Akwasi wil grachtenpand claimen: ‘Hij is de weg kwijt’

Akwasi, een van de hoofdrolspelers in het mediadebat over racisme, vindt dat zwarte mensen recht hebben op grachtenpanden in Amsterdam. Hij wil er zelf eentje claimen op de Herengracht. Dat zegt de rapper in een filmpje dat nu viral gaat op Twitter. Het bizarre filmpje is koren op de molen van zijn critici. “Kijk dan, de rapper die bij elke talkshow een dieprode loper krijgt – zelf nakomeling van Ashanti-slavenjagers – wil huizen claimen aan de Amsterdamse grachten“, zegt Wierd Duk.

Wierd, sterjournalist van De Telegraaf, krijgt bijval van Mick van Wely. Ook hij staat perplex: “Deze Akwasi is echt volledig het spoor bijster. Één brok zielige frustratie.

PVV-Kamerlid Martin Bosma cynisch: “Heus, het gaat ze alleen maar om Zwarte Piet. Laten we maar voor ze buigen, dan houdt het vanzelf wel op.

Akwasi staat in het FunX-filmpje uit 2015 samen met een aantal andere donkere mensen aan een van de oude grachten in Amsterdam. “We need to live there right now. Het moet eigenlijk wel. Als ik dit zo zie…”, zegt hij.

De rapper ziet het al helemaal zitten. “Ik heb wel vaker of langer gehoord dat een aantal panden zijn gebouwd over de ruggen van slaven en dat er ook nog geen reparaties zijn geweest, dus dat de oude slaveneigenaren geld hebben gekregen vanaf 1863 en de slaven helemaal niets. Dan denk ik: wij, jij of ik zouden op een gegeven moment wel een huis moeten claimen hier.”

Dan vastbesloten: “Ik ga daar wel voor. Ik moet straks op de Herengracht gaan wonen, hoor. Ja, ik moet daar straks in gaan wonen en laten zien van: fuck, yeah, niet 1863, maar 1988, weet je. Om te laten zien: dit ben ik.”

Hoe Akwasi dit precies wil gaan bewerkstelligen is niet duidelijk. Toevallig hebben Georgina Verbaan en Halina Reijn wat leuke optrekjes in de Amsterdamse binnenstad. Wellicht zijn zij te porren voor dit idee van Akwasi.

Ashanti

Akwasi vertelde in 2017 in de Volkskrant dat hij een nazaat is van de Ghanese Ashanti-stam. De hoofdinkomsten van deze rijke stam kwamen eeuwenlang uit de handel in goud en slaven.

De rapper destijds: “Bijna alle Ghanezen in Nederland zijn Ashanti, de bekendste en rijkste stam. In Ghana is weer verschil tussen ons en de arme Ghanezen uit het noorden, die door de Ashanti als slaven zijn verkocht aan de Nederlanders.”

Nee, een Surinamer heeft daar nog nooit tegen mij iets over gezegd. Dat moesten ze durven. Het zou gek zijn als mijn beste vriend me kwalijk ging nemen wat er in het verleden is gebeurd. Grappig zou het wel zijn, een mooie scène.”

Lees ook: ‘Akwasi slachtoffer? Hij heeft miljoenen aan vastgoed!’ (12 juni)

Het bewuste fragment ziet u onderstaand. De bron is dit item van FunX.

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen