BLVD: ‘Is heftige reactie Maan op blote man normaal?’

RTL Boulevard vraagt zich af of het wel normaal is hoe Maan de Steenwinkel reageerde op de piemelgrap van Boulevard-ster Frank Dane. Dat was maandagavond te lezen op de website van de showrubriek. De piemelgrap die Dane uithaalde bij Maan op Radio 538 was maandag de opening van Boulevard. Het was duidelijk te merken dat Dane bij de Boulevard-clan hoort. Zo liet Bridget Maasland blijken dat ze Maans reactie op de seksuele intimidatie behoorlijk overdreven vindt.

Maasland vindt Maan een beetje een aansteller. “We moeten het ook niet groter maken dan dat het is. Het was vreselijk voor Maan, er kwam een heftige emotie los, heel zielig voor haar, maar er zijn wel eerdere pranks uitgehaald door Frank Dane en toen was haar reactie helemaal niet zo heftig. Laten we heel even kijken hoe ze reageerde toen ze verrast werd door een fanfare. Dat was een heel leuke open reactie.

Dat Maan gaat huilen als ze wordt opgeschrikt door een blote man die ineens met zijn handen in de lucht voor haar staat, begrijpt Maasland niet. “Ik werd hier pas door een clown in mijn nek vastgepakt en ik heb een heel grote angst voor clowns, dus dat vond ik echt heel heftig. Dat riep toch niet die reactie in mij op. Ik moet er wel om lachen. Het is vreselijk, maar niet dat je in huilen uitbarst. Ik had zo met haar te doen, maar ik had ook zo het gevoel dat er wel wat meer speelde. Misschien heeft ze het zwaar of is ze moe. Ze was ook zenuwachtig voor het optreden, dus ik denk dat er meer bij kwam kijken dan alleen die naakte man.

Seksuoloog

Boulevard liet ook psychologe en seksuologe Eveline Stallaart haar zegje doen. Zij heeft een professionele kijk op het incident: “In principe is het zo dat zij ongelooflijk schrikt. Het is: hop, en dat heeft zij niet onder controle.”

Stallaart denkt dat Maan niet schrok van zijn naaktheid. “Ik denk dat als die man kleding aan had gehad, dat ze precies zo geschrokken was. Het wordt meteen gelinkt met seksuele intimidatie. Het probleem is dat dat een heel brede term is. Het is ook heel subjectief. Het houdt in dat het ongewenst gedrag is op seksueel vlak.

Maasland is het met Stallaart eens dat Maan meer schrok vanwege het onverwachte aspect. “Dat denk ik dus ook. Haar reactie was inderdaad een impuls. Ze kán niet gelijk hebben gedacht: o, hij is naakt. Daarvoor ging het te snel. Dat kwam pas later en toen begon ze te huilen, omdat ze dacht: ik laat het van me af vallen. Een streaker heb je ook bij het Songfestival of een tenniswedstrijd.

‘Reageert Maan normaal?’

Na afloop van de uitzending plaatste Boulevard een video van het item online met daarboven de kop: ‘Uiteenlopende meningen: is heftige reactie Maan op blote man normaal?’

Die kop – alsof het Maans schuld is – verbaasde vriend en vijand. “Mag. Niet.“, twitterde RTL-ster Chantal Janzen. En NU.nl-eindredacteur Joost Nederpelt: “Wie bedenkt dit?

Radio 4-ster Margriet Vroomans: “Klassieke #MeToo-reactie: het slachtoffer heeft het gedaan.

En EenVandaag-ster Lammert de Bruin: “Ik weet niet helemaal of dit de juiste vraag bij deze actie is, Boulevard. ‘Is blote man voor een zangeres zetten normaal?’ was al beter geweest.

Excuses

RTL Boulevard heeft de kop inmiddels verwijderd en zijn excuses aangeboden. “De tekst boven de video en van de Tweet waren inderdaad ongelukkig gekozen, en daarom hebben wij ze direct verwijderd.

Al voorafgaand aan de uitzending was de verwachting dat Boulevard het nieuws niet objectief zou benaderen. De showrubriek staat erom bekend om vrienden van de show de hand boven het hoofd te houden. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld ook bij Humberto Tan.

Luuk Ikink vond de uitzending wél gebalanceerd. “We hadden zes mensen in de studio en iedereen had z’n eigen mening erover. Zat geen gezamenlijke teneur in hoor.

Bridget Maasland blijft bij haar mening, laat ze vanochtend blijken op Twitter: “Sander Lantinga als streaker op Wimbledon. Was dat ook seksuele intimidatie? Trekken wij alles nu niet een beetje uit zijn verband? Het was een slechte grap en zij hebben het uitgesproken. Let’s leave it at that!

Lees ook:
Radio 538 onder vuur om piemelgrap bij Maan (maandag)
Maan de Steenwinkel aanvaardt excuses Frank Dane (maandag)
Frank Dane tegen Maan: ‘Het spijt me zo ontzettend’ (maandag)
Radio 538 ontslaat Frank Dane niet (maandag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen