RTL: ‘Grappen over zwarten nee, over Aziaten ja’

Er is echt geen peil op te trekken: de Gooische Vrouwen-film werd vanwege de Black Lives Matter-hype in allerijl van Videoland afgehaald om grapjes over het zwarte personage Komo weg te knippen, maar de stigmatiserende grapjes over het Aziatische personage Tippi Wan in de serie worden níet weggeknipt. ‘Onze wandelende bamihap’, wordt ze genoemd. En ook: ‘Die Thaise troelala.’ Bij zwarte personages durven ze zoiets niet meer te flikken, maar bij Aziaten kan het kennelijk nog wel.

RTL heeft aan RTL laten weten dat er niet aan de Gooische Vrouwen-serie wordt gemorreld. “RTL gaat geen scènes aanpassen in ‘Gooische Vrouwen’ vanwege de stereotyperingen die in de verhalen voorkomen“, klinkt het. “Alle afleveringen blijven zonder aanpassingen te zien op Videoland.

Jammer voor de Aziaten die zich beledigd voelen, want bij de serie houdt RTL het op een ‘stereotypewaarschuwing‘, die in beeld verschijnt om mensen te wijzen op de stereotypes in de serie. Kennelijk was dat voor de film niet voldoende.

Er is bij RTL naar eigen zeggen enige terughoudend ‘om zomaar aanpassingen te doen in bestaande programma’s of om ze te verwijderen van onze platforms’. “Omdat we daarmee ook de kans op het gesprek wegnemen. Liever nemen we onze inzichten mee naar nieuwe programma’s, waarin we nieuwe verhalen kunnen vertellen en nieuwe rolmodellen kunnen creëren. Programma’s waarin iedereen zich kan herkennen en waaraan iedereen plezier beleeft“, staat in een verklaring op de RTL-site.

Overigens vinden veel mensen dat grapjes over minderheden gewoon moeten kunnen. Op de Mediacourant-poll ‘Tippi Wan wordt in Gooische Vrouwen een ‘wandelende bamihap’ genoemd. Vindt u dit soort grappen anno 2020 nog kunnen?’, waarop ruim 1.500 keer is gestemd, antwoordt 77 procent: ‘Ja hoor, dit soort grappen kunnen best’.

Lees ook: ‘Wandelende bamihap’ uit Gooische Vrouwen is boos (16 juli)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen