‘Wandelende bamihap’ uit Gooische Vrouwen is boos

Vanwege alle racisme-ophef heeft RTL besloten om met de racismegum door de Gooische Vrouwen-film heen te gaan: alle ‘ongepaste scènes’ met het zwarte personage Komo worden geschrapt. Maar we horen niets over de ‘ongepaste scènes’ met het Aziatische personage Tippi Wan. Sterker nog: Gooische Vrouwen wordt momenteel elke avond herhaald op RTL 4, inclusief de zwaar stigmatiserende grappen over dit personage van actrice Cystine Carreon (46). Mag dat dan wel?

Zonder blikken of blozen zond RTL Boulevard gisteren een paar grappen uit over au pair Tippi Wan. “Onze wandelende bamihap“, zegt Martin Morero in een van de fragmenten. Daarna: “Die Thaise troelala.

Waarom mogen er over zwarte mensen geen grappen meer worden gemaakt en over Aziatische mensen wel? Je kan er geen pijl meer op trekken.

Zelf laat Cystine weten dat ze in deze tijd meer moeite zou hebben gehad met deze rol. “Als ik zo’n rol weer zou moeten doen, dan zou ik er heel anders tegenover staan. Dan zou ik het waarschijnlijk niet doen.

Het was gewoon een andere tijd, zegt Cystine. “Ik denk dat het grootste deel van de kijkers van die tijd ook blanke mensen waren die daar ook het kwaad niet in zagen.

Tippi Wan wordt tegenwoordig door veel mensen gebruikt om een Aziatisch persoon aan te duiden en dat doet Cystine pijn. “Het is meer dat als mensen tegen mij zeggen: ‘Oh, wij hebben ook een schoonmaakster of een oppas en die noemen we ook Tippi Wan! Ha ha ha.’ Gewoon vanuit een heel positief gevoel.”

Ik denk dan: ik weet niet of ik dat per se zo leuk vind. Ik vind de verantwoordelijkheid niet leuk als iemand zich daar slecht over zou voelen. Daar heeft mijn rol wel een soort invloed in gehad.”

Lees ook: Gooische Vrouwen met stereotypewaarschuwing op tv (dinsdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen