Gooische Vrouwen met stereotypewaarschuwing op tv

RTL 4 durft het niet meer aan om de komedieserie Gooische Vrouwen zonder waarschuwing uit te zenden. Bij de serie herhalingen die gisterenavond van start is gegaan, zal aan het begin van elke aflevering een stereotypewaarschuwing getoond worden: “Dit programma bevat stereotypering. Meer weten? Ga naar RTL.nl/stereotypering.” Het past heel erg bij de huidige tijd, waarin iedereen en alles boos is over grapjes die te maken hebben met sekse, seksualiteit en afkomst.

RTL laat op deze internetpagina het volgende weten: “In programma’s waarin gebruik wordt gemaakt van stereotypering, worden bepaalde kenmerken van personen moedwillig overdreven en uitvergroot. Stereotypen kunnen gebaseerd zijn op bijvoorbeeld afkomst, geslacht, leeftijd, etniciteit, seksuele identiteit, beroep of sociale klasse. Met name in programma’s waar humor en satire centraal staan, kan stereotypering voorkomen.”

Meestal worden stereotypen niet vanuit racisme of discriminatiemotief ingezet, maar het veelvuldig gebruik ervan kan bijdragen tot het ontstaan en in stand houden van vooroordelen over mensen die deze kenmerken bezitten. Wij wijzen je daarom op de mogelijke, bewuste én onbewuste effecten van stereotypering.”

Wil je er meer over lezen of wil je weten wat je zelf kunt doen om stereotypering tegen te gaan? Bezoek dan de site van het College voor de Rechten van de Mens.

RTL is er voor iedereen in Nederland. Lees hier onze visie op diversiteit en inclusie in programma’s.

Recentelijk werd bekend dat RTL met de racismegum door de Gooische Vrouwen-film heen gaat. Pas als alle ‘racistische’ grappen eruit zijn gehaald, keert de film weer terug op Videoland.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen