Gerard Joling vindt dat Akwasi ‘veel te ver gaat’

Gerard Joling vindt dat rapper Akwasi veel te ver is gegaan met zijn geschreeuw tijdens het omstreden racismeprotest op de Dam. Dat zegt de RTL 4-ster, die gisteren nog te gast was bij Beau, tegen Privé TV. Akwasi heeft zich volgens Gerard heel onbehoorlijk gedragen. “Ik vind dat Akwasi veel te ver gaat. Je kunt niet zeggen: ‘Als ik een Zwarte Piet zie, dan trap ik hem op zijn bek’, en daarna de microfoon laten vallen. Maak dan je verhaal af en formuleer het goed. Ik vind het zó fout.

Protesteren tegen racisme is goed, maar gedraag je wel een beetje, vindt Gerard. “We zijn allemaal niet-racistisch en tegen discriminatie, maar gedraag je wel en doe het netjes.”

Medestanders van Akwasi verdedigen de rapper door te zeggen dat hij zich uit emotie heeft misdragen. “Dat je kwaad bent en geëmotioneerd, betekent dat je maar alles kunt roepen en iedereen in elkaar kan trappen? Omdat je geëmotioneerd bent? Ik vond het een heel slechte actie van die man.”

We beginnen met twee maten te meten in dit land, vindt Gerard. “Ik ben een enorme fan van Johan Derksen, dus ik vond het een lachertje dat er zo veel ophef over gemaakt werd. Ik bedoel: Ali B kan wel gewoon zeggen: ‘Als ik wist dat er zo veel negers in de zaal zaten, dan had ik mijn schoen wel even gezet.’ Daar heb ik niemand over gehoord.

Deze grap maakte Ali eind vorig jaar op Comedy Central en moet van Gerard ook gewoon kunnen. “Hartstikke leuk. Dat is toch een enige grap ook? Ik spreek ook heel vaak donkere mensen en kom al heel vaak op Curacao en daar wordt ook gewoon Sinterklaas gevierd met gewoon Zwarte Pieten. Het is maar een klein percentage dat de bedoel aan het aanwakkeren is.

Zelf kwam Gerard vroeger vaak in het nieuws met islamkritische uitspraken. Maar: “Natuurlijk ben ik ook tegen racisme.

Lees ook:
Akwasi wil grachtenpand claimen: ‘Hij is de weg kwijt’ (vrijdag)
Marga Bult krijgt ‘hele nare bijsmaak’ van Akwasi (vrijdag)

Foto: SBS

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen