M noemt na flink draaien alsnog het M-woord

Margriet van der Linden kreeg vorige week flink wat kritiek over zich heen door met de linkse politici Rob Jetten en Femke Halsema te praten over het homogeweld in Amsterdam-Oost, zónder de Marokkaanse achtergrond van de dadergroep te benoemen. Beau van Erven Dorens deed dat woensdag wél en kreeg daarvoor complimenten van Angela de Jong. Opeens maakte M vrijdagavond een flinke draai door twintig minuten lang wél te spreken over het Marokkaanse probleem.

Van der Linden vroeg zich opeens hardop af waarom ze vorige week niet over Marokkanen durfde te praten. “Het blijkt een ingewikkelde discussie… Waarom wordt er niet duidelijker gesproken over de daders? Het gesprek lijkt altijd moeilijk te worden op het moment dat de daders moslims zijn.

Oud-politievrouw Ellie Lust wond er geen doekjes om. “Dat stigma dat het vooral Marokkanen zijn, lijkt helaas te kloppen“, zei ze. “Als je kijkt naar de incidenten waar ik zelf als politievrouw betrokken ben geweest, zag ik een oververtegenwoordiging van Marokkaanse jongeren als dader.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet daarop: “Je verwacht het niet.

Actrice Miryanna van Reeden vindt het goed dat M het alsnog over het Marokkaanse probleem heeft gehad. “Benoemen kan gewoon. Het is geen discriminatie, racisme of haat als je zaken benoemt. Als er iets aan de hand is moet je het benoemen. Het gaat niet over wijzen met een vingertje, het gaat om de dader. En zo doe je dat, in een goed en rustig gesprek.

Tv-regisseur Eddy Terstall: “Bovendien helpt voorzichtigheid helemaal niemand. Je laat dan ook mensen in de steek in die gemeenschap die steun nodig hebben om dingen op de agenda te krijgen of bespreekbaar te maken. Zonlicht is beste medicijn.

Miryanna: “Ja, plus je laat slachtoffers in de steek als je niet benoemt.

Eddy: “Uiteraard. Het wordt tijd om ons op een volwassen manier tot de realiteit te verhouden.

M wist vrijdagavond 922.000 kijkers (23 procent) te boeien.

Lees ook:
Critici ergeren zich: ‘M negeert Marokkanenprobleem’ (13 mei)
Beau na felle kritiek op M: ‘Daders waren Marokkanen’ (21 mei)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen