AD-testen afgeslacht in talkshow Eva Jinek

Eva Jinek maakte maandag in haar talkshow Jinek gehakt van de haring- en oliebollentest van het AD. Beide testen van de krant liggen al een tijdje onder vuur en Jinek liet twee gedupeerden aan het woord. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. EenVandaag ontmaskerde de Haringtest vorige maand: keurmeester Aad Taal blijkt werkzaam bij haringgroothandel Atlantic en ’toevallig’ scoren haringboeren die klant zijn van Atlantic gemiddeld een 9,1 en de overige boeren een 5,5.

Ook Jinek vertrouwt het zaakje niet en liet haringverkoper Lon Oosterbroek aan het woord, die kapot is gemaakt door het AD door hem het rapportcijfer 0 te geven. “Met zo’n typering ga je niet via internet nieuwe klanten winnen, want als op Google kom je uit op ‘economisch delict’; dat heeft het AD even bepaald. Laat ik het voorzichtig zeggen: het is journalistieke onzorgvuldigheid. Het heeft er alle schijn van dat hier enorme fouten gemaakt worden.

Zijn advocaat Michaël van Basten Batenburg heeft inmiddels aangifte gedaan van smaad en laster. “De kans dat je in Nederland in wat voor zaak dan ook rotte haring voorgeschoteld krijgt, is al niet bijzonder groot, maar dat de keurmeesters van het AD op een mooie zomerdag in maar liefst 40 zaken rotte haring aantreffen: dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Het woord ‘rot’ wordt niet steeds gebruikt, maar er worden wel 3’en, 2’en en dus ook een 0 uitgedeeld. De teksten die erachter staan liegen er niet om.

Jinek is het met hem eens: “Dan zou je toch denken dat er duizenden mensen acuut opgenomen moeten worden als ze rotte vis verkopen. Wat zou de reden zijn van het AD om dit soort listige rapporten te verspreiden als ze niet waar zijn?

Van Basten Batenburg: “Ik kan maar één ding bedenken: geld. Die Haringtest verschijnt al 36 jaar en dat is een van de melkkoetjes van het AD. Niet alleen de Haringtest, maar ook de Oliebollentest, de Friettest, de Koffietest. In die edities wordt zwaar geadverteerd, er wordt goed verkocht.

Reactie AD

Vervolgens startte Jinek een fragment in waarin AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis zich verweert op NPO Radio 1. “De testers weten niet wie de bevoorrader is als ze bij zo’n haringwinkel of -kar komen“, beweerde hij.

De NPO Radio 1-presentator van dienst: “Is dat niet een beetje naïef aangezien het om een meneer gaat die al zijn hele leven lang actief is in deze business? Hij zou dan niet weten waar de vis vandaan komt?

Nijenhuis: “Jullie gaan uit van het slechte. Ik ga hier uit van het goede.

Die opmerking leidde tot gelach in de studio van Jinek. Van Baten Bastenburg: “Dat is nou precies wat een journalist niet moet doen. Die moet niet uitgaan van het goede, maar het checken.

Oliebollen

Het AD maakt elk jaar ook weer veel oliebollenbakkers kapot. Bakker Grietje Kooistra kent de reputatie van het AD en besloot haar bollen terug te halen toen er een loopjongen van het AD langskwam. “Er kwam een jongeman die het verschil niet kende tussen een oliebol en een krentenbol. Hij bestelde vijftien krentenbollen: het hoefde niet warm en geen suiker. Hij liep weg en toen dacht ik: het hoeft niet warm en geen suiker? Ik zei tegen mijn man: ‘Verrek, dat is er een van het AD!’

Kooistra rende hem achterna. “Ik ren achter die auto aan, hij zat achter het stuur, ik klop tegen het raam aan en zei: ‘Ben jij van het AD?’ Hij zei: ‘Ja.’ Ik zei: ‘Eruit! Mijn oliebollen eruit!’ Hij deed de auto open en daarin lagen allemaal stapeltjes met oliebollen. Zonder iets er overheen, koud, wie weet hoe lang al in die auto.

De oliebollen worden niet eens goed bewaard, klaagt Kooistra. Ze was blij toen ze haar bollen terug had. “Ik zei: ‘Nu ga je in die auto zitten en moven.‘”

Iedereen mag hem testen, maar die smeerlapperij die zij erachter zetten… Ze maken je helemaal kapot. Niemand weet hoe iemand zich voelt als jouw spul zó afgekraakt wordt. Als wij rommel verkopen, staan we niet 25 jaar lang op hetzelfde plaatsje. Hele familie’s staan er soms wel 30 of 35 jaar.”

Jinek: “Het lijkt me logisch dat op het moment dat je bagger verkoopt, dat je geen klanten meer hebt.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen