends weet te maken. Waar de kijker bij Pauw en RTL Late Night af en toe goed in slaap sukkelt, werd Genee overladen met complimenten vanwege zijn onderhoudende gesprekken.

Daar er in principe geen hond kijkt naar RTL 7, werd ook Genee’s programma weinig bekeken. RTL koos niet voor een prominentere uitzendplek, maar koos ervoor om de stekker eruit te trekken. Genee werd en wordt geacht om zich bij RTL tevreden te stellen met uitsluitend Voetbal Inside. Een enorme blunder.

‘RTL 7 kan tent wel sluiten’

Talpa TV heeft kennelijk wél leuke plannen met Genee en dat komt RTL duur te staan. “John de Mol strikes again! RTL 7 kan de tent wel bijna sluiten nu. Dat worden héééél veel James Bond films op tv komend jaar“, denkt tv-recensent Ron Vergouwen van Omroep MAX.

Ook Renate Gerschtanowitz vreest het ergste voor RTL 7. “RTL 7 is natuurlijk relatief gezien een van de minder bekeken zenders van de RTL-groep, maar dit scoorde altijd goed. Dat is dus een gemis. Ik denk dat alle kijkers meeverhuizen. Waar de kijkers ook zitten.

Ondertussen kan Veronica zijn tent flink gaan uitbreiden. “Wow… met Voetbal Inside en Champions League sterk voetbalblok“, zegt Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum.

En Vergouwen: “Nu helemaal interessant: kan Veronica ook de Champions League-rechten behouden? Samen met het VI-trio een stevig programmapakket. Logisch om Wilfred ook de Champions League te laten presenteren. Worden Jan Joost en Toine op de reservebank gezet? #mediarumoer

Showkenner Koos van Plateringen: “Dit haalde de marktaandelen van RTL 7 flink omhoog. 700.000 kijkers per aflevering. Ze wonnen ook de Televizier-Ring. Die mannen gaan sky high. Ik snap wel dat het voor een zender als Veronica heel veel kan gaan betekenen.

Authenticiteit

De transfer van RTL naar Talpa TV betekent niet alleen een kijkcijfermatige aderlating voor RTL. Ook de authenticiteit van de sterrenstal komt zwaar onder druk te staan. Voetbal Inside is een van de weinige programma’s van RTL waarin gewone mensen zich herkennen, samen met het onvolprezen Koffietijd.

Net als de polderpresentatrices van Koffietijd verdrinken ook de mannen van Voetbal Inside niet in hun eigen ego; ze zijn goed in staat zichzelf op de hak te nemen. Daar tegenover staat de enorme egomania van RTL Boulevard, waar Peter R. de VriesRonald Molendijk en Olcay Gulsen vechten om elke centimeter van de beeldbuis. De ego-balans slaat bij RTL nu compleet de verkeerde kant uit.

En RTL kiest bewust voor die ego’s. Op de kroegpraat van de VI-mannen was het politiek correcte RTL eigenlijk helemaal niet zo trots. “Het was een haat-liefdeverhouding. Dat hoort ook bij het programma en de mannen. Het is kroegtaal en af en toe vliegen ze uit de bocht“, aldus Koos van Plateringen.

SBS Late Night

Het betekent ook dat Talpa TV zich juist nu kan gaan onderscheiden van RTL als de authentiekere en minder politiek correcte rivaal, waar de gewone man en vrouw zich in herkennen. Op social media wordt al geopperd om Genee ook op een programma als SBS Late Night te zetten. Genee vertelde vanochtend op Radio 538 dat hij graag een talkshow wil, maar vanwege zijn gezin niet vijf dagen per week.

Renske Holwerda, regisseur van RTL Nieuws, zegt: “Ik vind het vertrek van de VI-mannen voor RTL intens verdrietig. Maar ik hoop wel dat een van de beste presentatoren, en wellicht de beste interviewer van Nederland, nu snel zijn eigen talkshow krijgt. Succes Wilfred Genee. Geef Wilfred een talkshow.

Tegenwoordig is SBS 6 verworden tot een truttige zender waarop Kim-Lian van der Meij met collega-BN’ers aan het pottenbakken is, maar in een ver verleden was dat wel anders: Pieter Storms hijgde met zijn breekijzer bureaucratische organisaties in de nek, Willibrord Frequin nam op eigenzinnige wijze de week door en Peter R. de Vries jaagde op Joran van der Sloot. Het scoorde én de mensen hadden het erover.

Wellicht is de komst van het VI-trio naar Talpa TV een goed moment om niet alleen Veronica, maar ook SBS 6 weer iets spannender te maken. En daar zou RTL nog wel eens last van kunnen krijgen.

Wie volgt?

De grote vraag is: volgen er na Johnny de Mol en Wilfred Genee meer sterren naar RTL? Eigenlijk is er met het verlies van de VI-sterren nog maar één interessante naam in de RTL-sterrenstal. Chantal Janzen en Wendy van Dijk bewijzen momenteel alles behalve publiekstrekkers te zijn met hun doordeweekse primetimeshows, maar Linda de Mol is en blijft een van de grootste kijkersmagneten van ons land.

Het AD: “Interessant is de vraag of de dadendrang van De Mol hiermee klaar is. Moet RTL vrezen dat hij na zijn zoon Johnny, die hij begin deze maand van RTL naar SBS 6 haalde, ook zus Linda nog gaat inlijven? De tijd zal het leren.

Hoe dan ook: het is voor RTL te hopen dat er een héél goede opvolger voor Erland Galjaard wordt gevonden, want met hem aan het roer is RTL niet alleen opgeklommen, maar ook compleet in de afgrond gestort.

Lees ook:
Voetbal Inside-trio stapt over van RTL 7 naar Veronica (gisterenavond)
Wilfred Genee reageert uitgebreid op vertrek bij RTL (vanochtend)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen