Janke Dekker voor schut na ontmaskering Tom Egbers: ‘Gênant’

Janke Dekker is ongetwijfeld al de hele dag haar voornaam aan het praktiseren. De vrouw van Tom Egbers staat enorm voor schut als voorzitter van meldpunt Mores. “Ze reageert heel raar.”

Tom Egbers en Janke Dekker © NPO, RTL

Ze had er de afgelopen maanden zo’n beetje een dagtaak aan: Janke Dekker riep overal te pas en te onpas wat voor een lieverd haar man Tom Egbers wel niet is. En dat het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport toch écht niet over hem zal gaan. Hij is geen pestkop, riep ze pas geleden nog in de Story. Is het naïef of is het wegkijken?

Belangenconflict

Tom is dit weekend namelijk ontmaskerd als dé pestkop van NOS Sport. Hij heeft een jonge stagiaire aanhoudend ‘gepest’ en ‘geïntimideerd’ toen ze niet meer met hem wilde zoenen, onthult de Volkskrant dit weekend. En het is volgens de krant geen op zichzelf staand incident: “Hij heeft nogal moeite met mooie vrouwen.”

En Janke? Die blijkt er gewoon al jaren en jaren van te weten. Zij ging namelijk verhaal halen bij de stagiaire waarmee Tom vreemdging. En die voorkennis is opvallend, omdat Janke de voorzitter is van Mores, hét meldpunt van ongewenste omgangsvormen in de media. En of dat conflicteert met haar huwelijk met Tom? Welnéé, roept ze al maanden.

Niet naar Janke

Nu blijkt echter dat Mores júist vanwege Janke is gemeden door ‘meerdere mensen bij NOS Sport’, aldus de Volkskrant. “Ze vertrouwen er niet op dat hun klachten daar onafhankelijk zullen worden behandeld.”

Ongelooflijk kwalijk natuurlijk. Janke heeft zelf ook nog wat te zeggen in de Volkskrant. De vrouw die geacht wordt om op de barricades te gaan voor slachtoffers van ongewenst gedrag, blijkt privé en werk niet zo goed te kunnen scheiden. Ze trekt de Volkskrant, en daarmee de verhalen van slachtoffers, namelijk keihard in twijfel.

‘Niet objectief!’

Janke lijkt volledig de weg kwijt. Ze laat weten dat ze eraan twijfelt of de Volkskrant wel ‘open en objectief opereert’. Ze wordt deze maand vanwege drukte tijdelijk vervangen als voorzitter van Mores, maar de organisatie kondigt nu doodleuk aan dat Janke in april gewoon weer terugkeert. Voor wie zitten die mensen daar? Voor de slachtoffers of voor zichzelf?

Het is duidelijk dat Mores zichzelf maar beter kan opheffen, want er is natuurlijk geen slachtoffer meer dat zich nog serieus genomen voelt door deze club. “Het meldpunt is volstrekt ongeloofwaardig zolang Dekker er nog een rol heeft. Ze wil in april weer aan de slag… Hoe dan?!”, twittert communicatiedeskundige Lars Duursma.

Zedenpredikster

Die hele Janke is gewoon af, zegt Johan Derksen in Vandaag Inside. “De vrouw van Tom Egbers heeft als een soort zedenpredikster aan al die talkshowtafels geroepen dat mensen die klachten hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag, zich bij haar moeten melden en haar man is de enige waar klachten over zijn zo’n beetje.”

Janke’s positie is nu écht onhoudbaar, aldus Johan. “Tom Egbers heeft zich in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd, ook naar zijn echtgenote toe. Die echtgenote staat voor aap. Tom heeft haar voor l*l gezet. Die zit in een heel moeilijke situatie.”

Beetje gek

AD-opiniediva Angela de Jong vindt het zwak dat Janke het Volkskrant-onderzoek in twijfel trekt. Ze zegt bij Jinek: “Vanuit haar positie als voorvrouw van Mores vind ik dat wel een beetje gek. Ze pleiten altijd om de slachtoffers serieus te nemen en dat kan ik hier niet helemaal mee rijmen. Dit is voor haar natuurlijk ook gênant en een drama.”

Sportjournalist Maarten Kolsloot daarop: “Een verrassing is dit natuurlijk niet. Überhaupt die twee posities naast elkaar; de man en de vrouw, alle twee prominent en dan moet je iets gaan melden in vertrouwen bij iemand die zo’n relatie heeft. Daar hadden heel veel mensen al maandenlang geen vertrouwen in en nu is dat met voorbeelden geïllustreerd.”

Gastvrouw Eva Jinek: “Omdat ze bang waren dat het bij Tom terecht zou komen?”

Maarten: “Natuurlijk. En haar reactie nu getuigt ook niet van zelfinzicht, want die affaire die wordt genoemd… Daar was zij bekend mee.”

Heel erg raar

Mediakenner Rob Goossens heeft zijn vertrouwen in Janke verloren, zegt hij in RTL Boulevard. “Mores reageert heel raar. Janke Dekker is ineens weg, heeft het te druk met andere dingen. Ik vind het heel raar dat ze nu ineens een andere lijn van reageren kiezen. Het klinkt een beetje als belangenverstrengeling.”

Showkenner Bart Ettekoven twijfelt aan de rol die Janke speelt in dit geheel. Hij zegt in Shownieuws: “Janke heeft hiervan geweten.”

Tweet

Janke moet eruit, zegt men op Twitter:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Janke Dekker twijfelt aan het Volkskrant-artikel en dus de slachtoffers. Is meldpunt Mores nu een lachertje?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen