Vrouw Tom Egbers in slachtofferrol, maar: ‘Ze wist er allang van!’

Janke Dekker, de vrouw van Tom Egbers, klimt enórm in de slachtofferrol. Critici vinden dat echter niet terecht. “Ze wist wel degelijk wat er allemaal aan de hand was met haar man!”

Janke Dekker © KRO-NCRV, RTL

Er was geen andere uitweg mogelijk: Janke Dekker is gisteren opgestapt als voorzitter van Mores, hét meldpunt voor ongewenst gedrag in de media. Haar positie was eigenlijk al langere tijd controversieel vanwege het feit dat er al maanden onderzoek wordt gedaan naar wangedrag bij NOS Sport, waar haar man Tom Egbers werkzaam is.

Janke voor schut

Nu Tom door de Volkskrant is ontmaskerd als NOS-pestkop blijken inderdaad meerdere mensen zich niet te hebben gemeld bij Mores omdat zijn vrouw daar de scepter zwaaide. Janke heeft maandenlang geroepen dat zij absoluut geen inzage heeft in meldingen die gedaan worden en dat ze direct zou opstappen als er eentje over Tom binnenkomt.

Dat is nu, na de Volkskrant-publicatie, alsnog gebeurd, maar wel met pijn en moeite. Waar Janke in haar positie als Mores-voorvrouw geacht werd om in de bres te springen voor slachtoffers, springt ze nu vooral in de bres voor Tom. Ze verwijt de Volkskrant min of meer broddelwerk te hebben afgeleverd. Zwak, vindt Humberto Tan die reactie.

Gezondheid

Zelfs na haar opstappen komt Janke niet tot inkeer, maar vertoont ze Linda de Mol-achtige trekjes. Ze heeft een heel verongelijkte persverklaring de deur uitgedaan waarin ze met een serie alternatieve feiten komt. ‘Feiten’ die door de Volkskrant met het grootste gemak ontkracht worden.

Janke kruipt ontzettend in de slachtofferrol. Ze wijst er bijvoorbeeld ook op dat Tom en zij ‘mentaal en fysiek’ onder druk staan. “Ik houd dit statement, mede gezien het feit dat het met de gezondheid van mijn man door deze onjuiste berichtgeving en met name de gevolgen daarvan niet goed gaat, inhoudelijk verder kort.”

Geen medelijden

Rob Goossens toont in RTL Boulevard echter weinig medelijden. “Ze heeft het meldpunt in diskrediet gebracht, ze heeft haar collega’s voor het blok gezet, dus ze moest gewoon weg. Ik hoop dat haar collega’s ook begrijpen dat ze niet kunnen zeggen van: ‘Het was zo’n leuke en lieve vrouw.’ Nee, ze heeft een grote fout gemaakt.”

Het is schandalig dat ze niet eerder is opgestapt, vindt Rob. Hij wijst erop dat Janke al jaren en jaren wist van Toms uit de hand gelopen affaire met een stagiaire. Bovendien onthult RTL Boulevard nu dat ze in december informatie hebben ontvangen over ongepaste appjes die Tom naar een collega zou hebben gestuurd. Daarover is ook Janke benaderd.

Janke aangeslagen

Tom schoof de beschuldigingen op 17 december terzijde in een appbericht aan RTL Boulevard (zie bovenstaande foto); hij was telefonisch niet bereikbaar. Janke gaf op diezelfde dag wél een telefonische reactie aan de showrubriek. “Janke heeft de telefoon wél aangenomen toen en die was geëmotioneerd”, onthult verslaggever Aran Bade.

Hij vervolgt: “Ze schrok van dit bericht dat wij haar gaven. Ze zei: ‘Ik ben hier niet van op de hoogte’, en daarna bleef het ook weer heel lang stil. Een soort van emotionele reactie van haar.”

Opstappen

Janke heeft maandenlang beloofd om direct op te stappen bij Mores als er signalen over haar man binnen zouden komen, maar er zijn volgens RTL Boulevard meerdere momenten geweest die daartoe aanleiding gaven. Dat maakt haar lange aanblijven dubieus: welke bedoeling had Janke met het halsstarrig blijven bekleden van haar voorzittersfunctie?

Aran: “Ze had toen gelijk die beslissing moeten nemen.” En Rob: “Ze had kunnen weten dat haar man erin voor zou komen (het Volkskrant-artikel, red.) en toch heeft ze het tot dit moment laten aankomen.”

Ook Bridget Maasland vindt: “Ze had al kunnen weten dat dit geen voortzetting kon hebben bij Mores.”

‘Ze wist ervan’

Privé-baas Evert Santegoeds vindt de houding van Janke merkwaardig. Hij zegt in Shownieuws: “Janke heeft wel degelijk vaak geweten dat er met haar man van alles aan de hand was en werd toch initiatiefneemster van een meldpunt waar juist dit soort misdragingen in de media en de kunstwereld aan de kaak zouden moeten worden gesteld. Nu is ze bozig.”

Collega Ronald Molendijk: “Ik vind niet dat je dan, met alle respect voor deze vrouw, een brief kunt sturen waarin alles gebagatelliseerd wordt. Dan denk ik: ik heb de Volkskrant wat dat betreft gewoon hoog zitten.”

En Maarten van Rossem vat samen in zijn podcast: “Die deugt al helemaal niet natuurlijk.”

Twitter

Janke, die vandaag uitgebreid haar verhaal doet in het AD, ontvangt ook op Twitter forse kritiek:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Janke Dekker komt ernstig beschadigd uit de strijd. Wie is de grootste boosdoener?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen