Is Angela de Jong een racistische PVV’er?

De Akwasi-column van Angela de Jong heeft de AD-diva een storm van kritiek opgeleverd. Ze vindt dat autochtone Nederlanders nu zó gestereotypeerd worden in de media dat ze zich al twee weken ‘net een Marokkaan’ voelt, schrijft ze in de krant. Daarmee behoort ze precies tot de doelgroep waar PVV-leider Geert Wilders zich op richt: Nederlanders die zich een vreemde voelen in eigen land. Is Angela een racistische PVV’er? Op social media denken sommigen van wel.

Angela krijgt er zelfs van langs van haar eigen AD-collega Christian Born. “Misselijkmakend en ontzettend frustrerend dat dit gepubliceerd wordt op de site waar ik dagelijks voor werk“, zegt de techredacteur.

Schrijver Lykele Muus, bekend van de talkshow M, zegt: “Racisme zit in elk mens, maar net iets meer in Angela de Jong.

Universitair docent Nadia Bouras las het vol ongeloof. “Ik wil niet behandeld worden als een Marokkaan. Dat is wat ze feitelijk zegt.

En Stella Bergsma: “Wow.

Naast de Marokkanen-opmerking zei Angela de Jong ook nog iets over Zwarte Piet wat bij sommigen in het verkeerde keelgat schoot, namelijk: “Beau had vier zwarte mannen aan tafel, onder wie Akwasi. Ah gezellig, benieuwd of het nog over Zwarte Piet zou gaan.

PVV’er?

De grote vraag is: hebben we hier te maken met een PVV’er? Angela de Jong geeft antwoord in een programma van PowNed op NPO Radio 1. “Ik ben denk ik wat meer rechts van het midden dan andere columnisten van ons, dus dat geluid mis je dan af en toe en dat probeer ik dan een beetje in te vullen. Het is net iets rechtser dan mensen die van het gematigde midden zijn. Laten we zeggen: een tikkie VVD-achtig. In die hoek zit ik meer“, zegt ze.

Geen PVV dus, maar VVD. “Of ik VVD-achtig ben of VVD? Ja, VVD. Dat is wat ik de laatste jaren heb gestemd, ja. Of ik het blijf doen? Dat weet ik niet, maar als er morgen verkiezingen zouden zijn, dan denk ik dat ik gewoon op Mark Rutte stem, ja. Ik voel me bij hem het meest veilig.”

Gaat Angela zich in haar column nu ook met de politiek bemoeien? Het lijkt er wel op. “Bijna alle onderwerpen zijn wel op televisie terug te voeren, want in alle talkshows wordt het gesprek van de dag gevoerd. Ik heb wel de vrijheid van de krant om dat te gebruiken om ook mijn politieke voorkeuren of politieke mening in door te laten klinken.”

Lees ook:
Oei: Akwasi krijgt nu ook Angela de Jong over zich heen (donderdag)
Geert Wilders begrijpt Angela de Jong heel goed (vanochtend)

Foto: NPO, RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen