Wilfred Genee reageert uitgebreid op vertrek bij RTL

Wilfred Genee en zijn collega’s Johan Derksen en René van der Gijp stappen over van RTL naar John de Mols Talpa TV, omdat RTL hem geen enkel carrièreperspectief bood. Dat heeft de Voetbal Inside-ster vanochtend gezegd in Evers Staat Op op Radio 538. RTL bevestigde het vertrek van de VI-heren gisteren, maar volgens Genee is het officieel nog niet rond. “Ja, we zijn in onderhandeling. Dat klopt wel inderdaad. Het is flauw om dat te ontkennen“, zegt hij.

De contracten zijn volgens Genee nog niet getekend. “Het is wel heel prematuur wat ik allemaal voorbij zie komen, maar we zijn wel in gesprek, dat klopt. Maar de verwachting is wel na het gesprek dat we vorige week hebben gehad dat de kans groot is dat we eruit gaan komen. Niet voor niets heeft RTL er gisteren volgens mij al een persbericht uitgegooid dat ze ons veel succes wensen, dus ik heb ook het idee dat RTL er rekening mee houdt.

Is hij niet bang dat John de Mol zich nu alsnog terugtrekt? “We zijn echt nog in gesprek, maar als het zo is dat John de afspraken nakomt die hij vorige week heeft geschetst, dan kun je ervan uit gaan dat het doorgaat. Ik ken John als iemand die zijn afspraken nakomt, zo heb ik hem leren kennen. We komen er wel uit, het komt wel goed.”

Waarom stappen de heren over?

Genee gaat uitgebreid in op zijn beweegredenen om over te stappen. “Vanaf 7 december zijn wij in gesprek met RTL. Het eerste gesprek ging over ons contract. Daar hebben wij een tegenvoorstel op gedaan en vanaf die periode is er stevig onderhandeld. Alhoewel: eigenlijk ook weer niet. Het heeft heel lang stilgelegen.”

In december heeft John de Mol de mannen ook al gepolst. “Toen hebben we allemaal aangegeven: we willen het liefst bij RTL blijven en we gaan eerst kijken of we er met RTL uitkomen. Hij zei: ‘Dat respecteer ik, dat snap ik ook, prima.’ Toen hebben we die gesprekken gevoerd met RTL, maar dat kwam opeens helemaal stil te liggen.”

Genee eiste andere programma’s

De presentator wilde van RTL vooral de garantie op programma’s náást Voetbal Inside. “Wat voor mij heel belangrijk is – en dat heb ik al vaker aangegeven – is dat ik naast VI graag een traject wil hebben voor mijn eigen carrière. Johan wordt binnenkort 99 en dan wordt het op een gegeven moment lastig. Ik wil graag naast VI ook dingen gaan doen en die kansen heb ik bijna nooit gekregen bij RTL over de jaren heen.”

Genee begrijpt het uitblijven van mogelijkheden niet. “Johan maakt altijd de grap: ‘Dan ben je tot beste presentator van Nederland gekozen en dan mag je nog niks doen.’ Het werd maar niet concreet. Die gesprekken gingen ook heel lang door van: ‘Ja, we willen wel graag iets, maar we kunnen nog niks concreet maken.’ Op een gegeven moment werd het voor mij ook wel wat lastiger. Dan denk ik: dan ga ik voor drie jaar bijtekenen en dan zit ik alleen VI te doen.”

Lange tijd praatte Genee met Erland Galjaard, maar die ligt er nu ook uit bij RTL. “Toen kwam er een nieuwe CEO, Sven Sauvé, en daar heb ik een goede band mee ontwikkeld. Hij heeft de afgelopen maand ook echt zijn best gedaan, maar er werd maar niets concreet gemaakt.

RTL was laks

Terwijl RTL maar nadacht en nadacht, benaderde John de Mol de mannen opnieuw. “ Toen belde vorige week John de Mol weer en hij zei: ‘Nou, we zijn inmiddels vier maanden verder en ik heb de indruk dat er nog steeds niets gebeurd is.’ Toen moest ik inderdaad toegeven dat we er nog steeds niet uit waren. Hij zei: ‘Zou ik nog een keer met jullie mogen praten?’ Nou, oké, praten kan altijd.”

Het gesprek was heel aangenaam. “Hij kwam binnen tien minuten met een voorstel waar RTL vier maanden niet eens bij in de buurt is geweest. Hij heeft zo veel plannen met het Talpa News Network en hij schetste voor mij een carrièreplaatje voor de komende vier jaar, waarin ik allemaal nieuwe dingen ga doen en allemaal eigen mogelijkheden ga krijgen. Johan en René hadden ook zoiets van: we zijn een drie-eenheid en we moeten kijken wat het belangrijkst is voor ons alle drie. Natuurlijk is er ook een prachtig financieel plaatje.”

Genee lichtte RTL gisteren in

Het is nog maar één dag geleden dat Genee zijn overstap naar Talpa TV bekendmaakte aan RTL. “Het grappige is dat toen ik gisteren bij Sven langskwam en het kwam vertellen, er ook opeens een enorm plaatje voor mij klaarlag met allemaal nieuwe programma’s. Ik zei: ‘Waarom ben je daar niet eerder mee gekomen? We hebben er al die tijd over gesproken!'”

Dat is het verschil tussen RTL en Talpa: John is gewoon de baas en kan alles in zijn eentje beslissen en is echt een ondernemer die kan doorpakken. Sven Sauvé heeft met directieleden, aandeelhouders en andere presentatoren te maken. Ik zag ook allemaal nieuwe presentatoren binnenkomen: Art Rooijakkers en Twan Huys. Ik las over de nieuwe dingen die zij allemaal mogen doen en toen dacht ik: ja, ik weet niet of er voor mij dan nog wel ruimte gaat zijn.”

Had hij ook RTL Late Night willen doen? “Nee, nee, nee, absoluut niet. Ik wil niet vijf dagen in de week zo’n programma presenteren. Ik zou wel eens iets meer op tv willen doen zoals The Friday Move dat ik bij BNR maak. Dan voor één of twee keer in de week. Dat wist RTL ook. Toen kwam John vorige week met het verhaal…”

Vier jaar

De mannen staan op het punt om een vierjarig contract te tekenen. “Er is voor vier jaar getekend omdat er dan nog hopelijk twee toernooien met Oranje zijn. Over twee jaar is het EK en daarna het WK.”

We hebben van de week besloten om het met John verder uit te gaan zoeken. Sven is echt een wereldgozer en ik had gehoopt dat hij eerder met een concreet voorstel zou komen. Dat bleef uit. Op een gegeven moment kwam dit voorbij en dan maak je keuzes. Wij hadden graag bij RTL gebleven, maar na vierenhalve maand krijg je het gevoel van: wat gebeurt er nou en wat gaan we doen? Als ze dit in januari hadden voorgesteld, waren we er gewoon uit geweest.”

Derksen

Gisterenavond laat gaf Johan Derksen aan Shownieuws nog een telefonische reactie: “Nou, John de Mol wilde ons graag hebben. We zijn wel vaker met John bezig geweest, moet ik eerlijk zeggen. Wij hadden wel verwacht dat er interesse zou zijn, ja. De kijkcijfers zijn goed op een slecht bekeken zender, dus…”

Wilde hij niet stoppen met tv? “Ach, ik heb nu 21 seizoenen achter de rug, dan kunnen die paar er ook nog wel bij, hè? Dan kom ik precies op 25 uit. Dan is het mooi geweest.

Lees ook: Voetbal Inside-trio stapt over van RTL 7 naar Veronica (gisterenavond)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen