Paul Römer: ‘Waar is ophef over coronamiljoenen RTL?’

Paul Römer, een van de vele bobo’s bij Talpa, vindt het merkwaardig dat John de Mol gierigheid wordt verweten bij de ontslagrondes van zijn bedrijf, terwijl RTL kritiekloos uit de coronasubsidiepot kan graaien. Dat geeft hij aan in het AD. Talpa heeft geen gebruikgemaakt van de coronasubsidieregelingen van de overheid, maar besloot wel om flink te snoeien in het personeelsbestand. Veel mensen vinden het niet kies dat de steenrijke John mensen in het midden van de crisis op straat zet.

John was er wel héél erg als de kippen bij om aan het begin van de coronapandemie ‘draconische maatregelen’ aan te kondigen. “Je kunt je vraagtekens zetten bij ‘draconisch’, dat was misschien het verkeerde woord. Maar ik vond het geen paniekreactie. Wat wij heel snel zagen, is dat deze crisis meer dan een paar maanden zou duren.

300 banen

Er volgde een reorganisatie bij Talpa. “Als je over heel Talpa Network kijkt, spreek je al gauw over driehonderd banen.

Het zat er eigenlijk al wel een beetje aan te komen, zegt Paul eerlijk. “Nu was dit al niet de meest afgeslankte organisatie“, zegt hij, wijzend op de vele aankopen die John heeft gedaan. “Het ging nooit gepaard met een goede integratie van activiteiten. Met corona kwam een moment om het wél te doen, anders kunnen we het straks niet meer betalen.

Corona kwam dus niet zo slecht uit, vraagt de krant daarop. “Nou, dat is wel héél cynisch. Corona gebruik je niet als een excuus. Er zaten veel mensen bij die hier al 25 jaar werkten, dus er zat veel pijn. Dit waren heel zware maanden.

Steenrijk

Het AD: “Dan wordt geroepen: maar John de Mol is toch steenrijk?

Paul: “Terwijl niemand zich afvraagt waarom RTL Nederland 3,5 miljoen euro uit de belastingpot krijgt terwijl RTL-beheerder Bertelsmann tig miljard op de bank heeft staan. Wij besloten heel bewust de eigen broek op te houden en niet aan het infuus van de overheid te liggen.”

En het is natuurlijk volstrekt vreemd om te denken dat John met zijn privévermogen een een-op-eenrelatie heeft met een zelfstandig bedrijf. Hij heeft dit niet opgericht om er tot het eind der tijden alleen maar geld in te stoppen.”

Het AD-interview met Paul Römer kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: RTL grootste noodsteunslurper Hilversum: 3,5 miljoen (14 juli)

Foto: NPO

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen