Tom Egbers blijkt NOS-pestkop: ‘Hij kan echt niet meer op televisie’

Tom Egbers kan voorlopig niet meer op televisie verschijnen nu hij door de Volkskrant is ontmaskerd als NOS-pestkop, vinden critici als Chris Woerts en Angela de Jong. “Ik denk dat het klaar is.”

Tom Egbers © NOS

Naast Jack van Gelder heeft vooral Tom Egbers een grote rol in de Volkskrant-onthullingen over het grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. In een lang artikel wordt vandaag onthuld dat hij een affaire aanknoopte met een jonge stagiaire, haar begon te pesten en intimideren toen het stukliep en dat de hoofdredactie hem de hand boven het hoofd hield.

Keel doorsnijden

De nu 65-jarige Tom heeft zeventien jaar geleden gerommeld met een 26 jaar (!) jongere stagiaire. Ze valt na een kanonnade aan sms’jes, mailtjes en belletjes voor zijn avances en zoenen een aantal keer. Als het daarbij blijft, begint de horror voor de dame in kwestie. Ze wordt benaderd door Toms vrouw, aan wie ze de affaire opbiecht.

De Volkskrant: “Na dat gesprek escaleert de situatie. Op de redactie zien medewerkers van NOS Sport hoe Egbers haar begint te pesten en te intimideren. In het bijzijn van meerdere collega’s noemt hij haar ‘de as van het kwaad’, ‘het vergif’ en ‘serpent’. Ook maakt hij, wanneer zij langsloopt, het handgebaar waarmee hij doet alsof hij iemands keel doorsnijdt.”

Moeite met vrouwen

De vrouw ziet zich vanwege de pesterijen genoodzaakt om te vertrekken. De hoofdredactie wist overal van – ze ging er op gesprek, vergezeld door Jeroen Stekelenburg – maar greep niet in. Later werd presentatrice Aïcha Marghadi door dezelfde hoofdredactie wel afgeraden om Tom als mentor te nemen: “Hij heeft nogal moeite met mooie vrouwen.”

Tom laat in een reactie weten spijt te hebben. “Onze relatie als zodanig betreur ik nu, vele jaren later, zeer zeker. Vanwege het verdriet dat ik er in mijn privéleven mee heb veroorzaakt. Ook het feit dat zij destijds twintiger was en ik veertiger telt voor mij, na al die jaren terugkijkend, zwaar.”

Het incident staat echter niet op zichzelf, weet het dagblad. “In diezelfde tijd stuurt een NOS-collega de jonge vrouw een mail, in het bezit van de Volkskrant, naar aanleiding van een ander voorval op de redactie. Daarin zegt hij op de hoogte te zijn van meerdere situaties van grensoverschrijdend gedrag van Egbers tegenover vrouwen op de NOS-redactie.”

‘Tom moet van tv’

Sportmarketeer Chris Woerts vindt dat Tom van de buis moet, zegt hij in Vandaag Inside. “Tom Egbers kan toch zondag niet meer Studio Sport presenteren? Dat gaat toch niet? Kijk, dat ze dat meisje gezoend heeft: à la, maar dat hij dat meisje gestalkt heeft of vervelend gedrag heeft vertoond: dan kan hij nooit aanstaande zondag met zijn gezicht op tv.”

Chris is er zeer stellig over: “Tom Egbers kan niet meer op televisie. Dat kan niet.”

Hélène Hendriks: “Het lijkt me voor hemzelf ook niet prettig om nou komende zondag de samenvattingen te gaan doen. Natuurlijk is dat niet prettig. Ik zou ook eventjes pas op de plaats maken.”

En René van der Gijp: “Ik vind het ongebruikelijk. Ik vind het niet gepast. Ik denk: zou ik het doen? Nee, ik zou het niet doen.”

‘Het is klaar’

Johan Derksen vindt het als enige aan tafel allemaal wel kunnen, maar daar denkt Wilfred Genee fundamenteel anders over. “Ik ben dan weer de zedenprediker, maar ik ben hier wel verbaasd over.”

AD-opiniediva Angela de Jong spreekt bij Jinek de verwachting uit dat het afgelopen is met Tom. “Ik denk dat het klaar is. Ik zie niet gebeuren dat hij gewoon weer Andere Tijden Sport gaat staan presenteren of de samenvattingen van het een of ander.”

Jort Kelder vindt dat wel ver gaan. Hij denkt dat Tom verder kan met begeleiding. “Nou, het is best lang geleden, hè? Zullen we zo’n groot talent niet meteen afschieten hier op RTL 4?”

Daar is politicus Joost Eerdmans het mee eens. Bij Op1: “Net als met Matthijs van Nieuwkerk: je zet zo’n man als Tom Egbers nu helemaal weg. Die is misschien wel klaar. Dat vind ik vrij ernstig.”

Nog geen besluit

De NOS laat weten dat het nog niet duidelijk is of Tom dit weekend op televisie verschijnt. “NOS-woordvoerder Koen Adriaanse laat desgevraagd in het midden of Tom Egbers dit weekend NOS Studio Sport Eredivisie presenteert.”

Tv-kenner Tina Nijkamp reageert: “Het rare is dat de hoofdredactie die HELEMAAL NIKS met de klachten van de stagiaire heeft gedaan, dat DIE hoofdredactie vandaag of morgen beslist of Tom voorlopig nog op televisie kan. Oh ok.”

Volkskrant-artikel

Het Volkskrant-artikel over het wangedrag bij de NOS, met hoofdrollen voor Jack en Tom:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Tom Egbers in elk geval voorlopig van de buis moet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen